Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.09.2022 16:51:55

Týden na akciových trzích: Pražská burza nechala tento týden všechny za sebou - Komentář

ECB zvýšila tento týden své měnově politické sazby o 75bb a v utahování měnové politiky bude dále pokračovat. To pomohlo EUR proti dolaru. Jinak byla evropská (tento týden hlavně německá) makrodata spíše pesimistická. Negativní revize se dočkal index PMI a nepotěšily ani tovární objednávky.

 

Americký trh

V pondělí byl v USA svátek a neobchodovalo se. Začátek týdne byl ještě ovlivněn dozvuky jestřábího symposia v Jackson Hole.  Hlavní index S&P500 za první tři obchodní dny (Út-Čt) přidal slušných +2,09 % (4 006,18 b.) a vyhoupl se opět přes hranici 4tis. b. Dnes zahajuje obchodní seanci skokovým růstem o +0,7 % a dále roste. Za celý týden by index mohl atakovat růst přes +3 %. Přetrhne se tak nepříznivá bilance třech ztrátových týdnů v řadě.

 

Evropské akciové trhy

Za Evropu Index STOXX Europe 600 rostl. Dnes krátce před koncem obchodování přidal +1,67 % (420,99 b.). Za celý týden se hodnota indexu vzroste asi o +1,2 %. Stejně jako u zámořského indexu se tak přeruší negativní série tří klesajících týdnů.

 

Pražská burza

Pátek

Stejně jako na ostatních evropských trzích bylo dnes veselo i na pražské burze. Hlavní index PX vyskočil +2,31 % (1 199,27 b.). Růst byl tažen finančním sektorem. Komerční banka se stala nejlepším titulem se ziskem vysokých +6,60 % (638 CZK). Následovala Moneta (+6,22 %, 76,90 CZK) a Erste Group (+2,57 %, 606 CZK). Naopak proti trhu se dnes postavil ČEZ. Jeho cena spadla o 3,26 % na 935 CZK. Na tomto výkonu se jistě podepsala vidina speciálních daní. První informace o možném stropu pro cenu elektřiny ve výši 200 EUR/MWh by pro ČEZ byly vlastně pozitivní, protože v tomto roce prodává elektřinu za průměrných zhruba 110 EUR. Od pátku zasedají ministři evropských zemí a snaží se nalézt recept právě na vysoké ceny elektřiny. Jenže to u nás v ČR stačit nebude a vypadá to na další restriktivní opatření. Státním obchodníkem (který bude vykupovat elektřiny se slevou) začínaje a daní z mimořádných zisků konče.  Proti čtvrtečnímu závěru mírně oslabil ještě Philip Morris ČR (-0,36 %, 16 5400 CZK).

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Smutná zpráv na začátek, ve středu se přestalo obchodovat s emisí Avast (viz níže). Dojde k jeho převzetí společností Norton. Za poslední měsíc dodal Avast investorům zisk 45 %, od začátku roku pak téměř 14 %, a za tento necelý týden „jen“ +1,83 % (206 CZK).

 

Pražská burza měřená indexem PX tento týden pěkně posílila. Po třech ztrátových týdnech v řadě se podařil růst o +4,27 (1 199,27 b.).

Doslova raketou byly tento týden banky. Suchou řečí čísel je to následující: Komerční banka +11,05 % (638 CZK), Erste Group +10,06 % (606 CZK), Moneta +3,64 %, (76,90 CZK). Pravděpodobně investoři nečekají podstatný dopad mimořádných daní na samotné banky.

ČEZ je za celý týden v mínusu 1,42 % (935 CZK). Oslaboval na začátku a na koci týdne, ale uprostřed ve středu posílil přes +6 % a částečně ztráty zmírnil. Jedná se o čtvrtý záporný týden v řadě. Nejhůře na tom byla tento týden Pilulka s propadem o 4,44 % (860 CZK). Oslabil ještě Philip Morris ČR (-0,96 %, 16 540 CZK) a mírně také Colt (-0,18 %, 540 CZK).

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

ECB zvýšila základní depositní sazbu o 75bb. To se více méně čekalo. Ale vypadá to tak, že nás čeká období, kdy sazby dále porostou.

 

Avast se naposledy obchodoval na pražské burze ve středu 7. 9. 2022. V pondělí 12. 9. dojde k dokončení převzetí Avastu společností Norton a od úterý by se měly akcie nástupnické firmy obchodovat i na pražské burze. Více naleznete zde https://bit.ly/Avast_endofcover_CZ.

 

Co se dá čekat příští týden?

Příští týden bude asi zásadní, nejen pro energetický sektor, jak dopadne rokování ministrů evropských zemí na téma snížení ceny elektřiny.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688