army.cz (MO ČR)
Armáda  |  24.05.2022 00:00:00

Šance pro české L-39NG v Uruguayi. S projektem může pomoct i agentura AMOS

Nabídku představili v polovině května uruguayským partnerům velvyslanec ČR v Argentině Ľubomír Hladík, ředitel resortní Agentury pro mezivládní spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka, zástupci Aero Vodochody AEROSPACE (Aero), České exportní banky (ČEB) a Centra leteckého výcviku (CLV).

„Účelem cesty bylo zástupcům státních a ozbrojených složek Uruguaye představit komplexní řešení obsahující nejen samotné letouny L-39NG spolu se servisem a údržbou, ale také s možností vybudování technického a servisního centra, které by tuto jihoamerickou zemi transformovalo do pomyslného lídra v celém regionu,“ prozradil ředitel agentury AMOS Aleš Vytečka s tím, že Uruguay má v plánu pořídit nejen šest cvičných podzvukových letounů, ale kvůli vážným problémům s drogovými kartely s českými zástupci jednala i o možnostech dodávek dronových systémů či radarových řešení.

Diskuze mezi uruguayskými vzdušnými silami a společností Aero probíhají přes dva roky. Letos v lednu byla navíc podepsána mezivládní dohoda o dvoustranné spolupráci v oblasti obrany, která českým firmám účast na tamních vládních tendrech významně zjednoduší.

„Pokud by byla česká nabídka vyhodnocena ze strany Ministerstva obrany Uruguaye jako nejlepší, mohl by být projekt zadán společnosti Aero napřímo a nemusel by tak procházet mezinárodním veřejným řízením, které by projekt mohlo výrazně zpomalit,“ podotýká Vytečka.

O samotnou realizaci by se pak postarala právě agentura AMOS – ať už by se jednalo o řešení již konkrétních potřeb a požadavků, koordinaci technické dokumentace a certifikací, finanční analýzu stability a kredibility dodavatele, právní aspekty projektu či samotnou přípravu mezivládní dohody o vojensko-technické spolupráci ke zmíněnému projektu.

Součástí nabídky je i možnost financování ze strany ČEB, která je, vzhledem k faktu, že se jedná o projekt „ve státním zájmu“, schopná nabídnout výhodnější podmínky. „Pro Českou exportní banku je tento projekt velmi zajímavý, neboť by se v případě realizace jednalo o první obchodní případ ČEB v regionu,“ doplnil Vytečka.

O tom, zda Uruguay na českou nabídku kývne, by se mělo rozhodnout do konce června tohoto roku.

  • Uruguay je jedna z nejrozvinutějších zemí Jižní Ameriky. Výdaje na obranu tvoří 2,3 % HDP (odhad 2021). Ozbrojené síly čítají přibližně 22 tisíc příslušníků (14 tisíc armáda, 5 tisíc námořnictvo, 3 tisíce letectvo). Uruguayští vojáci působili v misích DR Kongo (MONUSCO) a na Golanských výšinách (UNDOF). Zdroj: CIA World Factbook

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688