Za první pololetí pomohla Národní rozvojová banka, a.s. firmám získat už 13 miliard Kč

NRBNárodní rozvojová banka (NRB) poskytla podnikatelům v prvním pololetí letošního roku podporu v objemu 12,9 miliard korun zaručených či napřímo poskytnutých úvěrů a dalších 232 milionů korun cestovním kancelářím jako tzv. záruku za spoluúčast. V meziročním srovnání se jedná o 40% nárůst v rámci standardní (tj. necovidové) podpory. Dalších 222 milionů korun poskytla NRB krajům, městům a obcím na budování veřejné infrastruktury.

Dle statistik České národní banky došlo v letošním prvním pololetí opoti stejnému období roku 2021 k významnému, téměř 30% poklesu objemu poskytnutých nových firemních úvěrů. V segmentu úvěrů do 30 mil. Kč, což jsou typické úvěry pro malé a střední podniky často podporované prostřednictvím záruk NRB, je však tento propad významně menší, pouze 11%. „V poslední době firmy začaly omezovat své investice, resp. v menší míře financují své provozní výdaje provozními úvěry. Za tím stojí jednak nejistá ekonomická situace a očekávaná recese, a jednak razantní růst úrokových sazeb, který jim prodražuje cenu financování. Malé a střední podniky mají však k dispozici podpůrné záruční nástroje Ministerstva průmyslu a obchodu, které spravuje naše banka. To je i jeden k důvodů, proč navzdory nižšímu celkovému úvěrování zaznamenáváme rostoucí poptávku,“ vysvětluje Jiří Jirásek, předseda představenstva Národní rozvojové banky. „A je to tak v pořádku, protože jednou z úloh naší banky je působit proticyklicky,“ doplňuje.

Nejsilnější poptávku zaznamenává NRB zejména u produktů Expanze-záruky a Záruka 2015 až 2023, které podnikatelům usnadňují cestu k úvěrům od běžných bank, a to tak, že jim poskytují zaručení úvěrů až do výše 80 %. Expanze-záruka slouží k zaručení zejména větších úvěrů nad 4 miliony korun, zatímco Záruka 2015 až 2023 těch menších, tj. do 4 milionů korun. „V první polovině roku jsme z programu Expanze-záruky poskytli již 7,5 miliardy korun, což je dvakrát více než loni, v případě programu Záruka 2015 až 2023 jsme zaručili úvěry v objemu 3 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 30 %,“ přibližuje Jiří Jirásek.

Rostoucí poptávku zaznamenává NRB také u zvýhodněných, resp. bezúročných úvěrů, jimiž lze financovat zejména investice – tj. nové stroje, zařízení, technologie, výstavbu či rekonstrukci výrobních areálů, skladovacích hal, provozoven, administrativních budov apod., resp. investice do energeticky úsporných opatření. „Z našich úvěrových produktů, zejména z programu Expanze-úvěry, jsme podnikatelům poskytli v prvním pololetí 1,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 14 %,“ uvádí Jiří Jirásek.

Vedle tradičního programu Expanze ve větší míře vzrostl zájem také o programy určené k financování energeticky úsporných projektů, tj. Úspory energie (financování projektů mimo Prahu) a Energ (určený na projekty v Praze). „Z nich podnikatelé letos vyčerpali již 60 milionů korun, což představuje téměř 40% meziroční nárůst,“ uvádí Jiří Jirásek a dodává: „Nicméně za poslední měsíc a půl zájem o financování energetických úspor u podnikatelů narostl ještě o tolik, že máme aktuálně rozpracováno přibližně dalších třicet žádostí v objemu necelých 100 milionů korun. Pokud vše dopadne, dojde k naplnění alokovaných prostředků na program Úspory energie s ročním předstihem. Podnikatelé se však nemusí bát, že by o zvýhodněné financování přišly, protože již nějakou dobu s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravujeme navazující stejnojmenný program, který poběží v rámci nového programovacího období a využije zdroje z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.“

Zvýhodněné financování od Národní rozvojové banky v první polovině letošního roku podpořilo bezmála 2 400 podnikatelských projektů, které uskutečnily z 90 % malé podniky s méně než 50 zaměstnanci. Vedle podnikatelského sektoru podporu od NRB čerpaly také kraje, města a obce. V prvním pololetí letošního roku na veřejnou infrastrukturu směřovalo 222 milionů korun a bylo podpořeno osm projektů.


Více informací ZDE.



Zařazenočt 25.08.2022 08:08:00
ZdrojAMSP
Originálamsp.cz/za-prvni-pololeti-pomohla-narodni-rozvojova-banka-a-s-firmam-ziskat-uz-13-miliard-kc/
KategorieZpravodaj AMSP ČR


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.