pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  22.12.2022 17:29:19

Vánoční dárek pro řidiče v Pardubickém kraji. Druhý úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova je otevřen

Nedaleko Ostrova u Vysokého Mýta byl ve čtvrtek odpoledne otevřen druhý úsek dálnice D35 z Časů právě do Ostrova. Vzhledem k důležitosti stavby nejen pro Pardubický kraj se zahájení provozu na téměř 15 kilometrů dlouhém úseku zúčastnili také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a námětek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

„Otevření druhého úseku dálnice D35 na území našeho kraje můžeme nepochybně nazvat předčasným vánočním dárkem pro všechny řidiče, kteří na tento moment a vůbec na dálnice D35 čekají desítky let. Jsem rád, že máme nyní v provozu úsek z Opatovic nad Labem až po Ostrov v délce přesahující 27 kilometrů. Díky tomu se výrazným způsobem zrychlí cestování z východní části našeho kraje a napojení na dálnici D35. Nezbývá než doufat, že zahájení stavby dalších úseků bude brzy následovat. Jistě potěšující je, že se Ředitelství silnic a dálnic posunulo také v rámci úseků mimo náš kraj a v minulém týdnu získalo územní rozhodnutí pro 18 kilometrů dlouhý úsek ze Starého Města do Mohelnice, kde by se mělo začít stavět v roce 2025. Klíčové úseky pro náš region jsou však ty v okolí Vysokého Mýta a Litomyšle, což jsou města, která trpí tranzitní dopravou procházející přímo centrem obou měst. Doufám, že i tyto úseky budou brzy zahájené a bez komplikací dokončené,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše nečeká Ředitelství silnic a dálnic v rámci dalších úseků jednoduchá práce. „Zprovoznění dalšího úseku dálnice je skvělou zprávou pro řidiče nejenom z našeho kraje, protože se jedná o páteřní komunikaci celostátního významu. ŘSD v tomto případě zasluhuje pochvalu za dodržení termínu. Dalším úsekem je sedmikilometrový úsek z Ostrova do Vysokého Mýta, kde bude jako samostatná stavba řešen dálniční tunel Homole v délce přesahující 500 metrů. V případě samotné dálnice má ŘSD vykoupeno přes 80 procent pozemků a probíhá zpracování dokumentace pro zadání a provádění stavby. V průběhu prosince bylo vypsáno výběrové řízení na záchranný archeologický výzkum, se kterým máme i my na našich stavbách ne zcela pozitivní zkušenosti, jelikož nám velmi výrazně celou stavbu prodražuje," sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš, který také připomněl, že Pardubický kraj v letošním roce zahájil stavbu obchvatu Dašic a obchvatu Rokytna a Býště. Stavba dalšího přivaděče bude následovat v příštím roce. Jedná se o modernizaci silnice II/312 z Chocně na České Libchavy. „V dubnu příštího roku by mělo dojít k předání staveniště. Dřívější termín nebyl možný vzhledem k investicím na hlavním železničním koridoru a nutnosti zachování objízdných tras a tras pro návoz stavebního materiálu. I přes pozdější zahájení stavby děláme maximum proto, aby původní termín dokončení stavby zůstal beze změny," řekl náměstek Kortyš.

Dálniční úsek D35 z Časů do Ostrova je dlouhý 14,7 kilometru a obsahuje 155 stavebních objektů. Zhotovitelem stavby za 3,232 miliardy korun bez DPH jsou společnosti EUROVIA, Metrostav a Swietelsky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688