MONETA Money Bank (MONETA)
Akcie v ČR  |  28.07.2022 08:17:53

Čistý zisk skupiny MONETA za první polovinu roku vzrostl meziročně o 100,7 procenta a dosáhl výše 2,9 miliardy korun

MONETA Money Bank („MONETA“ nebo „skupina MONETA“) dnes oznámila neauditované výsledky za první polovinu roku 2022. Čistý zisk meziročně významně vzrostl o 100,7 procenta na 2,9 miliardy korun, což vedlo k návratnosti hmotného kapitálu ve výši 22,6 procenta. Dobré ziskovosti bylo v prvním pololetí dosaženo díky pozitivnímu vývoji úrokových sazeb, příznivým nákladům na riziko i stabilním provozním nákladům.

Čisté úrokové výnosy meziročně výrazně vzrostly o 18,2 procenta díky vyšším tržním úrokovým sazbám. Čisté výnosy z poplatků a provizí dosáhly výborných výsledků a vzrostly o 6,7 procenta díky vyšším výnosům z provizí z prodeje produktů třetích stran a vyššímu objemu transakcí. Celkové provozní výnosy dosáhly 6,1 miliardy korun, což je o 13,1 procenta více než ve stejném období loňského roku. Celkové provozní náklady byly stabilní, a dokonce se meziročně mírně snížily o 1,9 procenta na 2,8 miliardy korun. To svědčí o důsledném řízení nákladů ve všech společnostech skupiny MONETA navzdory inflačním tlakům. Nižších celkových provozních nákladů bylo dosaženo i díky jednorázové kompenzaci nákladů spojených s ukončenou akvizicí ve výši 113 milionů korun. Celkové provozní náklady, očištěné o tuto kompenzaci a o náklady související s akvizicí, by pak meziročně vzrostly o 2 procenta zejména kvůli tlaku na mzdové a administrativní náklady.

V porovnání s prvním pololetím loňského roku se výrazně zlepšily náklady na riziko skupiny MONETA, když došlo k čistému rozpuštění opravných položek ve výši 250 milionů korun, což představuje kladnou hodnotu 0,19 procenta průměrného úvěrového portfolia v čisté výši. K tomu přispělo zejména zlepšení klasifikace či splacení nevýkonných úvěrů (NPL) ve výši 1,6 miliardy korun, úspěšné prodeje NPL úvěrů, které přinesly zisk před zdaněním 160 milionů korun, i trvale dobrá platební morálka.

MONETA má silnou kapitálovou pozici s regulatorním kapitálem ve výši 29,3 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost činila 16,8 procenta, což bylo 1,7 procenta nad cílem vedení ve výši 15,1 procenta. Nadbytečný kapitál skupiny MONETA činil 5,2 miliardy korun, včetně částky 2,3 miliardy korun na budoucí výplaty dividend. Silná kapitálová pozice tak poskytuje dobrý základ pro další růst podnikání i budoucí výplaty dividend.

MONETA získala rekordních 12 ocenění v rámci výročních cen Finanční akademie Zlatá koruna, z toho čtyři zlaté a šest stříbrných. Mobilní aplikace Smart Banka skupiny MONETA získala jednu zlatou a dvě stříbrné ceny a nabídka hypotéky online získala zlatou cenu za Novinku roku. Stavební spoření a „Konto PRO podnikání“ získaly každé jedno zlato.

MONETA a Komerční banka (KB) podepsaly dohodu o sdílení bankomatových sítí v České republice. To zvýší dostupnost hotovostních služeb pro klienty obou bank a přispěje k udržitelnosti, neboť tím dojde k optimalizaci umístění bankomatů a k úspoře zdrojů, týkajících se jejich provozu a obsluhy. MONETA a KB ve společném prohlášení vyzvaly další banky, aby se k této iniciativě připojily a zefektivnily tak síť bankomatů v rámci České republiky, a zvýšily její šetrnost k životnímu prostředí. Zájem o účast projevilo hned několik bank. Díky této iniciativě s KB dojde k výraznému rozšíření dostupných bankomatů přidáním 863 bankomatů KB do stávající sítě skupiny MONETA.

MONETA má v současné době 558 bankomatů, z nichž 186 má vkladové funkce. Pro skupinu MONETA a KB bude mít sdílení vybrané bankovní infrastruktury pozitivní dopad, neboť sníží spotřebu energie a další náklady spojené s provozem samostatných sítí bankomatů a sníží i jejich uhlíkovou stopu.

Politika skupiny MONETA v oblasti životního prostředí, společenské odpovědnosti a správy a řízení (ESG) byla oceněna získáním prvního ESG ratingu od společnosti FTSE Russell na úrovni třech bodů z maximálních pěti, a to v indexu FTSE4Good Emerging. Indexy FTSE4Good jsou určeny k měření výsledků společností, do nichž lze investovat, pro zařazení do tohoto indexu pak musí tyto instituce splňovat různá ESG kritéria a zároveň vykazovat silné a transparentní postupy v oblasti udržitelnosti.

MONETA také dosáhla dalšího pokroku při plnění svého cíle snížit v období let 20162026 svou uhlíkovou stopu o 90 procent. Nejnovější zpráva o uhlíkové stopě skupiny MONETA potvrzuje, že ta se v roce 2021 porovnání s výchozím rokem 2016 snížila o 76,3 procenta.

Vývoj v poskytování úvěrů

Výkonné úvěrové portfolio v hrubé výši skupiny MONETA se meziročně zvýšilo o 11,7 procenta a dosáhlo 267,1 miliardy korun. Portfolio retailových úvěrů vzrostlo meziročně o 12,7 procenta na 184,2 miliardy korun a portfolio komerčních úvěrů se zvýšilo o 9,4 procenta na 83 miliardy korun.

V retailovém segmentu zůstal objem nových spotřebitelských úvěrů a úvěrů na nákup vozidel na stabilní úrovni 9,2 miliardy korun, respektive 0,7 miliardy korun. Naopak objemy nových hypotečních úvěrů meziročně poklesly o 44 procent v důsledku výrazného růstu tržních úrokových sazeb. Celkově činil objem nových retailových úvěrů 24,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 31,7 procenta.

Dobré výsledky zaznamenala MONETA během prvního pololetí v komerčním segmentu, když objem nových investičních úvěrů vzrostl o 26,5 procenta a objem úvěrů pro živnostníky a malé firmy o 25,7 procenta. Celkový objem nových komerčních úvěrů, které MONETA poskytla, činil 11,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 21,4 procenta.

Digitální distribuce

Podle společnosti Deloitte se MONETA Money Bank nyní řadí mezi 10 procent nejlepších digitálních bank na světě, kdy 98 procent svého portfolia již pokrývá digitálně. MONETA se výrazně posunula směrem k plné digitalizaci zavedením několika novinek, mezi které patří například možnost si sjednat hypotéku online nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu zakládat, rušit a jinak spravovat běžné účty, účty stavebního spoření nebo na českém trhu ojedinělý rodinný účet.

Mnohokrát oceněná mobilní aplikace Smart Banka v současné době zajišťuje 85 procent všech interakcí s klienty. Spořicí účty i účty v cizích měnách lze sjednat online a objem takto sjednaných nových smluv tvoří téměř 60 procent. Smart Banka a Internet Banka zpracovávají 68 procent všech úvěrů uzavřených v rámci skupiny MONETA. Roční objem peněz vyměněných v online směnárně Smart Banky činil ke konci května letošního roku 6,5 miliardy korun.

Naše online kanály se v prvním pololetí letošního roku podílely na sjednání 43,1 procenta nových spotřebitelských úvěrů1a 24,4 procenta nových úvěrů pro živnostníky a malé firmy. Klienti využívali online kanály také pro otevírání běžných a spořicích účtů. Podíl běžných účtů pro retailové klienty založených online tvořil 26,6 procenta a ve stejném období bylo založeno online také 8,1 procenta účtů stavebního spoření.

Distribuce investičních fondů

Celkový zůstatek prostředků v investičních fondech, jako jsou podílové fondy, dosáhl na konci prvního pololetí 25,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 12,2 procenta. MONETA zaznamenala v prvním pololetí výnosy z poplatků ve výši 140,2 milionů korun, tedy meziroční nárůst o 58,2 procenta.

Vývoj v oblasti vkladů

MONETA zvýšila objem klientských vkladů z 266,2 miliardy korun na konci prvního pololetí 2021 na 296,5 miliardy korun na konci stejného období letošního roku, což představuje nárůst o 11,4 procenta. Vklady retailových klientů zaznamenaly nárůst o 12,5 procenta na 223,9 miliardy korun. Vklady komerčních klientů se meziročně zvýšily o 8,2 procenta na 72,6 miliardy korun.

Kvalita úvěrového portfolia

Kvalita úvěrového portfolia skupiny MONETA se ve sledovaném období zlepšila. Portfolio NPL úvěrů činí 3,8 miliardy korun poté, co se během posledních dvanácti měsíců snížilo o 2,5 miliardy korun. Podíl NPL úvěrů na celkovém portfoliu se tak meziročně snížil z 2,5 procenta na 1,4 procenta. Ke snížení podílu NPL portfolia došlo zejména díky úspěšnému prodeji těchto úvěrů v nominální hodnotě 0,5 miliardy korun, přetrvávající dobré kvalitě portfolia, a i nadále dobré platební morálce u úvěrů, jejichž klasifikace byla dříve snížena. Celkové krytí úvěrového portfolia opravnými položkami se snížilo z 2,5 procenta na konci prvního pololetí 2021 na 1,9 procenta na konci prvního pololetí 2022.

ZISKOVOST A NÁVRATNOST KAPITÁLU

ROZVAHA A KLIENTSKÁ ZÁKLADNA

Celková bilanční suma ve výši 367,1 miliardy korun představuje meziroční nárůst o 16 procent především díky vyšším vkladům a nerozdělenému zisku. V porovnání s prvním pololetím roku 2021 byla velikost rozvahy pozitivně ovlivněna kampaní na spořicí účty, spuštěné v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2021. Bilanční sumu zároveň podpořila emise MREL dluhopisů v nominální hodnotě 100 milionů eur (ekvivalent 2,4 miliardy korun) v únoru 2022.

Portfolio investičních cenných papírů2 dosáhlo výše 52,6 miliardy korun, tedy meziročně o 2,7 procenta více. Portfolio zahrnuje převážně české státní dluhopisy.

Celkové portfolio úvěrů 3 meziročně vzrostlo o 11,7 procenta na 267,1 miliardy korun:

Zdroje financování a vklady meziročně vzrostly o 12,6 procenta na 311,1 miliardy korun:

  • Retailové klientské vklady se meziročně zvýšily o 12,5 procenta na 223,9 miliardy korun, což představuje 72 procent z celkových zdrojů financování.
  • Komerční klientské vklady meziročně vzrostly o 8,2 procenta na 72,6 miliardy korun, což představuje 23 procent z celkových zdrojů financování .
  • Ostatní zdroje financování zaznamenaly meziroční růst o 45,3 procenta na 14,6 miliardy korun, což představuje 5 procent z celkových zdrojů financování.

Online prodeje
Online platformy – výsledky za první pololetí:

Klientská základna: mírně vzrostla na 1,5 milionu. Počet retailových klientů je přibližně 1,4 milionu a počet komerčních klientů představuje zhruba 118 tisíc, převážně z řad živnostníků a malých firem.

NÁKLADY NA RIZIKO A KVALITA PORTFOLIA

KAPITÁLOVÁ POZICE

Tomáš Spurný, CEO a předseda představenstva MONETA, komentuje finanční výsledky Skupiny MONETA za první pololetí roku 2022:

„Jsem rád, že navzdory současné ekonomické nejistotě výsledky skupiny MONETA za první pololetí překonaly náš obchodní plán. Ve skupině MONETA nás všechny potěšilo rekordních 12 cen, které jsme získali v soutěži Zlatá koruna 2022. Je to významný úspěch, který je oceněním tvrdé práce a profesionality našich zaměstnanců a potvrzuje pozici skupiny MONETA jako digitálního lídra na českém bankovním trhu. Ekonomický výhled na zbytek roku je nejistý a bude se pravděpodobně zhoršovat v důsledku inflačních tlaků doma i v Evropě a pokračujících důsledků ruské agrese na Ukrajině. Nevylučujeme, že v druhé polovině letošního roku budeme muset vytvořit dodatečné opravné položky k úvěrům i zaúčtovat dodatečné daňové náklady. Z tohoto důvodu neplánujeme aktualizovat náš předchozí výhled čistého zisku za celý rok 2022 ve výši 4, miliardy korun. Během druhé poloviny roku plánujeme připravit skupinu MONETA na – jak se zdá – stále obtížnější ekonomické prostředí a pravděpodobný příchod hospodářské recese.“

TRŽNÍ VÝHLED

MONETA poskytla svůj výhled na minimální cíle dne 4. února 2022 a tento výhled zůstává nezměněn.

1S vyloučením prodejů produktů MONETA Stavební Spořitelny.
2S výjimkou podílů VISA, SWIFT a Bankovní identita.
3Výkonné úvěry v hrubé výši.

Konferenční hovor k výsledkům skupiny MONETA za první polovinu roku 2022 se bude konat dne 28. července 2022 ve 14 hodin středoevropského času. Informace o tom, jak se na konferenční hovor přihlásit, naleznete na stránkách pro investory https://investors.moneta.cz/financni-vysledky.

Dotazy:
MONETA Money Bank, a. s.

Tiskové oddělení
Zuzana Filipová
media@moneta.cz
+420 224 442 005

Vztahy s investory
Linda Kavanová
investors@moneta.cz
+420 224 442 549

FINANČNÍ VÝKAZY SKUPINY MONETA K 30. ČERVNU 2022

Zuzana Filipová
ředitelka komunikace a ESG

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank, a.s., je přední nezávislou českou bankou poskytující služby svým zákazníkům prostřednictvím celostátní pobočkové sítě. Od svého vstupu na Pražskou burzu cenných papírů v roce 2016 má banka silnou pozici v retailovém a zemědělském sektoru a svoje služby zaměřuje na malé a střední podniky. Mimo to banka poskytuje další produkty jako pojištění nebo investiční fondy. Klienti MONETA Money Bank tvoří přes 9 % populace České republiky a využívají její multikanálovou strategii, která zahrnuje více než 230 poboček, přes 630 bankomatů, digitální bankovní aplikaci, která je špičkou na trhu, a dále vlastní call centrum, smluvní prodejce automobilů, finanční zprostředkovatele a leasingové partnery.

Více informací na: www.moneta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688