MU využívá pro topení a svícení obnovitelné zdroje energie

MU využívá pro topení a svícení obnovitelné zdroje energie

Aktuálně probíhající Evropský týden udržitelného rozvoje zviditelňuje projekty a aktivity různých organizací, které propagují udržitelný rozvoj. Na tuto oblast dlouhodobě dbá také Masarykova univerzita.

Víte...?
Gabriela Peringerová
Osvětlení v tělocvičnách fakulty sportovních studií je řízeno chytrým systémem.

MU se snaží o to, aby svou spotřebu řídila chytře a využívala při tom také obnovitelné zdroje energie. Úspěšný energetický management začíná na univerzitě již při výstavbě budov a umožňuje pro záležitosti, se kterými si budova neporadí sama, využívat sofistikované, počítačem řízené systémy.

To je případ všech nových a velké části rekonstruovaných budov MU. V srpnu 2020 byla dokončena první etapa systémového řízení spotřeby energií (energetického managementu) ve vybraných jedenácti fakultních budovách a areálech univerzity. Na ni plynule navazují změny v budovách kolejí a menz a v centru CEITEC.

Masarykova univerzita dlouhodobě pracuje na úpravách energetického managementu, aby dosáhla efektivního provozu budov a také úspor. Všechny novostavby a plánované rekonstrukce budov jsou navrženy ve všech ohledech energetického managementu úsporně. MU se tak chová nejenom udržitelně, ale také odpovědně a hospodárně, což je dnes při růstu cen energií zcela zásadní.

Energetický management je u nás nejen aktuálním tématem v souvislosti s hledáním úspor v energetické krizi. Na univerzitě je totiž již několik let hlavním tématem principů udržitelnosti s prostupností do dalších témat. Například do zelené výstavby a hospodaření s vodou, upozorňuje kvestorka Marta Valešová s tím, že v oblasti energetických úspor univerzita připravuje podzimní kampaň směrem ke studentům a zaměstnancům.

Smart budovy

Moderní budovu SIMU řídí BMS.

Jedná se o budovy řízené počítačem a systémem BMS (Building Management System). Tímto IT systémem lze regulovat:

• vytápění (vzduchotechnika využívá rekuperační jednotky pro zpětné užití tepla)
• větrání (v některých učebnách je měřeno a upravováno množství CO2)
• osvětlení (stmívače automaticky řeší míru zapojení LED zářivek podle okolního osvětlení)

Nejvíce senzorů pro řízení systémem BMS lze najít v kampusu, konkrétně v nové budově Simulačního centra LF MU. Opravdovou smart budovou ale bude připravované centrum MUNI BioPharma Hub.

Fotovoltaika

Fotovoltaické panely na střeše pedagogické fakulty

Vlastní výroba elektřiny z fotovoltaických zdrojů využitím fotovoltaické elektrárny je zajištěna na pedagogické fakultě. Jde o největší fotovoltaický systém na budově v ČR, který je napojen na vnitřní silnoproudou síť tří budov fakulty. Celková průměrná roční kapacita je 40 MWh. Na zřízení dalších fotovoltaických systémů se pracuje v budovách filozofické a ekonomicko-správní fakulty. Solární energii z panelů plánuje v budoucnu využít také univerzitní kampus.

Osvětlení a spotřebiče

Světlíky v areálu kampusu

Pokud se na Masarykově univerzitě nakupují běžné spotřebiče, například lednice nebo myčky, jde vždy o spotřebiče úsporné ve standardu minimálně A. Rovněž osvětlení v budovách MU je významně řešeno úspornými LED světly nebo zářivkami, včetně prostor náročných na osvětlení. Na řadě míst také univerzita využívá prosvětlovacích systémů světlíků, které přivádí do budov denní světlo.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla na střeše kampusu

Výměna zdrojů vytápění a chlazení, zprovoznění a využití tepelných čerpadel s využitím geotermální energie jsou jednou z priorit energetického managementu. Masarykova univerzita tímto nahrazuje stávající a méně efektivní otopnou soustavu (kotle), která je závislá převážně na plynu a teplu, jež dodávají Teplárny Brno a FN Brno. Teplo z geotermálních vrtů v současnosti využívá například budova SIMU.

Víte, že
• v oblasti nakládání s energiemi na univerzitě s ohledem na životní prostředí je MU v žebříčku Green Metric na 97. místě?
• v letech 20172021 platila MU za energie (elektřina, teplo, plyn) průměrně přes 150 mil. korun ročně?
• tepelná čerpadla instalovaná v letech 20202022 na UKB mají celkový topný výkon přes6 MW a na střechu kampusu byla instalována pomocí vrtulníku

Další informace a aktuality o projektech MU v rámci udržitelnosti jsou k dispozici na webu sustain.muni.cz.

 



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V