army.cz (MO ČR)
Z regionů  |  11.06.2022 00:00:00

Ministryně obrany zavítala za vrtulníkáři do Náměště, ve Zlínském kraji navštívila zbrojní firmy

V Náměšti se ministryně seznámila s aktuálními úkoly, schopnostmi a vybavením jediné vrtulníkové základny Armády ČR. Zdejší vojáci mají ve výzbroji dopravní vrtulníky Mi-171 Š a bitevníky Mi-24/35 a kromě ochrany vzdušného prostoru a podpory armády se v minulosti účastnili například mise ISAF v Afghánistánu.

Do konce příštího roku dojde k obměně zastaralých strojů typu Mi ještě sovětské provenience za nové víceúčelové vrtulníky UH-1Y Venom a bojové AH-1Z Viper z USA. Celkem dvanáct kusů obou typů ale není podle ministryně obrany dostačující: „Byli bychom rádi, kdybychom měli do budoucna vrtulníků víc než 12, ideálně 24. Na zemi, jako je Česká republika, s úkoly, které máme, je to skutečně málo. Válka na Ukrajině jasně ukázala, že letecká podpora je v konvenčním konfliktu nezbytná,“ sdělila s tím, že se s představiteli vzdušných sil a náměšťské posádky dohodla, že vytvoří koncepci, která určí, jakým směrem se má vrtulníkové letectvo dále rozvíjet.

Významnou úlohu v projektu pořízení víceúčelových vrtulníků hraje státní podnik LOM Praha, jehož zřizovatelem je právě Ministerstvo obrany ČR. „Budeme zajišťovat podporu jejich životního cyklu, která se bude provádět v novém vrtulníkovém závodu H1 přímo v Náměšti nad Oslavou. Vznikne zde také simulační centrum, kde bude probíhat výcvik pozemního a létajícího personálu na nových strojích,“ upřesnil ředitel LOM Praha Jiří Protiva. Obě střediska už od začátku roku nabírají nový personál a podle ministryně Jany Černochové nabídnou práci řádově desítkám odborníků a specialistů.

Ministerstvo obrany podporuje české zbrojaře

Protože mezi jednu z priorit ministryně patří podpora domácího obranného průmyslu, navštívila během páteční pracovní cesty také čtyři významné firmy zlínského regionu: LET Kunovice – Aircraft Industries, COLT CZ Group, MESIT holding a EVPÚ Defence.

Důležitost domácího zbrojního průmyslu podle Jany Černochové vzrůstá právě v dobách krize, jak ukázal konflikt na Ukrajině. „V krizových situacích se ČR možná bude muset spolehnout pouze na své výrobní kapacity, protože i kapacity nejbližších spojenců mohou být omezené nebo nedostupné,“ vysvětlila ministryně a upozornila také na to, že všichni, kdo dnes nakupují vojenskou techniku, aby posílili svou obranyschopnost, dnes stojí ve frontě.

Ministerstvo obrany se snaží české zbrojaře maximálně podporovat: U významných zakázek například vyžaduje zapojení domácích firem v řádech desítek procent z ceny zakázky. „Aktuálně jsou takto zapojeny naše firmy do nákupu amerických vrtulníků Venom a Viper, protiletadlových raketových kompletů SPYDER z Izraele i francouzských děl CAESAR. Dáváme tím práci českým lidem a přinášíme zisky pro českou ekonomiku,“ zdůraznila ministryně obrany.

Aircraft Industries znovu v českých rukách, jejich L-410 míří na Filipíny. Pomohl AMOS

Někdejší LET Kunovice, nyní Aircraft Industries, koupila letos v květnu od ruského majitele společnost Omnipol. Výrobce letounů L-410, jež jsou i ve výzbroji Armády ČR, je tak znovu v českých rukách, což umožní zajistit stabilitu dodávek a udržet know-how v ČR.

Společnost byla za minulého majitele výrazně orientována na ruský trh, který byl sankcemi kvůli válce na Ukrajině uzavřen. Před podnikem tak stojí úkol najít pro svou produkci nové odběratele, v čemž bude firmě nápomocná také resortní agentura AMOS.

„Tradiční výrobce letounů L-410 patří mezi prioritní partnery AMOS. Aktuálně finalizujeme podporu prodeje tohoto letounu pro filipínskou pobřežní stráž, dalšími teritorii, která AMOS a Aircraft Industries / Omnipol společně diskutují, jsou Kazachstán, Vietnam, Irák či Kolumbie,“ sdělil ředitel AMOS Aleš Vytečka.

Úspěch České zbrojovky v zámoří

Za jeden z největších úspěchů českého byznysu považuje ministryně obrany odkup americké společnosti Colt Českou zbrojovkou Uherský Brod. Firmu samotnou pak vnímá jako světovou špičku. „Colt CZ Group je dnes jedním z klíčových partnerů Ministerstva obrany při zabezpečování obrany státu. I proto útočná puška BREN 2 a pistole P-10 byly vybrány k přezbrojení Armády ČR,“ uvedla ministryně při návštěvě firmy, kde si prohlédla veškeré ručí zbraně, které aktuálně nabízí. Vyzdvihla také to, že jen společnosti Aircraft Industries a Colt CZ Group zaměstnávají více než 2500 lidí.

Předposlední zastávkou byla uherskohradišťská firma MESIT holding, která patří mezi špičkové výrobce leteckých, kosmických a obranných technologií. Její komunikační systémy používá nejen česká armáda, ale i další spojenci a partneři po celém světě. Podnik je na trhu už 70 let a právě za účasti ministryně obrany se v Uherském Hradišti uskutečnil slavnostní ceremoniál připomínající tento milník důležitého regionálního zaměstnavatele.

Ve společnosti EVPÚ Defence vyrábějí například zbraňové stanice u lehkých útočných vozidel libereckých chemiků nebo věže pro kolové obrněné transportéry Pandur. Mnohé její výrobky se úspěšně daří vyvážet na zahraniční trhy a ministryně podotkla, že si cení toho, že díky výrazným investicím do rozvoje společnost neustále zvyšuje své kompetence a schopnosti a daří se jí udržet pozice na předních příčkách v oblasti obranných technologií s vysokou přidanou hodnotou.

Závěr dnešní cesty patřil návštěvě bývalé věznice v Uherském Hradišti, kde byla za protektorátu vězněna řada bojovníků proti nacismu a jež po únoru 1948 nechvalně proslulo brutálními vyšetřovacími metodami a jmény vyšetřovatelů Grebeníčka, Hlavačky či Višenky. Ministryně Jana Černochová proto položila věnec u památníku obětem komunismu a prohlédla si muzeum v areálu bývalé věznice, které s tímto obdobím úzce souvisí.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688