europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  25.10.2022 17:43:39

Rozpočet na rok 2023: „Chceme řešit energetickou krizi, válku a ekonomiku“ (rozhovor)

Návrh rozpočtu Evropského parlamentu na příští rok byl schválen na plenárním zasedání 19. října. Europoslanci nyní vedou tři týdny takzvaná smírčí jednání s Radou. Nicolae Ştefănu?ă (skupina Obnova Evropy, Rumunsko), který je autorem zprávy o rozpočtu, v rozhovoru přiblížil priority Parlamentu.

Ve své zprávě o rozpočtu uvádíte, že EU čelí mimořádně obtížným výzvám a rozpočet by měl přispět k jejich řešení. Které výzvy máte na mysli?

Dlouhodobý rozpočet EU, který stanovuje roční rozpočtový limit, byl připraven v roce 2018. Bylo to předtím, než jsme zažili pět po sobě jdoucích krizí a výzev: pandemii, energetickou krizi, inflaci, válku na Ukrajině a udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. To znamená, že jdeme do války s lukem a šípem, ale jsme v digitálním věku. Jdeme do války s něčím, co není přizpůsobeno současné válce, které čelíme.

Hlavním poselstvím je, že musíme revidovat dlouhodobý rozpočet EU tak, aby lépe odpovídal době, ve které žijeme, abychom měli větší manévrovací prostor a více zdrojů, které nám umožní pružně reagovat. Pokud nebudeme reagovat, občané EU se budou ptát, proč EU nic nedělá. Co řeknou občané, až přijde další krize a my už nebudeme mít žádné peníze? Například v Itálii vidíme, že počáteční váhání s pandemií nás nyní stojí politické hlasy.

Dnešní doba je mimořádná. Rozpočet, který byl předložen [návrh Komise], byl obyčejný. Snažili jsme se jej změnit z obyčejného na mimořádný.

Některé z krizí, které zmiňujete, jsou do značné míry způsobeny trhem. Jak může rozpočet EU konkrétně řešit tyto druhy krizí?

To je dobrá otázka. Ne všechny problémy lze vyřešit tím, že se na ně přidělí více peněz. Zmínili jste ty, které jsou způsobeny trhem, ale máme i ty, které jsou způsobeny válkou. To jsou věci, které nemůžeme ovlivnit. Můžeme však vyvinout společné úsilí.

V tomto rozpočtu se zabýváme právě problémy energetické krize, války a hospodářství. To jsou naše tři hlavní priority, ale zároveň musíme přijmout zákony a další opatření. V případě energetické krize potřebujeme REPowerEU, ale také další opatření. Peníze nevyřeší vše, ale mohou pomoci výrazně zmírnit bolest.

V Parlamentu jsme v podstatě převzali všechny body návrhu rozpočtu Komise týkající se energetiky a navýšili je, například v oblasti inovací, nových zdrojů energie a obnovitelných zdrojů, ale také pro malé a střední podniky, které se potýkají s náklady na energii. Navrhli jsme balíček, který je o 533 milionů eur vyšší než návrh rozpočtu. To je naše letošní odpověď v oblasti energetiky.

Někteří se možná trochu obávají, že jedna z největších výzev naší generace, změna klimatu, by mohla ustoupit do pozadí, protože nyní je třeba řešit mnoho jiných problémů. Co je obsaženo ve vašem návrhu rozpočtu na ochranu klimatu?

Navrhujeme navýšení finančních prostředků pro program LIFE. Otázku změny klimatu řešíme společně s dalšími problémy. Myslím si, že je důležité nezastavit Zelenou dohodu. Nesouhlasím například s lidmi, kteří tvrdí, že nás Zelená dohoda dostala do energetické krize. Právě naopak. Kdybychom již měli Zelenou dohodu, možná bychom se do této situace vůbec nedostali. Měli bychom více obnovitelných zdrojů energie a menší závislost na ruské ropě a vnějších zdrojích.

Jak konkrétně váš návrh rozpočtu podporuje Ukrajinu?

Sestavili jsme balíček v hodnotě 853 milionů eur. Zvýšili jsme naše obranné schopnosti, vojenskou mobilitu a společné nákupy zbraní. Pro ukrajinské studenty existuje program Erasmus. Dochází k navýšení programu Marie Skłodowska-Curie pro výzkum, protože v EU máme ukrajinské výzkumníky. Existují balíčky humanitární pomoci, protože uprchlíci a členské státy, které uprchlíky přijímají, potřebují pomoc.

Pomoc potřebuje i země jako Moldavsko. Je to kandidátská země, ale v současné době od nás nedostává velkou podporu, protože ještě nedostává předvstupní peníze. Moldavsko zaznamenalo sedminásobný nárůst cen energií, a proto tuto zimu žádá o pomoc. Měli bychom je podpořit, protože je důležité, abychom v Moldavsku udrželi proevropskou vládu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Út 13:24  New EU fiscal rules approved by MEPs europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Út 13:15  Právo na opravu: Snazší opravy, které pro spotřebitele budou atraktivnější europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Po 16:23  Brusel očima Eurocenter Euroskop (euroskop.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688