ČEZ vybírá technologii pro první modulární jaderný reaktor. Hotový by měl být do roku 2030

Energetická společnost ČEZ chce během letošního a příštího roku dospět k výběru technologie pro první modulární jaderný reaktor v zemi. V současnosti spolupracuje se sedmi firmami, které technologie vyvíjí. Reaktor by měl vzniknout v Temelíně v první polovině příští dekády. ČEZ zároveň už nyní vybírá lokality i pro další modulární bloky. Na dnešní tiskové konferenci po jednání sněmovního podvýboru pro energetiku to řekl člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. Podvýbor se dnes shodl na tom, že Česko se při postupující dekarbonizaci tuzemské energetiky bez jádra neobejde.

Připravovaný malý modulární reaktor, pro nějž ČEZ v Temelíně už loni vyčlenil prostor, bude prvním takový projektem v Česku. Malé modulární reaktory jsou podle firmy skoro tak velké jako jaderné bloky v Dukovanech. Staví se ale snáz a rychleji než velké jaderné reaktory.

"V současnosti vybíráme z technologií, které jsou v nejpokročilejším stadiu vývoje ve světě. Máme uzavřeno sedm memorand se společnostmi, které jsou nejdál ve vývoji. Očekáváme, že během letošního a příštího roku se výrazně posuneme k výběru," řekl Pleskač. Reaktor by podle něj měl být hotový v první polovině příští dekády. Dříve společnost hovořila o roku 2032.

Kromě toho ČEZ podle Pleskače pracuje také na výběru dalších vhodných lokalit pro další malé modulární reaktory. "V energetické koncepci České republiky jich bude potřeba víc," dodal Pleskač.

"Česká republika se při dekarbonizaci neobejde bez jaderné energetiky. Je na tom podpora vlády i sněmovny," řekl dnes po jednání podvýboru jeho předseda Róbert Teleky (KDU-ČSL). Připomněl, že stát v této souvislosti podporuje nejen výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně, ale právě také přípravu nových modulárních reaktorů.

ČEZ připravuje také stavbu nového klasického reaktoru v Dukovanech. Společnost v závěru loňského roku obdržela tři nabídky, které nyní vyhodnocuje. Zájem mají francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Konkrétní podmínky nabídek firma neuvedla. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.


Zařazenost 18.01.2023 13:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5302854/cez-vybira-technologii-pro-prvni-modularni-jaderny-reaktor-hotovy-by...
KategorieAkcie, Akcie - ČR, Komodity, Ekonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V