Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.11.2022 09:15:35

Warren Buffett se drží strategie být 'chamtiví, až když se ostatní bojí'

Pro Berkshire Hathaway a jejího generálního ředitele Warrena Buffetta to byl krušný rok. Ve svém reportu 13F americké Komisi pro cenné papíry a burzu ze 14. listopadu zveřejnila společnost Berkshire investice do 50 akcií s kombinovanou tržní hodnotou k 30. září ve výši 296,1 miliard USD, přičemž ve třetím čtvrtletí otevřela tři nové akciové pozice.

04

Formulář 13F neuvádí přesně, kdy byly akcie koupeny. Přesto si Berkshire vybudovala svou pozici v objemu 4,1 miliard dolarů v Taiwan Semiconductor poté, co se polovodičový průmysl výrazně propadl. Výroba polovodičů je tradičně cyklický byznys a TSMC je největším výrobcem počítačových čipů na světě.

Akcie polovodičových firem se propadly, když investoři vnímali, že tato skupina začala cyklus poklesu. ETF iShares Semiconductor (SOXX) dosáhlo minima 14. října 2022, kdy za letošek kleslo o 44 %, načež do 14. listopadu vzrostlo o 25 %. V době, kdy SOXX dosáhl dna, byla Taiwan Semiconductor zasažena ještě tvrději – klesala o 46 %, což pravděpodobně odráželo napětí mezi Čínou a USA ohledně čínského nároku na Tchaj-wan.

Na své letošní minimum klesl Taiwan Semiconductor 3. listopadu, kdy byl za tento rok o 49 % níže. A Berkshire vystavěl svou pozici v TSMC někdy mezi 30. červnem, kdy akcie klesaly o 35 %, a 30. zářím, kdy klesaly o 41 %. A poté, co americký prezident Joe Biden po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl, že neočekává by se Čína rychle pokusila o invazi na Tchaj-wan, akcie TSMC 15. listopadu prudce stoupaly.

Zdá se, že Buffettovo načasování bylo skvělé a v souladu s částí dlouhodobé strategie, o které hovořil ve svém výročním dopise akcionářům. Buffett vysvětlil, že narušení trhů jsou nepředvídatelná. „Náš cíl je skromnější: Jednoduše se snažíme být bojácní, když jsou ostatní chamtiví, a chamtiví pouze tehdy, když se ostatní bojí,“ napsal.

Pozice, které Berkshire navýšila, prodala nebo upravila

Během třetího čtvrtletí navýšila Berkshire pozice na následujících akciích seřazené podle tržní hodnoty podílů k 30. září:
05

Berkshire během třetího čtvrtletí navýšila také pozice na Paramount Global a Celanese, jejichž hodnoty oproti 30. červnu k 30. září klesly o 22 %, resp. o 23 %. Naopak prodala všechny své akcie Store Capital. Tato pozice byla k 30. červnu oceněna na 385 milionů USD.

Zde jsou akciové pozice, které Berkshire částečně uprodala během třetího čtvrtletí:

06

Výkon Berkshire oproti benchmarku

Tento pětiletý graf ukazuje návratnost akcií třídy B společnosti Berkshire oproti benchmarku S&P 500 do 14. listopadu:
07

Celková pětiletá návratnost Berkshire byla o něco vyšší než u indexu S&P 500, což není nic, co by mělo vyvolávat pozdvižení. A kdybyste se podívali na stejný pětiletý graf ještě před rokem, kdy návratnost Berkshire byla 81 % a návratnost S&P 500 byla 136 %, mohli byste dokonce dojít k závěru, že Buffettova filozofie hodnotového investování je už zastaralá. Za poslední rok však index S&P 500 klesl o 14 %, zatímco akcie Berkshire třídy B vynesly 8,5 %.

Zdroj: MarketWatch


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

09.02.2020Proč Warren Buffett nenakupuje akcie, když jsou přece tak atraktivní? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.01.2017Jak si vybírá své lidi Warren Buffett Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688