consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  10.12.2022 16:20:00

Rada schválila pomoc Ukrajině ve výši 18 miliard eur

 

Rada dosáhla dohody o legislativním balíčku, který Evropské unii umožní, aby Ukrajinu v roce 2023 podpořila finanční částkou ve výši 18 miliard eur. Návrh dnes Rada přijala písemným postupem a bude předložen Evropskému parlamentu k případnému přijetí příští týden.


Ukrajina se může na EU spolehnout. Budeme Ukrajinu nadále podporovat – a to i finančně –, dokud bude třeba. Díky legislativě, kterou jsme dnes přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Legislativní balíček zajišťuje strukturální řešení pro finanční podporu Ukrajiny v roce 2023. Půjčky, které budou v roce 2023 Ukrajině poskytnuty, dosáhnou 18 miliard eur a bude s nimi spojen desetiletý odklad splácení. Většinu úrokových nákladů pokryjí členské státy prostřednictvím vnějších účelově vázaných příjmů. Záruky za tyto půjčky poskytne buď rozpočet EU, nebo členské státy.

Cílem je poskytnout Ukrajině bezprostřední finanční pomoc, financování okamžitých potřeb, obnovy kritické infrastruktury a počáteční podpory směrem k udržitelné poválečné rekonstrukci, a tím zemi podpořit v cestě k evropské integraci.

Část legislativního balíčku, totiž změnu finančního nařízení, již přijala Rada pro hospodářské a finanční věci 6. prosince.

Souvislosti

Nevyprovokovaná a neodůvodněná útočná válka Ruska proti Ukrajině, která začala 24. února 2022, způsobila Ukrajině ztrátu přístupu na trhy a drastický pokles veřejných příjmů, zatímco veřejné výdaje na řešení humanitární situace a zachování kontinuity státních služeb výrazně vzrostly.

V letech 20142022 EU vedle jiných podpůrných nástrojů Ukrajinu podpořila i prostřednictvím několika po sobě jdoucích operací makrofinanční pomoci v celkové výši přes 7 miliard eur poskytnuté ve formě půjček a grantů.

Dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, která vstoupila v platnost 1. září 2017, umožňuje další sbližování mezi Ukrajinou a EU. Kromě podpory hlubších politických vztahů, silnějších ekonomických vazeb a respektování společných hodnot poskytuje tato dohoda rámec pro naplňování ambiciózního programu reforem zaměřeného na boj proti korupci, nezávislý soudní systém, právní stát a lepší podnikatelské prostředí. EU tyto reformy, které mají zásadní význam pro přilákání investic, zvýšení produktivity a zlepšení životní úrovně ve střednědobém horizontu, soustavně podporuje.

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 470 88 42 96
+32 2 281 62 63
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688