Ministerstvo zahraničí zahájilo přípravy na EXPO 2025 v Japonsku

Ministerstvo zahraničí zahájilo přípravy na EXPO 2025 v Japonsku

10.08.2022 / 15:13 | Aktualizováno: 10.08.2022 / 15:16

Všeobecné světové výstavy EXPO nabízejí vždy jednou za pět let unikátní příležitost představit celému světu to nejlepší z průmyslu a kultury různých koutů světa. Bude tomu tak i za tři roky, kdy se v japonské Ósace uskuteční EXPO 2025. Česko na něm plánuje inovativní formou prezentovat to nejlepší z českého talentu a kreativity, úspěchy na poli vědy, výzkumu a inovací, chybět nebude ani téma udržitelnosti a představení Česka jako atraktivní turistické destinace.

„EXPO je celosvětově nejvýznamnější marketingovou akcí. Je to skvělá příležitost pro podporu a šíření dobrého jména Česka v zahraničí i rozvoj exportního potenciálu. Proto kolem světové výstavy vznikne komplexní program, který, kromě jiného, pomůže českým firmám s kvalitní prezentací v Japonsku i celém asijsko-pacifickém regionu,“ uvádí ministr zahraničních věcí Jan Lipavský s tím, že Česko má za tři roky v Ósace rozhodně na co navázat.

EXPO se do Ósaky vrátí po dlouhých 55 letech. Účast Československa na EXPO 1970 v Ósace, která byla založena na tvorbě básníků Jana Skácela a Jiřího Koláře a vynikala alegorickým pojetím, zaznamenala fenomenální úspěch. Československý pavilon architekta Viktora Rudiše tehdy navštívilo téměř 11 milionů návštěvníků, kteří mohli v jinotajích autorů nalézt jak odkazy na Pražské jaro, tak na jeho násilné potlačení v srpnu 1968. Japonské EXPO v roce 1970 představilo světu celou řadu revolučních inovací, mezi nimi například použití mobilních telefonů, filmovou novinku IMAX, technologii magnetické levitace a její využití v železniční dopravě či automatický dopravníkový pás na sushi.

České prezentace na EXPO v tomto tisíciletí měly možnost stavět na bohaté tradici československých účastí ve 20. století. Ikonická expozice na EXPO 1958 v Bruselu, která dala vzniknout svébytnému „bruselskému stylu“, následována mimořádně úspěšnou účastí na EXPO 1967 v kanadském Torontu, ale také již zmíněná česká prezentace na EXPO 1970 vedly k tomu, že očekávání od českých pavilonů na světových výstavách jsou tradičně vysoká. Specificky Japonsko pak patří mezi země, kde se v minulosti českým prezentacím na EXPO dařilo – světová výstava se do země vycházejícího slunce vrátila ještě v roce 2005, kdy český pavilon v Aiči opět patřil mezi ty mimořádně úspěšné.

Česko na EXPO v Ósace – od tradice k inovacím

Tématem české účasti v roce 2025 bude „Talent a kreativita pro život“, protože právě tyto lidské vlastnosti nám po staletí pomáhají překonat dílčí problémy a jsou motorem konstantního pokroku. Téma navíc vhodně zapadá do ústředního motta celého EXPO 2025, kterým je Navrhujeme budoucí společnost pro naše životy.

Národní pavilon by měl na první dojem lákat tím, co Japonci velmi dobře znají a na Česku dlouhodobě obdivují: od českého skla až třeba po vážnou hudbu. Česko tak bude mít šanci v Ósace získat nezbytnou pozornost a přilákat mnoho návštěvníků. Uvnitř jim pak bude představeno to, co třeba dosud neznají – skvělé české inovace, nanotechnologie, perspektivní startupy i talenty z regionů. Cílem je vytvořit silný příběh, který v návštěvnících zanechá pozitivní emoce po dlouhou dobu.

Vláda schválila českou účast na japonském EXPO 2025 včetně rozpočtu a koncepce vypracované Ondřejem Soškou na konci června 2022. „Když jsem v Japonsku studoval, fascinovalo mě, jak velké povědomí mají místní o naší zemi. Prakticky nepotkáte člověka, který by neznal Prahu, Muchu, Dvořáka, Čáslavskou nebo český křišťál. A z toho jsem se snažil při tvorbě koncepce vycházet s tím, že kromě těchto tradičních oblastí v Ósace představíme japonskému publiku i soudobá česká řešení,“ popisuje východiska autor koncepce Ondřej Soška.

V návaznosti na schválení české účasti na EXPO 2025 vyhlásilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR na konci července výběrové řízení, jehož vítěze navrhne vládě ke jmenování generálním komisařem Česka na EXPO 2025. „Klíčovou osobou pro úspěšnou reprezentaci na EXPO je generální komisař, jehož výběru věnuje naše ministerstvo mimořádnou pozornost a do výběrového procesu zapojí rovněž další resorty i zástupce podnikatelské sféry a odborné veřejnosti,“ uzavírá Lipavský, který koncepci české účasti na EXPO 2025 představí novinářům v posledním srpnovém týdnu.



Zařazenost 10.08.2022 15:08:43
Vydáno
ZdrojMZV RSS
Originálmzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/ministerstvo_zahranici_zahajilo_pripravy.html

Související témata

Japonsko | Svět
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.