Mnoho problémů v loni přijatém stavebním zákoně je třeba napravit, shodli se odborníci na konferenci v Senátu

Mnoho problémů v loni přijatém stavebním zákoně je třeba napravit, shodli se odborníci na konferenci v Senátu (15.03.2022)

Perex:

Změnám ve stavebním zákoně se v pondělí 14. března 2022 věnovala na půdě horní komory Parlamentu konference pod záštitou místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věry Kovářové. Konference se zabývala problematikou vyvlastňování a územního plánování a tematicky navazovala na již proběhlou konferenci k ochraně veřejných zájmů ve stavebním právu.

Zleva: místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová, místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová

Zleva: místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová, místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová

Přes dramatické dění v současné době v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině urychleně probíhá příprava nutných úprav loni přijatého stavebního zákona. Pokud nebude návrh do několika týdnů dokončen, hrozí, že celý neúměrně centralizovaný systém organizace stavebního práva bude zahájen.

V loňském roce přijatý zákon významně rozšířil výčet veřejně prospěšných staveb, které mohou být předmětem vyvlastňování majetku. O těchto konkrétních stavbách a jejich umístění se rozhoduje schválením územní dokumentace na úrovni vlády, kraje nebo každé jednotlivé obce. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje nové znění nyní platného zákona o vyvlastnění s cílem zrychlit a zkrátit vyvlastňovací řízení.

Vyvlastnění je jedním z nejzávažnějších zásahů do ústavou chráněného vlastnického práva. Podmínky vyvlastnění je nutné stanovit jasně a určitě. Platné stavební právo ani demonstrativní výčet veřejně prospěšných staveb v současném zákoně to nesplňuje. Proti libovůli, účelovým zájmům momentálních politických uskupení a zneužití vyvlastnění musí platit přísná a jednoznačná pravidla,“ uvádí místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová a dodává: „pozice osob byla v procesu schvalování dokumentů územního plánování, zahrnující i stavby možného vyvlastnění, loňským zákonem, oslabena. Žádám, aby novela stanovila povinnost informovat občany o termínech projednání veřejnými sdělovacími prostředky nebo občanem vyžádanou digitální cestou. Cílem je, aby územní plány byly lepší dohodou o využití území a předcházely tak také procesu vyvlastňování.“

Potřebujeme nutně rozumné a vyvážené stavební řízení i rozumné a vyvážené prostředí pro všechny rozhodovací procesy týkající se stavební činnosti. Nejde proto jenom o stavební zákon, ale jde o celkové nastavení kompetencí a práv tak, aby bylo možné chránit tam, kde je to vhodné, ale také rychle a bez nesmyslného zdržování stavět a konat tam, kde to je možné,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová a dodala: „česká společnost a ekonomika potřebují předvídatelné podmínky pro výstavbu. Ale stejně potřebujeme my všichni společně účinné prostředky pro ochranu přírodního a kulturního bohatství. Nebude to jednoduché, ale teď je čas na to, abychom našli způsob, jak sladit tyto zájmy."

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá zásadní změny v územním plánování až na další fázi novel stavebního práva. Jak na konferenci zaznělo, měly by se zabývat ekonomickými nástroji, strategickým plánováním a podporou regulačních plánů. Nyní probíhají jednání právě na zohlednění části návrhu na speciální územní plánování podané statutárními městy, úpravy plánovacích smluv a dalších termínových a terminologických nedostatků zákona.

Jana Taušová, 15.03.2022


Zařazenoút 15.03.2022 11:03:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3342


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.