Energetická soběstačnost Evropy, svobodné Bělorusko i vztahy s Taiwanem. Česko a Litva jsou si v mnohém blízké, říká Miloš Vystrčil

Energetická soběstačnost Evropy, svobodné Bělorusko i vztahy s Taiwanem. Česko a Litva jsou si v mnohém blízké, říká Miloš Vystrčil (04.11.2021)

Perex:

Pětičlenná senátní delegace v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem se ve dnech 3. a 4. listopadu 2021 setkala s nejvyššími představiteli Litvy, se kterými jednali o otázkách energetické soběstačnosti v kontextu Zelené dohody pro Evropu, vztazích s Taiwanem či migraci na hranicích s Běloruskem. První setkání proběhlo na půdě litevského parlamentu, kde senátory a senátorky přivítala jeho předsedkyně Viktorija Čmilyté-Nielsen, a společně poté zahájili výstavu věnovanou Václavu Havlovi. Delegaci přijali následující den litevský ministr zahraničních věcí Gabrielius Landsbergis a prezident Gitanas Nauséda. Čeští zákonodárci ve Vilniusu také neformálně hovořili s vůdčí osobností běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou, zúčastnili se Česko-litevského podnikatelského fóra a v Rukle navštívili vojenskou základnu.

Zleva: Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně litevského Seimasu Viktorija Čmilyté-Nielsen

Zleva: Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně litevského Seimasu Viktorija Čmilyté-Nielsen

Za českými vojáky působícími v mezinárodní jednotce NATO v rámci tzv. posílené předsunuté přítomnosti zamířili senátoři a senátorky hned na počátku svého dvoudenního programu.

„Na naši vojenskou přítomnost jsou velmi dobré odezvy jak tady v Litvě, tak také v Estonsku. Jednak jde o obranu východní hranice Evropy a jednak tím vzniká pocit sounáležitosti. Spolupráce na politické a hospodářské úrovni je pak jednodušší, když se podílíme na obraně dané země,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil, který delegaci tvořenou senátory Zbyňkem Linhartem, Zdeňkem Nytrou a senátorkami Annou Hubáčkovou a Adélou Šípovou vedl.

Dobré vztahy České republiky a Litvy se díky aktuálním bezpečnostně-zahraničním prioritám, které obě země sdílí, potvrzovaly na všech oficiálních jednáních. Zatímco předseda Senátu Vystrčil ocenil kroky, které Litva solidárně podnikla v reakci na kauzu Vrbětice, litevská strana vyjádřila poděkování za českou pomoc při řešení situace s migranty ze třetích zemí na hranicích s Běloruskem.

Dalšími společnými tématy byla spolupráce mezi demokraciemi uvnitř Evropské unie i mimo ni, včetně podpory rozvoje vztahů s Taiwanem, a budoucnost energetiky v kontextu udržitelnosti, soběstačnosti a konkurenceschopnosti.

„Poprvé jsme z úst vysokého představitele Litvy slyšeli, že si Litva umí představit, že v případě ČR tomu bude tak, že jaderný zdroj bude uznán za trvale udržitelný, protože chápou naši pozici, že nemáme podmínky pro to, abychom vyráběli energii pouze např. ze solárních panelů nebo větrných elektráren. To je velmi dobrý výsledek pro další jednání v rámci celé Evropské unie,“ řekl Miloš Vystrčil po schůzce s ministrem zahraničí Gabrieliusem Landsbergisem.

Spolu se senátní delegaci se do Litvy vypravila rovněž desítka zástupců českých firem, sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy ČR, v jehož čele stojí Jaroslav Hanák. Možnosti spolupráce ve vědecké sféře s litevskými partnery mapovala předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Sue Nguyen, 04.11.2021


Zařazenočt 04.11.2021 15:11:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3279


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.