Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.01.2023 07:57:17

Česká inflace v prosinci klesla (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu)

Světový kalendář je dnes téměř prázdný. Vystoupení Roberta Holzmanna z ECB ve Vídni se s největší pravděpodobností ponese v jestřábím duchu. Na domácím poli bude nejdůležitější zprávou prosincová inflace, která podle našeho odhadu díky nižším cenám pohonných hmot klesla pod 16 %. Své tempo by měla zvolnit i jádrová inflace.

Pohonné hmoty přibrzdily domácí inflaci

Ze zástupců ECB dnes ve Vídni vystoupí Robert Holzmann. Ten, stejně jako Isabel Schnabel (ECB) v úterním vyjádření, bude zřejmě volat po dalším utažení měnových podmínek. Z výroků Isabela Schnabela stojí za zmínku, že by vyšší bilanční suma ECB mohla přetrvávat po delší období a zahrnovat v sobě strukturované dluhopisové portfolio. To by mohlo obsahovat dluhopisy nadnárodních institucí a agentur, případně zelené dluhopisy. I tak se ale domníváme, že dlouhodobá držba vládních dluhopisů, byť zelených, bude z legislativního hlediska představovat problém, neboť může být považována za monetární financování.

České spotřebitelské ceny podle našeho odhadu po listopadovém růstu o 1,2 % v prosinci meziměsíčně stagnovaly, po sezonním očištění pak jejich růst zpomalil z 1,6 % na 0,4 % m/m. Důvodem byl především výrazný pokles cen pohonných hmot, který odhadujeme ve výši 11,5 % m/m. Snižující se ceny u čerpaných stanic se zpožděním reagovaly na zlevnění surové ropy ze zhruba 100 USD/barel do blízkosti 80 USD/barel. Ceny potravin meziměsíčně nadále rostly, oproti listopadu však podle našeho odhadu pomalejším tempem. Na pozadí působení tzv. úsporného tarifu a před lednovým zavedením cenových stropů pravděpodobně v růstu pokračovaly i ceny energií. Jádrová inflace v meziměsíčním SA vyjádření v listopadu významně zpomalila z 0,9 % na 0,5 %. Další mírné zpomalení na 0,4 % očekáváme v prosinci. V meziročním vyjádření by mělo dojít k jejímu zpomalení z 13,8 % na 12,8 %, když bude stále silněji působit vyšší srovnávací základna. V souhrnu očekáváme, že celková meziroční inflace klesla z 16,2 % na prosincových 15,8 %.

Koruna se drží poblíž historicky nejsilnějších úrovní

Data z francouzského průmyslu za listopad výrazně překvapila, když místo očekávaného růstu o 0,7 % m/m produkce stoupla o 2,4 % m/m. Zlepšení zaznamenaly téměř všech sektory zpracovatelského průmyslu. Zveřejněná data tak naznačují, že průmyslový sektor se s nákladovým šokem vypořádává lépe, než se očekávalo, a evropská ekonomika by se v letošním roce mohla recesi vyhnout. Na další impulz pro evropskou měnu nicméně zveřejněná data nestačila. Euro se tak po celý den pohybovalo v úzkém pásmu 1,071-1,074 USD/EUR

I během úterního obchodování se koruna držela v blízkosti svého historického maxima (23,97 – 24,020 CZK/EUR). Ve srovnání s předchozím dnem její kurz posílil o 0,2 %. Pro Seznam Zprávy poskytla včera rozhovor víceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová. Ta se domnívá, že úrokové sazby budou muset na stávající úrovni zůstat po delší období a snižovat je centrální banka bude moci až tedy, pokud se bude inflace bezpečně blížit k dvouprocentnímu cíli. Zkraje příštího roku odhaduje inflaci na 3 %.

Podobně jako česká koruna na tom byl polský zlotý, jehož kurz posílil o 0,2 % a dostal se tak na hladinu 4,69 PLN/EUR. Naopak největší ztráty z regionu utržil maďarský forint, který oslabil o 0,6 % na 399 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688