europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  14.09.2022 13:34:48

Stav Evropské Unie: Ukrajina, energetika, změna klimatu, ekonomika

Předsedkyně EP Roberta Metsolová při zahájení rozpravy uvedla: „Je mi velkou ctí, že je tu s námi v tento významný den Olena Zelenská. Jsme zde na pozadí alarmující situace, kdy dochází k nezákonné a neospravedlnitelné invazi na suverénní Ukrajinu, vysoké inflaci, růstu cen energií a elektřiny, klimatické katastrofě, zvýšené potravinové nejistotě a rostoucím životním nákladům. Naše dnešní poselství musí znít: ‚Evropa odpoví'.“

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová k válce proti Ukrajině uvedla: „Putin selže a Evropa zvítězí“ a dodala, že sankce proti Rusku „tu zůstanou“. Předsedkyně Komise oznámila plán pomoci 100 miliony eur na obnovu poškozených ukrajinských škol a také zapojení Ukrajiny do volného roamingového prostoru EU a jednotného trhu.

V souvislosti s prudkým nárůstem cen energií Komise předloží návrh na snížení spotřeby elektřiny v členských státech a navrhne omezení příjmů společností, které vyrábějí elektřinu za nízkou cenu s cílem získat více než 140 miliard eur na zmírnění dopadů na občany. Ursula von der Leyenová oznámila také reformu trhu s elektřinou a jasně uvedla, že za současnou energetickou krizi a růst cen může výhradně Putin.

V návaznosti na Konferenci o budoucnosti Evropy předsedkyně Ursula von der Leyenová slíbila, že panely občanů se nyní budou scházet pravidelně a že uvedla, že nastal okamžik pro evropský konvent.

Mezi další témata, která předsedkyně Komise zmínila, patří boj proti zahraničnímu vměšování za účelem ochrany našich demokracií, užší spolupráce se zeměmi, jako je Chile, Mexiko, Nový Zéland, Austrálie a Indie, a návrhy evropského fondu suverenity, evropského aktu o kritických surovinách, evropské vodíkové banky a balíčku úlev pro malé a střední podniky.

Vystoupení vedoucích představitelů poslaneckých klubů

Manfred Weber (EPP, DE) vyzval k „zimě solidarity“ a uvedl: „Můžeme porazit Putina a snížit lidem účty za elektřinu.“ V souvislosti s novými návrhy v oblasti energetiky vyjádřil politování nad malou rolí Parlamentu a vyjádřil politování nad nedostatky ve vedoucí úloze Rady. Požádal rovněž o moratorium na nové právní předpisy, aby se zabránilo dalšímu zatížení zemědělců a malých a středních podniků. Nakonec zdůraznil, že „neexistuje žádná snaha o koordinaci obranných aktivit EU,“ a vyzval Komisi, „aby do prosince zahájila evropský obranný akční plán.“

Závazek EU vůči svobodě a celistvosti Ukrajiny musí být pevný, ale kromě oslav vítězství musíme podpořit ty, kteří trpí sociálními a ekonomickými důsledky války, uvedla Iratxe García Pérezová (S&D, ES). „Pokud se tak nestane, budeme svědky nárůstu populismu,“ varovala. Iratxe García Pérezová přivítala nové energetické návrhy, zejména využití mimořádných zisků energetických společností, protože „není přijatelné, aby se někteří stali milionáři na úkor utrpení rodin.“

Stéphane Séjourné (Renew, FR) prohlásil, že boj Ukrajiny „je bojem za evropské hodnoty, je to náš boj, boj za právní stát proti právu silnějšího.“ EU má podle něj prostředky, jak rychle a účinně reagovat na důsledky války pro evropské občany. Vyjádřil podporu opatřením na snížení cen energií a vyzval ke snížení „všech našich závislostí, na potravinách, surovinách, zdravotnictví, digitální a obranné infrastruktuře.“ Veřejné politiky by měly být v souladu s cílem strategické autonomie, uzavřel.

„Musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny a dokonce toto úsilí ještě navýšit,“ zdůraznila Ska Kellerová (Greens/EFA, DE). Je však třeba zvýšit solidaritu i v rámci EU. Musíme zajistit, aby náklady této doby nesli ti s nejširšími rameny, zdůraznila. „V konečném důsledku je jedinou cestou z této krize menší spotřeba energie a větší využívání obnovitelných zdrojů energie.“ Ska Kellerová rovněž vyzvala Komisi, aby zajistila, „že Polsku a Maďarsku nebudou vyplaceny žádné peníze, pokud se nevrátí na cestu právního státu.“

Podle Marca Zanni (ID, IT) navrhovaná opatření „ani zdaleka nestačí k tomu, aby přinesla konkrétní pomoc těm, kteří dnes trpí.“ „Strop na cenu plynu - jediné opatření, které nějak pomůže občanům a podnikům... - je stále předmětem diskuse.“ Marco Zanni vyzval Komisi, aby vzala v úvahu, že „svět se od roku 2019 změnil“ a že některé politiky již nejsou životaschopné, protože nepomohly ani k ochraně klimatu, ani k dosažení průmyslové a socioekonomické transformace.

Raffaele Fitto (ECR, IT) vyzval k dalšímu posilování Atlantické aliance a k zachování sankcí, které jsou jediným prostředkem k dosažení výsledků. Zdůraznil však, že je třeba „zajistit skutečnou jednotu“ v EU, aby bylo možné řešit „dvě velké otázky: energetiku a podporu rodin a podniků“. Potřebujeme jasné odpovědi, pokud jde o „horní hranici ceny plynu a oddělení ceny plynu od ceny energie,“ zdůraznil.

Manon Aubryová (The Left, FR) uvedla, že občané již nemohou platit své účty. Platy stagnují, zatímco ceny rostou s inflací a náklady na energie. Dividendy se však zvyšují a miliardáři využívají své soukromé tryskáče, dodala. Manon Aubryová přivítala ohlášenou daň z nadměrných zisků energetických společností a uvedla, že její poslanecký klub byl vždy jediný, který takovou daň, kterou musí platit všechny podniky, jež těží z krize, požadoval.

Záznam rozpravy je k dispozici zde.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688