europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  27.12.2022 12:49:14

Která témata lze očekávat? Obnovitelná energie, digitální transformace, migrace - Rok 2023

Digitální transformace

Příští rok se bude v Parlamentu diskutovat o kryptoměnách, umělé inteligenci, polovodičích a sdílení dat.

V lednu se poslanci Evropského parlamentu dohodnou na postoji k právnímu rámci pro umělou inteligenci, jehož cílem je vytvořit společný regulační a právní základ pro umělou inteligenci v souladu s hodnotami EU. Zaměří se na konkrétní aplikace a možná rizika.

V únoru je na programu jednání o pravidlech pro kryptoměny, která mají chránit spotřebitele a stanovit záruky proti manipulaci s trhem a finanční kriminalitě.

Eurooslanci se budou zabývat také aktem o datech, který stanoví společná pravidla pro regulaci sdílení údajů při používání propojených produktů nebo souvisejících služeb. Cílem je usnadnit přechod mezi cloudem a dalšími poskytovateli služeb zpracování dat. Zavádí také ochranná opatření proti nezákonnému mezinárodnímu předávání údajů poskytovateli cloudových služeb.

V souvislosti s celosvětovým nedostatkem polovodičů způsobeným pandemií se Parlament vyjádří k aktu o čipech, jehož cílem je zajistit, aby EU disponovala nezbytnými nástroji a technologiemi, které jí umožní stát se lídrem v této oblasti. Tyto kroky by měly pomoci dosáhnout digitálního a zeleného přechodu a také pomoci zvýšit výrobu a předcházet problémům v dodavatelském řetězci.
 


Politická reklama

Parlament projedná pravidla, která mají zajistit spravedlivější a otevřenější demokratický proces v EU a zabránit pokusům o manipulaci s veřejným míněním zvýšením transparentnosti placené politické reklamy.
 


Migrace

V návaznosti na dohodu mezi Parlamentem a Radou o společném programu pro migraci a azyl ze září 2022 budou poslanci EP pracovat na návrzích v rámci nového paktu EU o migraci a azylu. To zahrnuje řízení migrace, postupy prověřování, rámec pro přesídlování a azylové řízení EU.
 

Přečtěte si více o opatřeních Evropského parlamentu v oblasti migrace
 


Dekarbonizace

Evropský parlament bude i nadále usilovat o klimatickou neutralitu prostřednictvím dekarbonizace všech odvětví hospodářství. Aby byly splněny cíle balíčku Fit for 55, budou poslanci hlasovat o nových normách CO2 pro osobní a dodávkové automobily, zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, novém rámci pro vnitřní trh s vodíkem a snižování emisí metanu a fluorovaných skleníkových plynů. Rozhodnou také o nových pravidlech, která zabrání společnostem obcházet emisní předpisy EU přesunem výroby do zahraničí, a o ambicióznějších cílech pro systém obchodování s emisemi.

Energetika

Obnovitelná energie hraje zásadní roli při naplňování cílů Zelené dohody pro Evropu, jejímž úkolem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a větší energetické nezávislosti. EU chce zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie na 40 % do roku 2030. Parlament bude rovněž usilovat o dosažení ambicióznějších cílů v oblasti snižování spotřeby energie na úrovni EU.

Oběhové hospodářství

V rámci přechodu na oběhové hospodářství budou poslanci pracovat na nových požadavcích na ekodesign konkrétních skupin výrobků, jako jsou kuchyňské spotřebiče, počítače a servery, elektromotory a pneumatiky, a to aby byly odolnější, znovu použitelné a méně škodlivé pro životní prostředí. Parlament bude pracovat rovněž na pravidlech pro zvýšení opětovného použití a recyklace textilu a řešení rychlé módy a textilního odpadu. Zároveň se chtějí zabývat snižováním plýtvání potravinami.

Práva pracovníků

Na začátku roku 2023 budou evropští zákonodárci projednávat nová pravidla pro zlepšení pracovních podmínek lidí pracujících prostřednictvím digitálních platforem v EU. Unijní pracovní zákony totiž jejich práva v současné době nechrání. Návrh zahrnuje zajištění právního statusu zaměstnání, který odpovídá skutečným pracovním smlouvám, podporu a zlepšení transparentnosti, jakož i spravedlnosti a odpovědnosti práce na těchto platformách.

Praní špinavých peněz

Parlament bude rovněž pracovat na nových pravidlech pro boj proti praní špinavých peněz a omezování financování terorismu.

Evropské setkání mládeže

Parlament pozve mladé lidi z celé EU na takzvané Evropské setkání mládeže 2023, které se uskuteční 9. a 10. června ve Štrasburku a online. Účastníci se tak budou moci podílat na formování budoucí podoby a směřování EU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688