justice.cz (Justice)
Ze světa  |  24.06.2022 10:08:23

Pavel Blažek jednal v Paříži s ministry Francie a USA

Ve čtvrtek 23. června 2022 se v Paříži uskutečnilo setkání zástupců EU-USA na ministerské úrovni ve věcech justice a vnitra. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na tomto jednání zastupoval oba resorty, jak Ministerstvo spravedlnosti, tak Ministerstvo vnitra. Setkání se účastnil ministr spravedlnosti USA Merrick B. Garland a ministr spravedlnosti Francie Éric Dupond-Moretti.

Ministerská fóra EU-USA se pravidelně konají dvakrát ročně. Jednou tradičně v hlavním městě předsednického státu v Radě EU a podruhé ve Washingtonu, USA. Druhá letošní schůzka EU-USA na ministerské úrovni ve věcech justice a vnitra se bude konat průběhu českého předsednictví v Radě EU, a to v prosinci ve Washingtonu.

Témata jednání

Ministr spravedlnosti na společném jednání zástupců EU-USA na ministerské úrovni uvedl, že Česká republika aktivně podporuje veškeré kroky, které směřují k vyšetřování zločinů souvisejících s ruskou agresí na Ukrajině. A to jak na mezinárodní, tak i na evropské úrovni. Za klíčový úkol považuje Česká republika především efektivní koordinaci činnosti všech subjektů, které se budou na sběru důkazů podílet.

Situace na Ukrajině stále vyvolává další otázky a potřebu přijetí dalších kroků. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek proto uvedl, že: „Česká republika jednoznačně podporuje společné úsilí směřující k zajištění co nejefektivnějších možností, včetně řádného vyšetřování a stíhání válečných zločinů, a rovněž přijetí dalších opatření v souvislosti se situací na Ukrajině. Česká republika je připravena navázat na práci francouzského předsednictví, justiční reakce na situaci na Ukrajině je jednou z priorit našeho předsednictví."

V oblasti transatlantické spolupráce ministři jednali o společném úsilí v boji proti kyberkriminalitě, pohlavnímu zneužívání dětí online a justiční spolupráci v trestních věcech. Ministři také hovořili o směrnici o trestněprávní ochraně životního prostředí. Pavel Blažek poděkoval francouzským kolegům za velmi dobrou práci, kterou odvedli na návrhu směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí. „I pro Českou republiku je ochrana životního prostředí zásadní prioritou. Během českého předsednictví proto budeme pokračovat v intenzivním projednávání návrhu s cílem posunout vyjednávání co možná nejvíce kupředu," vysvětlil ministr spravedlnosti.

Priority Ministerstva spravedlnosti během českého předsednictví v Radě EU

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při příležitosti setkání zástupců EU-USA poděkoval francouzským kolegům za obrovské úsilí, které vyvinuli v první polovině roku při koordinaci mnoha oblastí společné práce. Poté představil priority českého předsednictví v oblasti justice a vnitřních věcí.

V návaznosti na rozpoutání agrese ze strany Ruské federace vůči Ukrajině bude české předsednictví pokračovat v podpoře společného úsilí EU v oblasti justice v souvislosti s tímto bezprecedentním jednáním Ruské federace. Budeme koordinovat další aktivity a kroky, kterými EU a její členské státy reagují na tuto situaci. Protože v této době, kdy Evropa čelí bezprecedentnímu souběhu mnoha negativních jevů v oblasti bezpečnosti a prosperity, je jen na naší soudržnosti a vzájemné podpoře, jak se s těmito výzvami popasujeme" uvedl ministr spravedlnosti a dodal, že významnou roli bude hrát Eurojust, který aktuálně získal právní základ pro uchovávání, analýzu a ukládání důkazů souvisejících s válečnými zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidou.

Další prioritou je také ochrana životního prostředí, digitalizace justice či zvýšení ochrany zranitelných osob napříč EU, a to dětí i zranitelných dospělých. „Vzhledem k tomu, že se dnešního jednání nemohl zúčastnit můj kolega, ministr vnitra České republiky Vít Rakušan, též bych rád představil priority českého předsednictví v oblasti vnitřních věcí. I zde budou zásadním tématem dopady válečného konfliktu na Ukrajině na řadu dotčených oblastí, včetně migrace, vnitřní bezpečnosti a jejich vnější dimenze," doplnil ministr spravedlnosti.

K prioritám svého resortu ještě ministr spravedlnosti doplnil, že aby justiční spolupráce napříč Evropskou unií byla efektivní, vyžaduje vedle pevného právního základu rovněž funkční technické zázemí. „Pro české předsednictví je proto nadmíru důležité učinit co největší pokrok v oblasti digitalizace. Součástí digitálního balíčku je návrh nařízení týkající se elektronické výměny informací o případech terorismu a návrh nařízení, kterým se zřizuje platforma pro spolupráci na podporu fungování společných vyšetřovacích týmů. Vyjednávání těchto návrhů v Radě se podařilo francouzskému předsednictví úspěšně završit. Jsme proto připraveni zahájit a případně i dokončit trialogy s Evropským parlamentem," dodal Blažek.

Detailnější popis priorit českého předsednictví naleznete zde.

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

 

24.6. 2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688