Lennonova zeď mění svou podobu, podílí se na ní umělci z celé EU i se speciálními hosty z Ukrajiny a Norska

Lennonova zeď mění svou podobu, podílí se na ní umělci z celé EU i se speciálními hosty z Ukrajiny a Norska (07.09.2022)

Perex:

7. září 2022, Praha. Pod záštitou místopředsedy Senátu Jana Horníka se dnes dočká Lennonova zeď nové podoby v rámci mezinárodního kulturního projektu „Zeď svobody a energie/Lennon Wall Praha“, který je součástí akcí českého předsednictví v Radě EU. Společná malba vzniká během jednoho dne a celkem se do ní zapojí 27 umělců z celé Evropské unie společně se speciálními hosty z Ukrajiny a Norska. Autorem a kurátorem projektu je výtvarník Pavel Šťastný, spoluorganizátorem projektu je kulturní producent Robin Suchánek.

Obrázek přidružený k tiskové zprávě

Místopředseda Senátu Jan Horník komentuje význam akce: „Záštitu nad projektem „Zeď svobody a energie“ autora Pavla Šťastného a zahraničních umělců k českému předsednictví EU jsem převzal již před více než rokem a půl. Zdí svobody byla myšlena Lennonova zeď naproti francouzskému velvyslanectví v Praze. Země, která nám předávala v červenci evropské předsednictví, což samo o sobě vyjadřovalo jistou symboliku.“ Zároveň dodává: „V té době Česko a Francii také spojovalo pouto pozitivního nahlížení na využívání jádra pro zajištění energetické soběstačnosti. Energie obrazně řečeno, dnes víc než kdy jindy, znamená život a kdo jí má, má i svobodu. Je třeba udělat vše pro to, aby lidé měli energie dostatek, protože i tato skutečnost může přispět ke svobodě jedince a celého lidského společenství. A to si zajisté uvědomují umělci, kteří dnes ztvární svým uměleckým projevem jejich vnímaní svobody a energie.“

Projekt vytvoření společného uměleckého díla na téma svobody a energie vznikl podle motta EU „Jednotná v rozmanitosti“. Akce se realizuje pod záštitou a ve spolupráci s Úřadem vlády, českým Senátem, Poslaneckou sněmovnou, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem obrany, Městskou části Praha 1, Hospodářskou komorou ČR, Velvyslanectvím ČR v Paříži, Francouzsko-českou obchodní komorou a organizací Czech Tourism.

Po odhalení nové podoby se slavná Lennonova zeď profesionálně nafotí a v originálních rozměrech vznikne její nafukovací verze. S tou pak organizátoři projektu plánují v říjnu navštívit Štrasburk, Paříž, Brusel a Lucemburk a prezentovat tak českou i evropskou kulturu.

Českou republiku bude na Lennonově zdi reprezentovat Charlien, vlastním jménem Lenka Brázdilová. Na nové podobě zdi se dále mj. podílí Andrea Žaba Klváčková ze Slovenska, Jan Wessel z Dánska, Denis Klatt z Německa, Sara Place z Malty, Anaëlle Bouard z Francie, Vanessa Power z Irska, Boris Bare z Chorvatska, Maria Wolfram z Finska a mnoho dalších.

Kontakt pro média: Pavel Šťastný, kurátor a organizátor projektu, tel.: 604 246 360, mail: plecharnafactory@seznam.cz

Lada Faldynová, 07.09.2022


Zařazenost 07.09.2022 12:09:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3455
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.