Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.01.2023 11:23:07

Tuzemská inflace v prosinci zaostala za očekáváními (Komentář)

Česká inflace v meziročním vyjádření zpomalila z listopadových 16,2 % na 15,8 % v prosinci. To bylo plně v souladu s naší na trhu nejnižší prognózou. Konsensus analytiků pro prosinec počítal se stagnací meziroční inflace na 16,2 %, a to při pásmu odhadů od 15,8 % do 16,7 %. Podobně jako ve zbytku Evropy, tak i v tuzemsku prosincová inflace významně zaostala za očekáváními. Tlaky na růst cen postupně slábnou, ať už z titulu nižších cen energetických komodit či klesající poptávky. Česká národní banka ve své prognóze ze začátku listopadu očekávala meziroční inflaci ve výši 19,1 %.

V souladu s našimi očekáváními zůstaly v prosinci spotřebitelské ceny v průměru beze změny. Hlavním důvodem byl pokles cen pohonných hmot o 10,5 % m/m, který se zpožděním odrážel výraznou korekci ceny surové ropy. Ta se snížila ze zhruba 100 USD/barel na současných přibližně 80 USD/barel. Příspěvek celé oblasti dopravy k meziměsíční inflaci byl -0,3 pb. V poklesu druhý měsíc v řadě pokračovaly ceny automobilů (v prosinci o 0,8 % m/m).

Výrazně klesla i dynamika cen potravin a nákladů spojených s bydlením. Meziměsíční růst cen potravin zvolnil z listopadových 1,8 % na 0,3 % v prosinci. Ještě rychleji se pak snížil růst nákladů spojených s bydlením, z 2,8 % na 0,4 %. Příspěvek této kategorie cen k celkové meziměsíční inflaci tak razantně klesl z 0,7 pb v listopadu na 0,1 pb v prosinci. Působilo na to především zpomalení růstu cen energií. Ty v průměru zdražily meziměsíčně o 1,4 %, zatímco měsíc předtím vzrostly o 8,4 %. Poprvé od srpna 2020 navíc došlo ke snížení imputovaného nájemného. To bylo v prosinci meziměsíčně nižší o 0,2 %, když působilo částečné zlevnění stavebních materiálů a stabilizace cen nemovitostí.

Po sezonním očištění podle našeho odhadu došlo k výraznému zpomalení meziměsíčního růstu spotřebitelských cen z 1,9 % v listopadu na 0,3 % v prosinci. Na nižších úrovních se pravděpodobně v prosinci udržela také jádrová inflace. Ceny zboží v prosinci meziměsíčně klesly o 0,2 % po předchozím růstu o 1,8 %, zatímco dynamika cen služeb se udržela na již poměrně nízkých +0,3 % m/m (sezonně neočištěno).

V lednu pravděpodobně meziroční inflace v důsledku odeznění vlivu úsporného tarifu ještě zrychlí. Pohybovat by se mohla v rozmezí 17-18 %. Velkou nejistotou je míra tradičního lednového přecenění. To bylo v loňském roce neobvykle silné. Nižší jádrová inflace z listopadu a prosince dává ale naději, že by toto přecenění letos již tak silné být nemuselo. Vlivem poměrně významného poklesu tuzemské poptávky by již mohli být prodejci při nastavování cen více opatrní. V tomto směru působí i stabilizace cen energií na velkoobchodních trzích.

Za celý loňský rok růst spotřebitelských cen dosáhl 15,1 %. To je v souladu s naší čtvrtletní prognózou z října, která zároveň pro příští rok očekává inflaci v průměrné výši 12,0 %. Dosavadní vývoj však dává šanci na to, že v nové prognóze bychom mohli tento odhad mírně snížit.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688