army.cz (MO ČR)
Armáda  |  27.05.2022 04:00:00

V pomoci Ukrajině musíme pokračovat. Nesmí to být ale za cenu ztráty obranyschopnosti České republiky

„Co se týče materiální i vojenské pomoci z naší strany, nebudu konkrétní, protože nechci Kremlu a Putinovi předkládat seznam, co konkrétního Ukrajincům poskytujeme,“ uvedla ministryně Černochová. „Až konflikt skončí, samozřejmě budeme občany informovat. Nyní bychom ale poskytovali návod, na co se mají Rusové připravit,“ doplnila.

„Nejedná se o soutěž krásy, abychom se chlubili, co poskytujeme. Obě naše vlády se chovají zodpovědně, protože bývalé Československo moc dobře ví, co ruská invaze země obnáší. Proto jsme lídry mezi zeměmi NATO i Evropské unie v pomoci Ukrajině. Pokud nezastavíme Putinovo šílenství teď, může pokračovat v útoku dál na Západ,“ dodal Jaroslav Naď.

Jana Černochová také ocenila, jaký důraz Slovensko klade na pomoc Ukrajině v rámci svého předsednictví Visegrádské čtyřce. V tomto přístupu vidí velký potenciál spolupráce vzhledem k nadcházejícímu českému předsednictví v Radě EU, kde je pomoc Ukrajině jednou ze tří priorit.

Česká i Slovenská republika jsou také země, které Ukrajině vyšly vstříc ohledně oprav poškozené techniky. „Na slovenském i českém území máme stále opravárenské podniky, které Ukrajině tento servis mohou poskytnout a také poskytují. A Ukrajina si této pomoci velmi cení,“ řekla ministryně Černochová.

Oba ministři se shodli na tom, že v současné době je naprosto zásadní obrana východního křídla NATO a je třeba ji dlouhodobě udržet. Pro česko-slovenskou spolupráci je v této oblasti klíčové mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku pod českým vedením.

Kolektivní obraně pak velmi pomůže i nová Strategická koncepce, kterou bude Aliance schvalovat za měsíc na svém summitu v Madridu. Přínosné bude i rozšíření NATO o Finsko a Švédsko. V souvislosti s nadcházejícím summitem hovořili ministři také o závazku vydávat minimálně dvě procenta HDP ze svých rozpočtů na obranu.

Ministryně Černochová jednání zhodnotila jako velmi přínosné a ministru Naďovi poděkovala za to, že přijel do Prahy právě v den, kdy před osmdesáti lety výsadkáři Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Oba jsme jejich hrdinský čin uctili účastí na vzpomínkové akci v Libni u památníku Operace Anthropoid, kde proběhla i rekonstrukce útoku. Připomněli jsme si tak hrdinný odkaz československých parašutistů, kteří se postarali o jeden z nejstatečnějších činů během 2. světové války,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688