Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.09.2022 16:47:55

Americká inflace opět přiblížila dolar na dohled paritě (Komentář)

Nálada německých investorů se v září opět zhoršila. Složky měřící současné podmínky i očekávání poklesly z již tak nízkých úrovní, a to ještě výrazněji, než se předpokládalo. Ukazatel očekávání se tento měsíc propadl ze srpnové hodnoty -55,3 na -61,9 bodu, což je úroveň, která indikuje recesi. Také složka hodnotící současné podmínky prudce klesla (ze srpnových -47,6 na -60,5 bodu). Sentiment zhoršují zejména obavy z nedostatku plynu v nadcházející topné sezóně a klesající kupní síla v důsledku vysoké inflace.

Běžný účet platební bilance se v červenci zmírnil na 24,2 mld. CZK. Tržní konsenzus přitom počítal s hlubším schodkem (37,4 mld. CZK). Záporné saldo zahraničního obchodu v kombinaci s deficitem primárních důchodů, který je dán odlivem dividend z přímých investic, jsou hlavními důvody, proč běžný účet platební bilance zůstává pasivní a přispívá tak k tlakům na oslabení koruny.

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová uvedla, že na zářijovém zasedání je podle ní pravděpodobná stabilita úrokových sazeb. Vrchol inflace může být níže, než dosud ČNB čekala, její zpomalování však na druhou stranu nemusí být tak rychlé. Zároveň uvedla, že klíčovým indikátorem pro ni budou mzdová vyjednávání. Pokud by mzdový růst byl nad 5-6 %, podpořila by podle svých slov zvýšení úrokových sazeb. Tuto úroveň podle nás nominální mzdový růst velmi pravděpodobně příští rok překročí. Očekáváme, že zčásti se totiž bude kompenzovat letošní výrazný propad reálných mezd, zároveň tuzemský trh práce zatím nevykazuje výraznější symptomy ochlazení, což zatím jednoznačně neindikují ani předstihové indikátory.

Vyšší než očekávaná srpnová inflace v USA povzbudila zámořské tržní sazby i dolar. Zatímco trhy očekávaly v srpnu meziměsíční pokles spotřebitelských cen o 0,1 %, ty ve skutečnosti ve stejném rozsahu naopak vzrostly. Meziroční inflace tak sice zpomalila na 8,3 %, její jádrová složka však zrychlila na 6,3 % y/y (oček. 6,1 % y/y) a 0,6 % m/m (oček. 0,3 % m/m).  Dolar v reakci na to v páru s eurem dnes odpoledne posílil o téměř 1 % a znovu atakoval paritu. Kratší americké sazby současně vzrostly zhruba o 15 bb. Aktuálně trhy na zasedání Fedu, které se uskuteční příští týden, počítají se zvýšením základních úrokových sazeb o 75 bb, což je i náš odhad. Koruna k euru měla dnes tendenci spíše mírně oslabovat, když v poklesu pokračoval úrokový diferenciál. Měřeno rozdíly dvouletých úrokových swapů se aktuálně rozdíl smrskl oproti maximu z letošního července, kdy dosahoval zhruba 6 pb, na necelé 4 pb. Stále je však potřeba mít na paměti, že výraznějšímu oslabení zabraňuje ČNB svými intervencemi. Jak moc musela být ČNB na trhu aktivní v první zářijové dekádě přitom mohou naznačit již zítřejší data o vývoji její bilance.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

11.11.2022Překvapivě nízká inflace v USA poslala dolar viditelně nad paritu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.11.2022Euro s dolarem na paritě, koruna korigovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.08.2022Euro opět pod paritou (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.08.2022Eurodolar se dostal na dohled parity ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688