consilium.europa.eu (Rada EU)
Daně a účetnictví  |  08.11.2022 11:05:00

Ministři financí se dohodli na posílení kodexu chování používaného k identifikaci a omezování škodlivých daňových opatření členských států - Daně

EU nadále prosazuje spravedlivou daňovou soutěž a zabývá se škodlivými daňovými praktikami v EU i po celém světě. Ministři financí zemí EU se dnes dohodli na revidovaném kodexu chování pro zdanění podniků: ten představuje politický, mezivládní závazek členských států uplatňovat přísnější pravidla prověřování při hledání a nápravě daňových opatření, která by mohla poškodit daňové základy jiných členských států. Konečným cílem je bojovat proti škodlivé daňové soutěži, daňovým únikům a vyhýbání se daňovým povinnostem v EU.

Ačkoliv mezinárodní rozměr práce Skupiny pro kodex chování je obecně známější – skupina spolupracuje s jurisdikcemi třetích zemí na prosazování a posilování řádné správy v oblasti daní a provádí práci vedoucí k pravidelné revizi unijního seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí –, hlavním úkolem Skupiny pro kodex chování je od roku 1997 odhalovat a odstraňovat škodlivá daňová opatření v členských státech EU.

Dnešní revize kodexu, která je vůbec první od roku 1997, znamená, že členské státy rozšíří škálu daňových opatření, která jsou podrobována analýze při zkoumání škodlivých daňových praktik v rámci EU. Kodex byl aktualizován formou usnesení Rady a zástupců vlád členských států, zasedajících v Radě, o revidovaném kodexu chování pro zdanění podniků.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

Dnes jsme potvrdili náš závazek usilovat o spravedlivější daňové prostředí v EU posílením pravidel, která uplatňujeme při boji proti škodlivým daňovým praktikám v neustále se vyvíjející ekonomice. Naši daňoví odborníci nepřestávají prověřovat, zda některé daňové praktiky nejsou škodlivé. Od zahájení své činnosti v roce 1997 se Skupině pro kodex chování podařilo v rámci EU odstranit přibližně 140 škodlivých daňových praktik. Kodex chování pro zdanění podniků platí od roku 1997 v nezměněné podobě a dnešní dohoda dále zlepšuje jeho účinnost i s ohledem na nedávnou mezinárodní daňovou reformu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

Revidovaný kodex chování zavádí zejména pojem „daňové prvky s obecnou působností“. Zatímco dříve byla zkoumána pouze preferenční opatření (jako jsou zvláštní režimy nebo výjimky z obecného daňového systému), podle nových pravidel bude oblast působnosti zahrnovat i daňové prvky s obecnou působností. Ty budou považovány za škodlivé, pokud povedou k dvojímu nezdanění nebo dvojímu/vícenásobnému využívání daňových výhod.

Revidovaný kodex chování dále objasňuje proces přezkumu ve Skupině pro kodex chování, která je odpovědná za jeho správu.

Tato revize umožní Pracovní skupině Rady pro kodex chování pokračovat v práci s cílem účinně řešit škodlivé daňové praktiky.

Souvislosti

Kodex chování je politickým závazkem mezivládní povahy. Skupina pro kodex chování Rady je tvořena odborníky na daňovou problematiku na vysoké úrovni z členských států. Odpovídá za sledování možných škodlivých daňových opatření v členských státech EU.

Základem činnosti této pracovní skupiny Rady je kodex chování. Jejímu předsedovi, který je volen, poskytuje podporu generální sekretariát Rady.

Její práce má též mezinárodní rozměr a zaměřuje se v tomto smyslu na prosazování účinných změn v oblasti řádné správy daní na celosvětové úrovni. Skupina pro kodex chování rovněž provádí technickou práci, prověřování a posuzování, z nichž vychází pravidelná revize unijního seznamu jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti, kterou provádí Rada. Tento unijní seznam je pravidelně revidován v návaznosti na hloubkový přezkum provádění závazků, jež přijaly jurisdikce třetích zemí, které jsou součástí tohoto procesu.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 470 88 42 96
+32 2 281 62 63
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688