Úvodní stránka

Proběhlo Česko-angolské podnikatelské setkání

Publikováno:
27.5.2022
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik

Dne 19.5.2022 se na MPO uskutečnilo Česko-angolské podnikatelské setkání s předsedou volné ekonomické zóny Angoly (ZEE) a investiční agentury AIPEX Antóniem Henriquesem Da Silvou, které bylo organizované Hospodářskou komorou ČR.


Zúčastnilo se ho patnáct zástupců českých společností včetně představitele České exportní banky. Účastníci využili příležitosti seznámit se s aktuálními možnostmi investic do Angoly a identifikace prohloubení B2B obchodních vazeb. Setkání podpořila rovněž svojí účastí angolská velvyslankyně pro Českou republiku J.E. Balbina Malheiros Dias da Silva.

Setkání zahájil Ilja Mazánek, předseda zahraniční sekce HK ČR. Petr Kulovaný, zástupce ředitele Odboru zahraničně ekonomických politik II. ve svém projevu zdůraznil hlavní cíl setkání, tj. prohloubení ekonomických vztahů a identifikace příležitostí pro české podnikatele v Angole. Spolupráce s obchodními partnery mimo EU, konkrétně s africkou zemí jako je Angola, je pro ČR prioritou. J.E. paní velvyslankyně Dias da Silva vyzdvihla velké množství obchodních příležitostí, které Angola nabízí. Podotkla také, že pád ceny ropy kvůli pandemii donutil vládu zvážit potřebu zbavit se závislosti na ropném průmyslu a diverzifikovat ekonomiku. Předseda ZEE a společnosti AIPEX António Henriques Da Silva následně představil novou průmyslovou zónu nedaleko angolského hlavního města Luandy. Prezentoval možnosti investic do této oblasti, ve které působí již více než 100 firem z celého světa a zmínil také program angolské vlády, který má za cíl diverzifikovat angolský trh.

Druhý den proběhlo jednání JUDr. Richarda Hlavatého, ředitele odboru zahraničně ekonomických politik II a J.E. paní Balbíny Malheiros Dias da Silva, velvyslankyně Angolské republiky. Hlavním obsahem byl follow up setkání s podnikateli, dále se jednalo o posílení česko-angolských vztazích, plánovaných návštěvách a smluvní základně.

Angola představuje zajímavý mimoevropský exportní trh. Z ekonomického hlediska je vnímána za jednu z nejperspektivnějších zemí subsaharské Afriky, a to nejenom díky svému nerostnému bohatství, nalezištím diamantů, zásobám ropy, ale také kvůli příznivým přírodním podmínkám a vysoce kvalitní zemědělské půdě.

Vzájemná obchodní výměna stále nedosahuje potenciálu, který obě země přestavují. V roce 2021 dosáhl obrat s Angolou 10 mil. USD z toho český vývoz do Angoly byl 8,5 mil. USD. Mezi hlavními komoditami figurovaly stroje na automatické zpracování dat (3,3 mil. USD, 33 %) a motory a turbíny (972 tis. USD, 10 %). Na straně angolských dovozů se po dlouhé době prosadila leštěná žula (2 tis. USD, 50 %), dále to jsou oděvní doplňky z kůže.