mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.10.2022 14:58:00

Ottawa a Montreal přivítaly české dopravní, ICT a zdravotnické firmy. Ve všech oblastech mají české firmy v Kanadě šanci se prosadit

Ottawa a Montreal přivítaly české dopravní, ICT a zdravotnické firmy. Ve všech oblastech mají české firmy v Kanadě šanci se prosadit

05.10.2022 / 20:35 | Aktualizováno: 06.10.2022 / 14:58

Ve dnech 25. - 28. září 2022 navštívila Kanadu česká podnikatelská mise doprovázející ministra dopravy Martina Kupku. Obchodní delegace vedená Hospodařskou komorou ČR zavítala do hlavního města Ottawy a nedalekého frankofonního Montrealu, kde se setkala s potenciálními kanadskými partnery.

Podnikatelská mise Hospodářské komory ČR doprovázející ministra dopravy Martina Kupku na jeho cestě do Kanady na Zasedání ICAO, Mezinárodní organizace pro civilní letectví, navštívila provincii Ontario, konkrétně hlavní město Ottawu, a Montreal, hlavní město největší a jediné frankofonní provincie Quebec. Akce byla úspěšně realizována i za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR jako projekt ekonomické diplomacie PROPED ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Ottawě.

Mise se zúčastnily firmy CENDIS, která ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR modernizuje dopravní ICT, SaZ s.r.o. nabízející výrobky a služby v oblasti speciální železniční techniky nebo nákladních automobilů, globální přepravně-logistická společnost EGT Express, Principal zastřešující komplexní dodávky IT služeb a řešení v oblastech financí, telekomunikací či státní správy, Petra Clinic, přední klinika estetické a laserové medicíny, PROMA REHA, přední výrobce zdravotnických a pečovatelských lůžek, a konečně IT-CNS, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost. Během třídenního pobytu v Ottawě a Montrealu měly firmy možnost přesvědčit se o potenciálu, který tento region v oblasti příslušných sektorů skýtá, a to od obchodních příležitostí, zapojení do vědecké spolupráce, až po možnosti zřízení místních poboček.

Kanadská železniční síť je sice jednou z největších sítí na světě, celkově je ale kanadský železniční sektor dlouhodobě podfinancovaný. Kromě možností zapojení se do veřejných zakázek v oblasti městské a příměstské kolejové dopravy se mohou objevovat příležitosti také v oblasti integrace operačních systémů a ICT, stejně jako kybernetické bezpečnosti na železnici, jako kritické infrastruktury. Kanadské firmy, se kterými se čeští zástupci setkali, jsou si vědomy kvality evropských technologií železničního průmyslu, včetně těch českých, a mají o ně velký zájem. To je skvělá zpráva a zároveň zavazující, aby se kanadského zájmu dostatečně a včas využilo.

Zajímavé schůzky proběhly se zástupci logistického klastru CargoM, který sdružuje všechny důležité subjekty v oblasti nákladní dopravy a logistiky v oblasti Greater Montreal. Přístav Port of Montreal má zase vlastní železniční síť a zároveň se začíná významně profilovat v přechodu dopravního průmyslu na čisté technologie a nízkouhlíková paliva.

Networking s kanadskými partnery

Co se týká oblasti ICT, mnohé příležitosti pro české firmy vyplývají z nezbytné digitalizace a virtualizace podnikání, které se projevují v tradičních odvětvích jako je právě doprava, zdravotnictví nebo bankovnictví. I tady se čeští účastníci mohli setkat se zajímavými kanadskými zástupci kanadského IT včetně technologického klastru Numana, který například v letošním roce spustil nejmodernější kvantovou komunikační infrastrukturu pro implementaci otevřených sítí pro průmysl a výzkumné pracovníky. Velmi inspirativní schůzka proběhla se klastrem kybernetické bezpečnosti IN-SEC-M, který má po úvodním setkání s českými firmami zájem o realizaci dalšího, tentokrát detailnějšího seznámení s českou komunitou kybernetické bezpečnosti.

Kanadské zdravotnictví se dlouhodobě potýká se stárnoucí kanadskou populací a skýtá obrovský potenciál pro uplatnění i českých firem; během pandemie se ukázal jako jeden z největších problémů kanadského zdravotnictví nedostatek nemocničních lůžek. Kanadský trh zdravotnických přístrojů je osmý největší, přičemž samotný Montréal skýtá možnosti obchodní i výzkumné spolupráce v oblastech biofarmacie, diagnostiky, zdravotnických přístrojů, zdravotnických technologií a umělé inteligence.

Kromě setkání v rámci svého sektorového zaměření měli účastníci mise možnost setkat se zástupci metropolitní hospodářské komory včetně neziskových organizací Montreal International, Quebec International či Invest Quebec, které podporují podnikání a investice v regionu, a které představily Quebec jako region, který skýtá velký potenciál pro spolupráci v mnohých oblastech včetně dopravy. V oblasti výzkumu a vývoje stojí určitě za zmínku návštěva ottawského vládního R&D komplexu Area X.O., kde se kromě autonomních vozidel a příslušné infrastruktury včetně satelitních komunikačních systémů věnují projektům chytrého zemědělství či vývoji, testování a implementaci technologií chytrých měst a řešení městské infrastruktury. I tady by české technologie našly uplatnění.

R&D complex Area X.O

V Kanadě se dá strávit určitě více času, ale je zřejmé, že všechny zmíněné sektory nabízejí prostor pro uplatnění českých firem. Co se týče železniční dopravy, poptávka po materiálu pro stavbu železničních tratí, údržbě, ale i po vlakových soupravách nebo moderních technologiích je vysoká. Výhledově se také mohou objevovat příležitosti například v oblasti integraci operačních systémů nebo ICT, jakož i investice do řešení nových, například kybernetických bezpečnostních rizik. A to vše představuje příležitosti i pro české firmy. Výsledkem mise nechť je incomingová mise kanadských firem do ČR.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat
Velvyslanectví ČR v Ottawě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688