Místopředsedkyně J. Seitlová: Komunitní energetika je naší cestou k energetické nezávislosti a demokratizaci energie

Místopředsedkyně J. Seitlová: Komunitní energetika je naší cestou k energetické nezávislosti a demokratizaci energie (08.09.2022)

Perex:

8. září 2022, Praha. Pod záštitou místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové dnes v Kolovratském paláci zasedli zástupci státní správy, neziskového sektoru, i podnikatelů k diskuzi nad vývojem komunitní energetiky u nás. Kulatý stůl nabídl odpovědi k problematice energetické závislosti a demokratizace energie.

Místopředsedkyně Senátu J. Seitlová a ministryně životního prostředí A. Hubáčková

Místopředsedkyně Senátu J. Seitlová a ministryně životního prostředí A. Hubáčková

„Skončilo živé jednání, které se týkalo úpravy nebo samostatné novely energetického zákon o komunitní energetice a obnovitelných zdrojích. Růst cen energií vyvolal obrovskou poptávku, ale jsou zde nedostatky, které brání v rozvoji. Důležitou pomoc mohou občané najít v komunitní energetice - občanském společenství, ve kterém sdílí energii, kterou si sami vyrobí. Komunitní energetika má pozitivní vliv nejen na otázku ceny či na životní prostředí, ale také na otázku soběstačnosti či bezpečnosti. Výhod je velmi mnoho,” komentuje místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová jednání s tím, že diskutovali o novele zákona, která by dle ministerstva průmyslu a obchodu měla být během několika týdnů postoupena do meziresortního řešení, připravená.

Chybějící transpozici dvou důležitých směrnic EU stanovující pravidla pro komunitní energetiku blokuje rozšíření konceptu a brání využití evropských fondů. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tom nyní aktivně pracuje a potřebnou novelu chystá. Praxe ale vyžaduje, aby byl proces urychlen a aby byly řešeny některé problematické body pro budování obnovitelných zdrojů (OZE) a současně zavedeny možnosti sdílení občanskými energetickými společnostmi:

  • Na jednání silně převážil názor pro obnovu součtového měření. Fázové měření omezuje přínos využití obnovitelných zdrojů energie. Z principu brání tomu, aby lidé svou spotřebu jednoduše pokrývali vlastní elektřinou. Součtové měření, které funguje téměř v celé EU, zákazníkům s vlastním zdrojem elektřiny pomáhá více ušetřit.
  • Limity k udělování licencí nebo stavebních povolení proces přípravy a realizace komunitní energetiky a využití OZE neúměrně zatěžují.
  • Je v zájmu využití vyrobené energie urychleně upravit právní předpisy tak, aby naplňovaly právo výrobce připojit se k elektrické síti a vyloučily nekalé konkurenční spekulace.
  • Zcela urgentně jsou k řešení bezpečnostní a požární otázky pro již probíhající instalace.
  • Pro sdílení elektřiny a podporu inteligentního měření pro spotřebitele potřebujeme zákonné ukotvení.

Místopředsedkyně Seitlová k tomu dále dodává: „Nestačí jen formální přepis evropských směrnic, ale jsou třeba jasná, administrativně nenáročná pravidla, která vytvoří příznivé podmínky pro realizaci obnovitelných zdrojů a funkčnost energetických společenství v praxi.”

„Chtěl bych poděkovat za organizaci tohoto semináře paní místopředsedkyni. Kulatý stůl byl opravdu detailní a zaznělo zde spoustu podstatných poznatků. Je důležité, aby zde legislativní zakotvení komunitní energetiky bylo. Budeme se v Poslanecké sněmovně snažit, aby v naší republice byla transponovaná evropská směrnice, a to co nejrychleji. Tento úkol měla udělat již minulá vláda, ale bohužel se tak nestalo,“ uvádí poslanec za KDU-ČSL a člen hospodářského výboru Róbert Teleky.

„V Evropské unii existuje již kolem 8 000 energetických společenství, v České republice zatím bohužel žádné. Jsem rád, že se díky paní místopředsedkyni toto téma na kulatém stolu otevřelo a že zde mohli odborníci i zástupci různých společnosti diskutovat. Věřím, že se povede umožnit vytváření komunitních společenství i v České republice a že díky tomu bude naše energetika decentralizovanější a demokratičtější,“ doplňuje analytik a energetický expert z Asociace pro mezinárodní otázky Martin Abel.

Závěry kulatého stolu budou využity pro jednání Senátu s vládou na plénu v úterý 13. 9. 2022.

Lada Faldynová, 08.09.2022


Zařazenočt 08.09.2022 15:09:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3457

Související témata

Senát


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V