gtnews.cz (Grant Thornton)
Energie  |  05.12.2022 15:39:16

Do nového roku se zastropovanými cenami energií

Pomalu se blíží nový rok a s ním i účinnost vládního nařízení č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, které má za cíl aktuální dění na trhu s energiemi, které ovlivňuje život každého z nás, alespoň trochu uklidnit. Ti, kteří již vědí, že k nim elektřina proudí na hladině nízkého napětí a že ve spotřebě plynu spadají do kategorie domácnost nebo maloodběratel, mohou mít o něco klidnější spaní. Někteří další už možná také dodali svému obchodníkovi s elektřinou a s plynem nařízením požadované prohlášení zajišťující jim dodávky pod zastropovanými cenami.

Zákonitě se však najdou tací, kteří doposud neměli čas se touto agendou zaobírat, nebo zkrátka tápou, jestli mají na podporu nárok a pokud ano, v jaké podobě a jak se k ní dobrat. Jediní, kteří aktivně pro zastropování cen nic dělat nemusejí jsou odběratelé elektřiny na nízké hladině napětí a všichni, kteří odebírají plyn jako domácnost nebo maloodběratel. Kromě nich mají 100 % ceny energií zastropovány také školy a školská zařízení, poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb, provozovatelé vodovodu nebo kanalizace, poskytovatelé veřejných kulturních služeb a někteří veřejní zadavatelé. Na zastropování ceny 80 % spotřeby vypočítané z minulých let pak mají nárok malé a střední podniky a u plynu navíc ti, kteří používají plyn pro výrobu tepelné energie pro jeden objekt nebo do rozvodného tepelného zařízení. Ti všichni však pro získání podpory musejí poskytnout svému obchodníkovi s energiemi prohlášení zákazníka podle příslušných vzorů, které jsou součástí nařízení. Učinit tak mají prostřednictvím elektronického systému provozovaného obchodníkem, nebo, pokud tento takový systém neprovozuje, prostřednictvím datové schránky, a nelze-li, pak v listinné podobě. Poslední termín podání prohlášení, který bude ještě zohledněn v lednovém vyúčtování, je 15. 1. 2023. Prohlášení je samozřejmě možné dodat kdykoli, zastropované ceny však budou aplikovány až od následujícího měsíce po jeho dodání.

Pro velké podniky, které nespadají pod nařízení, byla vypsána dotační Výzva I. v rámci Dočasného krizového rámce za rok 2022. Žádosti přijímá Ministerstvo průmyslu a obchodu od 15. 11. 2022 do 31. 1. 2023 a sice elektronicky prostřednictvím informačního systému AIS.

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří to mají vyřešené, srdečně vám gratulujeme. Pokud mezi ty druhé, nabízíme pomocnou ruku s posouzením nároku na podporu a případně i s prohlášením zákazníka nebo s žádostí o dotaci. A všem bez rozdílu přejeme klidný Advent.

Autor: Veronika Odrobinová, Olga Králíčková

Autor: Veronika Odrobinová, Olga Králíčková

Grant Thornton

Grant Thornton si během posledních dvou desetiletí vybudoval na českém trhu silnou pozici v oblastech daňového, transakčního a manažerského poradenství, auditu, oceňování včetně znaleckých služeb, účetnictví a mzdového účetnictví. V roce 2020 Skupina v České republice výrazně posílila a zařadila se mezi největší poradenské skupiny. Roční obrat holdingu Grant Thornton Czech Republic v současnosti dosahuje 750 mil. Kč, přes 400 odborníků pracuje v kancelářích v Praze, Brně a Ostravě. Grant Thornton poskytuje služby více než 1000 soukromým i veřejným klientům v České republice, včetně poloviny společností ze žebříčku Czech TOP 100 a mnoha mezinárodních společností.

Více informací na: https://www.grantthornton.cz//

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688