europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Energie  |  10.11.2022 17:26:34

Poslanci EP odhlasovali zahrnutí energetických opatření do národních plánů obnovy

Podle textu, který byl přijat na plenárním zasedání ve čtvrtek poměrem hlasů 471 (pro), 90 (proti) a 53 (zdrželo se hlasování), budou země EU, které předloží pozměněný plán pro oživení a odolnost po vstupu tohoto návrhu v platnost, povinny do plánu zahrnout opatření na úsporu energie, výrobu čisté energie a diverzifikaci dodávek energie, jak stanovuje plán REPowerEU.


Zvýšení nezávislosti a boj proti energetické chudobě

Poslanci pozměnili původní návrh Komise tak, aby se kapitoly REPowerEU lépe zaměřily na snížení energetické zranitelnosti v EU. Nová pravidla by se vztahovala na opatření od 1. února 2022.

Opatření zahrnutá do kapitol RePowerEU by měla upřednostnit investice do řešení energetické chudoby zranitelných domácností, malých a středních podniků a mikropodniků.


Financování


Poslanci Evropského parlamentu požadují, aby navýšení rozpočtu o dalších 20 miliard eur

v podobě dotací, které navrhuje Komise, pocházelo z dřívějšího dražení národních emisních povolenek v rámci Evropského systému pro obchodování s emisemi, namísto využití povolenek z Rezervy tržní stability. Zároveň požadují, aby Komise určila další zdroje peněz, které by doplnily financování REPowerEU, včetně tím, že umožní flexibilní využívání nevyužitých finančních prostředků, a to zejména z rozpočtu pro období 2014-2020.


Tyto dodatečné granty by byly rozdělovány členským státům s ohledem na jejich míru energetické závislosti, nárůst nákladů domácností spojených s energiemi a podíl fosilních paliv na hrubé domácí spotřebě energie.


Členské státy by měly při implementaci nových opatření zohlednit podněty regionálních orgánů, nevládních organizací a sociálních partnerů.


Přeshraniční opatření a klima

Poslanci vyzývají země EU, aby zajistily, že alespoň 35 % jejich výdajů v rámci kapitol REPowerEU bude přiděleno na opatření, která mají mezinárodní rozměr nebo účinek, a to i v případě, že je zrealizuje jen jedna země EU. Komise však může za určitých okolností rozhodnout o udělení výjimky.


Zákonodárci se také shodli, že na jednotlivé kapitoly plánu REPowerEU by se měla vztahovat zásada "významně nepoškozovat", s výjimkou případů, kdy jsou splněny určité podmínky, a to pouze pro opatření platná k 31. prosinci 2024.

Citáty


Předsedkyně EP Roberta Metsolová uvedla: „Dnešní hlasování ukazuje, že na pomoc členským státům při řešení energetické krize jsme připraveni využít každé možné euro ze společných fondů EU.“


Siegfried MUREŞAN (EPP, RO), spoluzpravodaj, uvedl: “Účty za energie se dramaticky zvýšily, což neskutečně poškozuje nejzranitelnější občany a podniky. Pro překonání této krize je nejdůležitější naše energetická nezávislost a bezpečnost. Plán "REPowerEU" nám pomůže tohoto cíle dosáhnout. Postoj Parlamentu je jasný: chceme se zbavit závislosti na ruských fosilních palivech a investovat do obnovitelných a čistých zdrojů energie. To je také důvod, proč Parlament prosazuje projekty se skutečnou přidanou hodnotou pro EU, jako jsou přeshraniční projekty."



Eidera GARDIAZABALOVÁ RUBIALOVÁ (S&D, ES), spoluzpravodajka, uvedla: „Na podporu občanů po pandemii jsme z fondů NextGenerationEU vyslali jasný signál. Ale právě když jsme si mysleli, že to nejhorší je za námi, Putin napadl Ukrajinu a vyvolal geopolitickou, humanitární, potravinovou, energetickou a inflační krizi, na kterou jsme museli reagovat různými nástroji. Jedním z nich je REPowerEU. Naše zpráva vylepšila návrh Komise tak, že posílila boj proti energetické chudobě a podpořila nejzranitelnější domácnosti, zvýšila úlohu místních orgánů, posílila přeshraniční spolupráci a v zájmu ochrany životního prostředí posílila zásadu nezpůsobení významné škody.“


Drago? PÎSLARU (Renew, RO), spoluzpravodaj, uvedl: „Dnes dáváme našim občanům k dispozici nástroje, které jim umožní zvládnout letošní zimu, a to prostřednictvím projektů, díky nimž budeme méně závislí na ruských fosilních palivech. Investujeme do našeho kontinentu, aby byl udržitelnější a ekologičtější pro další generace. Vedeni zásadou solidarity jsme před dvěma lety poskytli nástroj pro oživení a odolnost. Nyní ho doplňujeme o projekt REPowerEU, který vládám umožní zlepšit jejich plány pro oživení tím, že budou investovat do vyšší energetické účinnosti, do řešení energetické chudoby a do zelených zdrojů energie.“


Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), 1. čtení (hlasování o rokovacom mandátu EP)

 

Typ dokumentu: Nařízení


Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688