Kordistka Hana Jurková: „Být na olympiádě je pro mě velká čest.“

Kordistka Hana Jurková: „Být na olympiádě je pro mě velká čest.“

29. 06. 2022

Když Hana Jurková nastoupila s kordem v ruce proti své soupeřce, bedlivě ji sledovaly nejméně dva páry očí. Dědeček Jaroslav Jurka, nejúspěšnější šermíř československé historie a bratr Jakub Jurka. Kordista, účastník olympijských her v Tokiu a také ambasador letošní Olympiády dětí a mládeže v Olomouckém kraji. To, že patří do šermířské rodiny Jurkových, Hana prostě nezapřela.

Pondělí 27. června bylo prvním olympijským dnem a mladí sportovci se pořádně zapotili. Rtuť teploměru ukazovala hodnoty tropického dne a teplo bylo i v hale TJ Dukla Olomouc na Šibeníku. Právě tam se kordisté utkali, vůbec poprvé na hrách mládežnické letní olympiády.

„Jak se závodilo? Ze začátku to bylo špatné, první dva zápasy jsem prohrála, ale pak jsem zrychlila a už mi to šlo dobře. Nakonec jsem spokojená. Skončila jsem na sedmém místě. Mým hlavním cílem bylo dostat se do osmičky a to se povedlo, takže jsem moc šťastná,“ zhodnotila svůj výkon dvanáctiletá Hana Jurková.

Šermu se věnuje od sedmi let a vzhledem k dlouhé rodinné tradici to pro ni byla automatická volba. „Být tady, na olympiádě je pro mě velká čest. Je to neuvěřitelné. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že na ní budu startovat, tak bych mu určitě nevěřila,“ zamýšlela se mladá sportovkyně a dodala, že jejím snem je dostat se na velkou olympiádu a vyhrávat velké závody, po vzoru jejího bratra Jakuba.

Během duelů ji pozorně sledoval dědeček Jaroslav Jurka. „Ptala se mě: ‘Nebudeš mi dědo nadávat, když vypadnu?‘ Říkal jsem jí, že ne, že jde o to, aby se trochu zklidnila, emoce dala stranou, aby objevila bojovnost a taktiku šermu. Je ještě mladá a v těchto kategoriích je potřeba, aby děti u sportu vydržely. Není to jak ve fotbale, že umíte běhat, dostanete balon a umíte do něj kopnout nebo se naučíte nějakou kličku. V šermu se musíte učit kroky, techniku, taktiku a to trvá. Zlepšujete se zkušenostmi,“ vysvětlil Jaroslav Jurka.

Jeho vnuk Jakub Jurka s ním souhlasí. „Kdybych závodil ve věku své sestry, tak v té konkurenci, která tady byla, bych lidově řečeno dostal na frak. Sestra výkonnostně roste, je sice na začátku sportovní kariéry, ale už se u ní projevuje jurkovský styl. I když ještě není tak fyzicky ani mentálně vyspělá, jsou u ní vidět reflexy, které má v sobě už zakódované. Je to součást jejího talentu, ale ten musí ještě doplnit pracovitost,“ přidal hodnocení kordista, který před týdnem na mistrovství Evropy v Turecku obsadil skvělé 5. místo.

Tradice šermířského rodu Jurkových sahá až do období první republiky. „Je to určitě výjimečné. Já se sestrou jsme čtvrtou úspěšnou generací v tomhle sportu a to už není náhoda,“ dodal Jakub Jurka.

Hry trvají do 30. června a o cenné kovy se bojuje v Olomouci, Prostějově, Přerově, Uničově, Kojetíně a Velké Bystřici. Kromě toho pro akreditované sportovce, širokou veřejnost a školy je od 9 do 21 hodin, otevřený Olympijský dům v olomoucké Pevnosti poznání. „Olympijský dům je centrem setkávání účastníků ODM. Zveme ale všechny obyvatele Olomouckého kraje a věříme, že si společně užijeme skvělou atmosféru, zábavu a olympijské emoce při předávání medailí,“ zdůraznil ještě náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu Michal Zácha.

Hry pořádá Olomoucký kraj spolu s Českým olympijským výborem. Přehled sportovišť, kompletní program a výsledky najdete na www.olympijskytym.cz/odm.

Kordistka Hana Jurková: „Být na olympiádě je pro mě velká čest.“ Foto: olympijskytym.cz
Kordistka Hana Jurková: „Být na olympiádě je pro mě velká čest.“ Foto: olympijskytym.cz
Kordistka Hana Jurková: „Být na olympiádě je pro mě velká čest.“ Foto: olympijskytym.cz


Poslední změna 29. 06. 2022 10:35:02


Zařazenost 29.06.2022 10:06:00
ZdrojOlomoucký kraj
Originálolkraj.cz/kordistka-hana-jurkova-byt-na-olympiade-je-pro-me-velka-cest-aktuality-11399.html
Přílohy

Související témata

Hana Burianová
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.