consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  12.07.2022 11:00:00

Rada schválila další 1 miliardu EUR na pomoc Ukrajině

Tento dokument je k dispozici v jazycích, které nejsou jazyky EU:
Ukrainian

Rada dnes rozhodla, že Ukrajině urychleně poskytne další makrofinanční pomoc, a to ve výši 1 miliardy eur.

Spolu s mimořádnou makrofinanční pomocí ve výši 1,2 miliardy eur, která byla vyplacena v první polovině tohoto roku, nyní celková makrofinanční pomoc od EU pro Ukrajinu od začátku války dosahuje 2,2 miliardy eur a předpokládá se, že se v nadcházejících měsících bude dále zvyšovat. Touto finanční pomocí se doplňuje další podpora, kterou EU Ukrajině poskytuje v humanitární, rozvojové, celní a obranné oblasti.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Pokračování materiální i finanční pomoci není možností, ale naší povinností. Velmi mě proto těší, že jsme dnes bez zbytečného prodlení urychlili rozhodnutí o nové podpoře ve výši jedné miliardy eur. Válčící Ukrajině tím poskytneme likviditu na pokrytí nejvíce urgentních potřeb a zajištění fungování kritické infrastruktury.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Dnes přijatá makrofinanční pomoc má za cíl řešit okamžité a nejnaléhavější finanční potřeby Ukrajiny a zajistit, aby ukrajinský stát mohl i nadále plnit své nejzásadnější funkce. Má formu výrazně zvýhodněné dlouhodobé půjčky. K dipozici bude po dobu jednoho roku a bude vyplacena v jedné splátce, která může být rozdělena do jedné nebo více tranší. Tato nová operace makrofinanční pomoci je součástí mimořádného mezinárodního úsilí dvoustranných dárců a mezinárodních finančních institucí na podporu Ukrajiny v této kritické situaci.

K uvolnění peněz a pomoci dojde, jakmile bude s ukrajinskými orgány dohodnuto memorandum o porozumění. To bude obsahovat podmínky pro zvýšenou transparentnost a podávání zpráv o využívání finančních prostředků a vymezí nastavení požadavků na podávání zpráv, s nimiž bude tato makrofinanční pomoc spojena.

Vzhledem k mimořádně složité situaci, které Ukrajina čelí, bude úrokové náklady spojené s touto makrofinanční pomocí ve formě půjčky výjimečně pokrývat rozpočet EU, čímž se omezí dopad na fiskální udržitelnost Ukrajiny. Tímto způsobem EU Ukrajině zajistí další finanční úlevu a přispěje ke zlepšení udržitelnosti jejího veřejného dluhu. Půjčku s dlouhou dobou splatnosti vytvoří tak, aby Ukrajině poskytla co nejdelší dobu pro návrat k růstu, obnovu ekonomiky v souladu s jejími evropskými ambicemi a co nejvíce zvýšila šanci na úplné splacení.

Souvislosti

Dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, která vstoupila v platnost 1. září 2017, umožňuje další sbližování mezi Ukrajinou a EU. Kromě podpory hlubších politických vztahů, silnějších ekonomických vazeb a respektování společných hodnot poskytuje tato dohoda rámec pro naplňování ambiciózního programu reforem zaměřeného na boj proti korupci, nezávislý soudní systém, právní stát a lepší podnikatelské prostředí. EU tyto reformy, které mají zásadní význam pro přilákání investic, zvýšení produktivity a zlepšení životní úrovně ve střednědobém horizontu, soustavně podporuje.

V letech 20142021 EU vedle jiných podpůrných nástrojů Ukrajinu podpořila i prostřednictvím pěti po sobě jdoucích operací makrofinanční pomoci v celkové výši 5 miliard eur ve formě půjček.

Ruská válka na Ukrajině má negativní dopad na již tak vratkou ekonomickou a finanční stabilitu Ukrajiny. Mimo jiné vedla k výraznému odlivu kapitálu.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688