Mezi oceněnými Ústavem pro studium totalitních režimů jsou mj. běloruští opoziční aktivisté, slovenská evangelická farářka či spolek pro důstojné využití věznice

Mezi oceněnými Ústavem pro studium totalitních režimů jsou mj. běloruští opoziční aktivisté, slovenská evangelická farářka či spolek pro důstojné využití věznice (10.11.2021)

Perex:

10. listopadu 2021, Praha. Pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky udělí Ústav pro studium totalitních režimů ceny Za svobodu, demokracii a lidská práva tradičně na půdě horní komory Parlamentu. V letošním roce je obdrží šest osobností z Česka i zahraničí a jedna organizace. Tito lidé se nebáli slovem i činem vystoupit proti zvůli nedemokratických režimů nebo svým aktivismem přispívají k lepšímu poznání naší nedávné historie i rozvoji spravedlivější společnosti.

1. místopředseda Senátu Jiří Růžička

1. místopředseda Senátu Jiří Růžička

"Jsem velice rád, že letošní Cenu ÚSTR může opět hostit český Senát, protože ho považuji za instituci, která právě tyto hodnoty dlouhodobě hájí a prosazuje, hodnotí 1. místopředseda Jiří Růžička senátní záštitu a dodává: „Za většinou oceněných stojí silné životní příběhy, které ukazují, jak rychle lze o demokracii a svobodu přijít. Jejich skutky by nám měly připomínat, o jak křehké hodnoty se jedná a že je o ně potřeba neustále pečovat."

V kategorii za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv Ústav pro studium totalitních režimů ocení běloruské politické aktivisty Maryju Kalesnikavu a Franciška Vjačorku, kteří aktivně vystupují proti diktatuře Alexandra Lukašenka. Kalesnikava byla po loňských prezidentských volbách zatčena a letos v září odsouzena k mnoha letům vězení. Vjačorka žije dlouhodobě v exilu.

V kategorii za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin oceňujeme spisovatelku Karin Lednickou, jejíž román Šikmý kostel citlivě líčí osudy obyvatel Karvinska poznamenaného národnostními boji v první polovině 20. století. Ve stejné kategorii cenu obdrží spolek Memoria, který prosadil důstojné využití bývalé věznice v Uherském Hradišti a její uchování jako místa paměti evropského významu.

V kategorii za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury cenu dostanou tři osobnosti. Darina Bancíková se stala první ženou přijatou do kněžské služby ve slovenské Evangelické církvi augšpurského vyznání a v 60. letech byla vězněna komunistickým režimem. Irena Holoubková jako novinářka na Vysočině statečně a neúnavně informovala o probíhající okupaci v srpnu 1968. Chartista a spoluzakladatel Občanského fóra Jan Urban přes šikanu StB udržoval styky s exilem i médii v demokratickém světě, kam předával zprávy o dění v Československu. Darina Bancíková a Irena Holoubková budou oceněny in memoriam.

Ústav pro studium totalitních režimů uděluje svou cenu každoročně u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu, a to ve třech kategoriích. V uplynulých 12 ročnících jsme ocenili přes 150 osobností. Medailonky laureátek a laureátu Ceny ÚSTR 2021 naleznete ZDE.

Kontakt pro média: Darja Čablová, darja.cablova@ustrcr.cz, tel. 734 260 341

Lada Faldynová, 10.11.2021


Zařazenost 10.11.2021 09:11:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3283
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.