Temelínští hasiči loni zasahovali hlavně preventivně. Pomáhali i v okolí elektrárny

18. 1. 2023

Jaderné elektrárny

Temelínští hasiči loni zasahovali hlavně preventivně. Pomáhali i v okolí elektrárny

Především preventivně zasahovali loni podnikoví hasiči z elektrárny Temelín. Z celkových 1800 výjezdů tak ve více než polovině případů dohlíželi na práce spojené s rizikem požáru. Ten ani jednou v areálu elektrárny nemuseli řešit. Několikrát v pomáhali v okolních obcích odstraňovat následky bouří nebo dopravních nehod. Podobně na tom také byli i jejich kolegové z Dukovan.

Loni hasičská uniforma nechyběla u 1104 prací, při kterých existovalo riziko požáru. „Takovým příkladem je třeba svařování, práce na turbíně, generátoru nebo transformátorech,“ uvedl konkrétně Martin Novotný, velitel temelínských hasičů.

V kolonce technická pomoc se na konci roku objevil údaj 384. Nejčastěji šlo zásahy chemické služby v oblasti měření koncentrací nebezpečných plynů, o vyproštění osob uvíznutých ve výtahu nebo dezinfekční práce. Přibližně v desetině výjezdů byla příčinou falešná aktivace čidla elektrické požární signalizace.

Dvacet třikrát hasiči ČEZ zasahovali v rámci Integrovaného záchranného systému ČR mimo areál elektrárny. „Vždy šlo o místa v blízkosti elektrárny Temelín a z hlediska rychlosti zásahu bylo taktické povolat právě naši jednotku,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Jednalo se především o technické zásahy spojené s pády stromů na budovy nebo komunikace, pomoc při dopravních nehodách, ale i likvidaci požárů nebo poskytnutí zdravotní pomoci při úrazu.

„Pro všechny je lepší, když podobné zásahy nejsou potřeba. Jsme ale rádi, že i touto cestou můžeme našemu okolí pomoci,“

poznamenal Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od roku 2016 jsou profesionální hasiči ČEZ zařazeni do takzvaného poplachového plánu Jihočeského kraje. Vyžaduje-li to především rychlost zásahu, může je krajský hasičský dispečink povolat.

Temelínská jednotka má osm desítek hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. K dispozici mají čtyři cisternové vozy a speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách. Součástí vybavení je i špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Dojezdová doba v areálu elektrárny je čtyři minuty. Na základě vyzvání operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pomáhají i mimo areál elektrárny. V těchto případech musí být vždy držen požadavek na minimální počet osob a techniky, která musí být přítomna tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost elektrárny.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín


Zařazenost 18.01.2023 07:01:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/temelinsti-hasici-loni-zasahovali-hlavne-preventivne.-pomahali-i-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.