consilium.europa.eu (Rada EU)
Akcie ve světě  |  20.12.2022 10:07:00

členské státy se dohodly na postoji k revizi unijních pravidel pro centrální depozitáře cenných papírů - Finanční trhy

 

Členské státy EU dospěly k vyjednávacímu postoji ohledně navržené aktualizace nařízení o centrálních depozitářích cenných papírů. Díky tomuto plánovanému přezkumu se zefektivní vypořádávání obchodů s cennými papíry v EU, mimo jiné zjednodušením požadavků a vyjasněním povolovacích procesů.

Cenné papíry jsou obchodovatelná finanční aktiva jako akcie nebo dluhopisy. Centrální depozitáři cenných papírů hrají klíčovou úlohu při evidenci a úschově cenných papírů, stejně jako po uskutečnění obchodu při jeho řádném vypořádání, tedy dodání cenných papírů kupujícímu a dodání hotovosti prodávajícímu. Podle údajů Evropské komise dosáhly transakce vypořádané centrálními depozitáři cenných papírů z EU v roce 2019 přibližně 1,12 trilionu eur.

Kapitálové trhy jsou páteří našich ekonomik. Skutečná unie kapitálových trhů závisí na bezpečném a efektivním vypořádávání obchodů s cennými papíry. Rada chce zjednodušit pravidla, o která se tyto procesy opírají, a zároveň zachovat finanční stabilitu. Díky tomu se zvýší efektivnost a konkurenceschopnost centrálních depozitářů cenných papírů.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Snížení překážek přeshraničního vypořádání a zlepšení dohledu

Vzhledem k tomu, že současné požadavky pasportizace jsou zatěžující, brzdí přeshraniční vypořádávání, tlumí hospodářskou soutěž a omezují výběr. Pasportizace umožňuje určité finanční společnosti působit s jedinou licencí v celé EU. Cílem tohoto nařízení je zejména zvýšit poskytování přeshraničního vypořádání centrálními depozitáři.

Navržená nová pravidla – budou-li přijata – vyjasňují, že o žádosti centrálního depozitáře o poskytování přeshraničních služeb rozhoduje v konečné fázi jeho domovský členský stát, tedy ten, v němž obdržel své povolení. Jsou-li činnosti centrálního depozitáře v nejméně dvou dalších členských státech považovány za činnosti zásadního významu pro fungování trhů s cennými papíry a ochranu investorů, bude povinně zřízeno kolegium orgánů dohledu. Tím se usnadní výměna informací mezi nimi a spolupráce mezi orgány členských států. Rovněž bude vyjasněn a zkrácen časový rámec procesu pasportizace, aby se usnadnilo poskytování širšího spektra služeb ve všech členských státech.

Návrh také dále zjednodušuje pravidla tzv. povinné náhradní koupě: pokud není určitý obchod v předepsané lhůtě vypořádán, může být kupující cenných papírů nucen koupit je jinde. Strana, která nesplnila svůj závazek, by pak musela uhradit cenový rozdíl mezi původním a novým obchodem i veškeré náklady náhradní koupě. Povinná náhradní koupě by představovala nové, krajní opatření, které by bylo aktivováno pouze v případě, že by míra selhání při vypořádání byla v EU značná.

Návrh rovněž obsahuje ustanovení, která centrálním depozitářům umožňují přístup k bankovním doplňkovým službám od jiných řádně povolených centrálních depozitářů, tak aby se usnadnilo vypořádávání v zahraničních měnách. V neposlední řadě stanoví pravidla k zajištění toho, aby měly orgány v EU odpovídající pravomoci a informace ke sledování rizik ve vztahu k centrálním depozitářům z EU i třetích zemí, mimo jiné posílením jejich spolupráce v oblasti dohledu.

Díky všem těmto zlepšením by bylo nařízení o centrálních depozitářích cenných papírů uvedeno do souladu s dalšími právními předpisy v oblasti finančních služeb.

Souvislosti a další kroky

Změny nařízení o centrálních depozitářích cenných papírů navrhla Evropská komise 16. března 2022. Původní nařízení, přijaté v roce 2014, bylo součástí širšího souboru pravidel pro regulaci finančních trhů v reakci na finanční krizi z roku 2008. Zavedlo společné standardy pro instituce odpovědné za vypořádávání obchodů s cennými papíry a připravilo podmínky pro jednotný trh služeb poskytovaných depozitáři cenných papírů.

V roce 2019 provedla Komise v souladu se stanoveným mandátem přezkum tohoto původního nařízení.

Dnešní dohoda, které dosáhli velvyslanci členských států při EU, umožní Radě zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem s cílem dohodnout se na společném znění. Evropský parlament svůj postoj dosud nepřijal.

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 470 88 42 96
+32 2 281 62 63
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688