Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.08.2022 14:21:36

Reálné sazby musí jít výrazně výš, Fed by neměl otáčet kvůli slabší ekonomice, říká Larry Summers

Larry Summers má podle svých slov radost z toho, kolik americká ekonomika podle posledních čísel vytváří pracovních míst. Zároveň tu ale jsou inflační tlaky dané přehříváním hospodářství. Poslední čísla z trhu práce přitom ukazují, že toto přehřátí ještě není pod kontrolou. A „ani na cestě k tomu, aby se pod kontrolu dostalo“.

Summers varoval před inflačními tlaky již na počátku roku 2021, nyní míní, že mzdová inflace nabírá na tempu a lze jen těžko tvrdit, že by se sazby americké centrální banky již dostaly na neutrální úroveň. Tedy na úroveň, při které ekonomiku ani nebrzdí, ani nestimulují. Summers odhaduje, že jádrová inflace se nyní pohybuje kolem 5 %, což je „nepřijatelné“. Je tudíž nutné dál „výrazně zvedat reálné sazby“.



Ekonom by podle svých slov nerad viděl, kdyby americká centrální banka otočila směr své politiky kvůli oslabující ekonomice a zlepšující se situaci na straně celkové inflace. K tomuto zlepšení by mohlo dojít například kvůli klesajícím cenám paliv. Nicméně podle ekonoma je důležitější sledovat jádrové inflační tlaky a pozornost upřená jen na inflaci celkovou a ekonomickou aktivitu by mohla být chybou.

Liz Ann Sonders ze Schwabu v následujícím grafu ukazuje vývoj cen futures na benzín. Ty se totiž nyní dostaly na úrovně před začátkem konfliktu na Ukrajině:
01
Zdroj: Twitter

Summers byl tázán na některé změny, které americká vláda připravuje v legislativní oblasti. V této souvislosti uvedl, že daňový systém v jeho zemi stále podporuje hromadný přesun firem do zahraničí a bohatým lidem umožňuje dosáhnout daňových sazeb nižších, „než mají ti, kteří jim doma uklízí“. Celkově ale ekonom navrhované změny týkající se investic do energetiky, snížení emisí a rozpočtových deficitů hodnotí pozitivně. I proto, že by měly odstranit stav, kdy řada firem platí miliardy dolarů svým akcionářům, ale jen minimální daně.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688