consilium.europa.eu (Rada EU)
Životní prostředí  |  27.06.2022 14:25:00

Rada EU se dohodla na vyšších cílech v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti - Balíček „Fit for 55“

 

Infografika – Fit for 55: how the EU will become more energy-efficient

The infographic presents the main elements of the revision of the EU energy efficiency directive Zobrazit celou infografiku

Rada dnes přijala vyjednávací postoje (obecné přístupy) ke dvěma návrhům, které se zabývají energetickými aspekty transformace EU v oblasti klimatu v rámci balíčku „Fit for 55“: směrnici o obnovitelných zdrojích energie a směrnici o energetické účinnosti. Dosažení dohody o těchto návrzích Radě umožnilo zahájit jednání s Evropským parlamentem.

Na výrobu a spotřebu energie připadá 75 % emisí EU a dnes dohodnuté zvýšené cíle významně přispějí ke splnění celkového cíle EU snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů alespoň o 55 % ve srovnání s úrovněmi v roce 1990.

Infografika – Fit for 55: how the EU plans to boost renewable energy

The infographic presents the main elements of new proposed EU rules on renewable energy. Zobrazit celou infografiku

Energie z obnovitelných zdrojů

Rada se dohodla na stanovení závazného cíle na úrovni EU ve výši 40 % energie z obnovitelných zdrojů v celkové skladbě zdrojů energie do roku 2030. Současným cílem na úrovni EU je alespoň 32% podíl. Členské státy budou muset zvýšit vnitrostátní příspěvky stanovené ve svých integrovaných vnitrostátních plánech v oblasti energetiky a klimatu, které budou aktualizovány v letech 20232024, aby společně dosáhly nového cíle.

Kromě toho se Rada dohodla na ambicióznějších odvětvových cílech a opatřeních a na flexibilitě, pokud jde například o metody výpočtu, s cílem pokročit v integraci obnovitelných zdrojů energie v odvětvích, v nichž bylo jejich začleňování pomalejší.

Pokud jde o dílčí cíle pro dopravu, Rada zavedla možnost, aby si členské státy zvolily mezi:

  • závazným cílem snížit intenzitu emisí skleníkových plynůdopravě do roku 2030 o 13 %. Členské státy budou mít k dispozici více variant, jak tohoto cíle dosáhnout, jako je například možnost stanovit diferencovaný cíl pro námořní dopravu, pokud bude splněn celkový cíl, nebo
  • závazným cílem dosažení nejméně 29% podílu energie z obnovitelných zdrojů v rámci konečné spotřeby energie v odvětví dopravy do roku 2030.

Rada stanovila závazný dílčí cíl pro pokročilá biopaliva v podílu energie z obnovitelných zdrojů dodávané do odvětví dopravy na 0,2 % v roce 2022, 1 % v roce 2025 a 4,4 % v roce 2030. Pokud jde o paliva z obnovitelných zdrojů nebiologického původudopravě (většinou obnovitelný vodík a syntetická paliva na bázi vodíku), dohodla se Rada na orientačním dílčím cíli ve výši 2,6 %, což odpovídá 5,2 %, pokud je splněn cíl týkající se podílu energie z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energiedopravě do roku 2030.

Rada doplnila strop pro množství konečné spotřeby energie v námořním odvětví, které má být zahrnuto do výpočtu specifických cílů v oblasti dopravy.

Rada se dohodla na postupném zvyšování cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie v oblasti vytápění a chlazení se závazným nárůstem o 0,8 % ročně na vnitrostátní úrovni do roku 2026 a o 1,1 % od roku 2026 do roku 2030. Minimální průměrná roční míra platná pro všechny členské státy by byla doplněna dodatečnými orientačními mírami nárůstu nebo navýšení vypočtenými konkrétně pro jednotlivé členské státy.

Rada stanovila orientační cíl ročního průměrného nárůstu využívání energie z obnovitelných zdrojů pro průmysl ve výši 1,1 %. Rovněž souhlasila s tím, že do roku 2030 by 35 % vodíku používaného v průmyslu mělo pocházet z paliv z obnovitelných zdrojů nebiologického původu a 50 % do roku 2035.

Rada se dohodla na stanovení orientačního cíle alespoň 49% podílu energie z obnovitelných zdrojů v budovách

a na posílení kritérií udržitelnosti pro biomasu s cílem snížit riziko neudržitelné výroby bioenergie. Rada rovněž doplnila opatření k omezení podvodů s biopalivy

a zahrnula zrychlené povolovací postupy pro projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů v souladu s prioritami plánu REPowerEU, jak jej navrhla Komise v květnu. Účelem je urychlit zavádění energie z obnovitelných zdrojů v souvislosti s plánem EU dosáhnout po ruské invazi na Ukrajinu nezávislosti na ruských fosilních palivech.

Energetická účinnost

Rada se dohodla na snížení spotřeby energie na úrovni EU o 36 % u konečné spotřeby energie a o 39 % u spotřeby primární energie do roku 2030. Cíle vycházejí z nové výchozí hodnoty a odpovídají cíli snížení o 9 % ve srovnání s rokem 2020. Konečná spotřeba energie představuje energii spotřebovanou koncovými odběrateli, přičemž spotřeba primární energie zahrnuje i energii, která je třeba k její výrobě a dodávkám.

Rada schválila, že všechny členské státy přispějí k dosažení celkového cíle EU prostřednictvím orientačních vnitrostátních příspěvků a trajektorií stanovených členskými státy v integrovaných vnitrostátních plánech v oblasti energetiky a klimatu, které mají být aktualizovány v letech 20232024. Vzorec pro výpočet těchto příspěvků definovaný v příloze I by byl orientační s možností odchýlit se od něj o 2,5 %. Komise by vypočítala, zda všechny příspěvky odpovídají 9% cíli, a pokud by tomu tak nebylo, provedla by opravy těch vnitrostátních příspěvků, které by byly nižší než příspěvky standardně vypočítané podle vzorce. Vzorec vychází mimo jiné z energetické náročnosti, HDP na obyvatele, rozvoje obnovitelných zdrojů energie a potenciálu úspor energie. Komise nereviduje orientační vnitrostátní příspěvek členských států, u nichž posoudila vnitrostátní plán v oblasti energetiky a klimatu předložený v roce 2020 podle nařízení (EU) 2018/1999 jako „dostatečný“.

Rada rovněž schválila postupné zvyšování cíle úspor energie u konečné spotřeby energie. Členské státy by zajistily úspory ve výši 1,1 % roční konečné spotřeby energie od 1. ledna 2024, 1,3 % od 1. ledna 2026 a 1,5 % od 1. ledna 2028 s možností převést nejvýše 10 % úspor přesahujících tento cíl do následujícího období. Rada stanovila možnost zahrnout v řádně odůvodněných případech, které byly potvrzeny energetickými audity, do výpočtu úspory energie dosažené prostřednictvím technologií spalování fosilních paliv v průmyslovém odvětví, aby vedl k dosažení cíle.

Rada se dohodla na konkrétní povinnosti veřejného sektoru dosáhnout ročního snížení spotřeby energie o 1,7 %, nebo případně alespoň o 1,9 % každý rok, pokud se vyloučí veřejná doprava nebo ozbrojené síly, což bude cíl závazný čtyři roky po vstupu nařízení v platnost, počínaje postupně většími obcemi. Kromě toho se Rada usnesla, že členské státy budou muset každý rok renovovat alespoň 3 % celkové podlahové plochy budov ve vlastnictví všech úrovní veřejné správy.

Rada také schválila, že poměrný podíl úspor energie v členských státech bude zaměřen na zranitelné spotřebitele.

Rada doplnila ustanovení o transparentnosti spotřeby energie datových center. Datová centra by měla počínaje rokem 2024 každoročně zveřejňovat informace o své spotřebě energie. Komise by vytvořila veřejnou databázi EU, která by shromažďovala informace o spotřebě energie datových center.

Souvislosti a další kroky

Dne 14. července 2021 Komise předložila svůj balíček k dosažení 55% snížení emisí (balíček „Fit for 55“). Tento balíček má uvést legislativní rámec EU v oblasti klimatu a energetiky do souladu s cílem dosáhnout do roku 2050 klimaticky neutrální EU a jejím cílem snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů nejméně o 55 % ve srovnání se stavem v roce 1990.

Sestává z řady provázaných návrhů, jimiž se buď mění stávající právní předpisy, nebo se zavádějí nové iniciativy v celé řadě oblastí politiky a hospodářských odvětví. V rámci Rady se návrhy projednávají ve čtyřech složeních – životní prostředí, energetika, doprava a hospodářské a finanční věci.

Rada a Parlament nyní zahájí interinstitucionální jednání s cílem dohodnout se na konečném znění obou směrnic.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 2 281 84 55
+32 478 83 26 62

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688