consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  20.09.2022 10:40:00

Rada schválila dalších 5 miliard eur na pomoc Ukrajině

Rada dnes formálně přijala rozhodnutí, že Ukrajině urychleně poskytne další makrofinanční pomoc, a to ve výši 5 miliard eur.

Na neformálním zasedání Rady ECOFIN, které se konalo dne 9. září v Praze, se ministři financí zemí EU dohodli na prohlášení, v němž dodatečnou pomoc Ukrajině ve výši 5 miliard eur podpořili. Poté, co byly během pouhých 11 dnů dokončeny nezbytné formální kroky, byla tato dodatečná pomoc dnes formálně přijata.

Uvedenou finanční pomocí se doplňuje další podpora, kterou EU Ukrajině poskytuje v humanitární, rozvojové, celní a obranné oblasti.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Evropská unie stojí při Ukrajině. Plníme své sliby a pomáháme zajistit, aby ukrajinský stát a jeho klíčová infrastruktura mohly i navzdory útočné válce Ruska nadále fungovat. Na příštích zasedáních Rady ECOFIN budu usilovat o dosažení rychlé dohody týkající se poskytnutí zbývajících 3 miliard eur. Je třeba se dohodnout, jakým způsobem bude tato částka rozdělena na půjčky a granty.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Makrofinanční pomoc ve výši 5 miliard eur bude Ukrajině poskytnuta formou výrazně zvýhodněnýchdlouhodobých půjček. Představuje druhou fázi provádění plánu, jehož prostřednictvím se Ukrajině poskytne komplexní mimořádná makrofinanční pomoc Unie až ve výši 9 miliard eur, kterou oznámila Evropská komise ve sdělení ze dne 18. května 2022 a potvrdila Evropská rada ve dnech 23. a 24. června 2022.

Rozhodnutí, které bylo dnes přijato, navíc poskytuje rozpočtu EU prostředky k absorpci rizika ztrát z těchto dodatečných úvěrů, jakož i z úvěru ve výši 1 miliardy eur schváleného dne 12. července 2022. Tento úvěr byl ve dnech 1. a 2. srpna 2022 plně vyplacen ve dvou tranších.

Nová operace makrofinanční pomoci je součástí mimořádného mezinárodního úsilí dvoustranných dárců a mezinárodních finančních institucí na podporu Ukrajiny v této kritické situaci.

Po tomto rozhodnutí by mělo urychleně následovat přijetí dalšího rozhodnutí, kterým se provede třetí fáze plánu na poskytnutí komplexní mimořádné makrofinanční pomoci Unie v hodnotě dalších až 3 miliard eur, a to jakmile bude podoba této pomoci stanovena.

Souvislosti

Dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, která vstoupila v platnost 1. září 2017, umožňuje další sbližování mezi Ukrajinou a EU. Kromě podpory hlubších politických vztahů, silnějších ekonomických vazeb a respektování společných hodnot poskytuje tato dohoda rámec pro naplňování ambiciózního programu reforem zaměřeného na boj proti korupci, nezávislý soudní systém, právní stát a lepší podnikatelské prostředí. EU tyto reformy, které mají zásadní význam pro přilákání investic, zvýšení produktivity a zlepšení životní úrovně ve střednědobém horizontu, soustavně podporuje.

V letech 20142022 EU vedle jiných podpůrných nástrojů Ukrajinu podpořila i prostřednictvím několika po sobě jdoucích operací makrofinanční pomoci v celkové výši přes 7 miliard eur poskytnuté ve formě půjček a grantů.

Nevyprovokovaná a neodůvodněná útočná válka Ruska proti Ukrajině, která začala 24. února 2022, způsobila Ukrajině ztrátu přístupu na trhy a drastický pokles veřejných příjmů, zatímco veřejné výdaje na řešení humanitární situace a zachování kontinuity státních služeb výrazně vzrostly.

Další mimořádnou makrofinanční pomocí Unie až ve výši 5 miliard eur podle tohoto rozhodnutí je podpora makrofinanční stabilizace Ukrajiny, posílení okamžité odolnosti země a udržení její schopnosti oživení, čímž se přispěje k udržitelnosti veřejného dluhu Ukrajiny a v konečném důsledku její schopnosti splácet své finanční závazky.

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 2 281 62 63
+32 470 88 42 96
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688