pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  06.01.2023 00:00:00

Silver A v paměti tří generací - 9.1. v areálu Larischovy vily (U Zámečku 549, Pardubice-Studánka)

Silver A v paměti tří generací

Silver A v paměti tří generací
(6.1.2023)

Památník Lidice a Československá obec legionářská pod záštitou ministra kultury a hejtmana Pardubického kraje, za podpory Pardubického kraje a Města Sezemice, pořádá čtrnácté setkání pamětníků paravýsadku Silver A, ležácké tragédie, pardubického odboje a jejich potomků.

V pondělí 9. ledna se uskuteční již čtrnácté setkání spolupracovníků operace Silver A, členů jejich rodin a všech, kteří byli na této významné odbojové akci účastni. Akce bude zahájena ve 14 hodin pietní vzpomínkou a kladením květinových darů v areálu Larischovy vily (U Zámečku 549, Pardubice-Studánka). V tento den se podruhé z atria Larischovy vily rozezní zvony nazvané Zámeček a Ležáky.

Hlavní program pak bude probíhat od 15.30 hodin v sále Sezemické domu (Husovo nám. 790, Sezemice), kde se kromě odborného příspěvku Eduarda Stehlíka s názvem „Paravýsadky známé i neznámé“ a hudebního vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky představí nová výstava „Heydrichiáda“. Ukázku z knihy Jejich osud – vysílačka Libuše od autora Jana Lána (vnuka Karla Svobody, člena odbojové skupiny Čenda) přečte herec a představitel Alfreda Bartoše z televizní minisérie Operace Silver A, pan Jiří Dvořák.

Účast na setkání potvrdili za Senát Parlamentu ČR jeho místopředseda Tomáš Czernin, senátoři Miluše Horská a Jan Tecl, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, primátor Města Pardubic Jan Nadrchal, předseda ČsOL Pavel Budínský, ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice plk. gšt. Petr Holý, velitel 43. výsadkového pluku Chrudim plk. Jiří Líbal, náčelník štábu VSŠ a VOŠ MO Moravská Třebová pplk. Viliam Beke. Mezi zhruba stovkou hostů nebudou chybět přímí účastníci odboje a jejich potomci, přeživší ležácké a lidické děti, zástupci Památníku Terezín, Památníku Zámeček, Národního památníku hrdinů Heydrichiády, ČSBS, ČsOL, Klubu výsadkových veteránů, Sdružení válečných veteránů, veteráni Policie ČR, Sokolské župy Východočeské, Sokolské župy podkrkonošské a starostové měst a obcí.

Paraskupina SILVER A byla na území okupované vlasti vysazena 29. prosince 1941 společně se skupinami ANTHROPOID a SILVER B.

Hlavním úkolem Silver A bylo zajistit radiové spojení mezi domácím odbojem a jeho zahraničním vedením v Londýně, vybudovat zpravodajskou síť a koordinovat domácí odboj. Radistovi SILVER A Jiřímu Potůčkovi se podařilo navázat spojení s Londýnem a udržovat ho po dobu více než pěti měsíců. SILVER A přímo spolupracoval s ANTHROPOIDEM a dalšími parašutisty při náletu na Škodovy závody v Plzni a podílel se na přípravě atentátu poskytováním radiového spojení.

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl úspěšně proveden 27. května 1942 skupinou ANTHROPOID. Nacisté odvetou spáchali krvavé, brutální zločiny na českém národu. Vypálili a vyvraždili Lidice, Ležáky a popravili desítky přímých spolupracovníků výsadku SILVER A z Pardubicka a Červenokostelecka. Další tisíce obětí byly odvlečeny do koncentračních táborů, kde přežili jen nemnozí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688