army.cz (MO ČR)
Armáda  |  12.05.2022 00:00:00

Česko a Irák chtějí posílit spolupráci, ať už ve vzdělávání nebo v akvizicích

Ministryně obrany na jednání zdůraznila potřebu stability a prosperity v regionu Blízkého východu, pro jehož zajištění je právě soběstačný a nezávislý Irák klíčovým aktérem. Uvedla také, že Česká republika dlouhodobě podporuje tyto aktivity, ať už naším členstvím v misích v minulých letech nebo naší pomocí při výcviku, kdy v Iráku působili naši instruktoři pro výcvik pilotů a pozemního personálu letounů L-159, policistů či chemických specialistů.

Ministryně Černochová vyjádřila podporu i možnostem dalšího rozvoje spolupráce s ohledem na potřeby Iráku i dostupnost našich kapacit. Můžeme například navázat na výcvikové kurzy pro irácké piloty na leteckých simulátorech v ČR. Vloni se konaly dva a Česká republika je připravena jeden takový kurz pro 10 pilotů uspořádat i letos. „Rádi bychom na úrovni vzdělávání spolupráci dále prohloubili, například i s naší Univerzitou obrany,“ upřesnila ministryně.

Mezi diskutovaná témata patřila i aktuální situace na Ukrajině, ministryně představila pomoc ČR v dodávkách vojenského i nevojenského materiálu i zapojení našeho obranného průmyslu. Ocenila také postoj Iráku v OSN, který podpořil její druhou rezoluci odsuzující ruskou invazi.

Jednání se věnovalo v neposlední řadě možnostem obranně průmyslové spolupráce a podpoře aktivit českých společností na iráckém trhu. „Pan ministr v České republice navštívil a navštíví celou řadu strategických podniků,“ řekla ministryně a doplnila, že se nabízí například příležitost rozšířit spolupráci o revitalizaci a modernizaci techniky cestou státního podniku VOP CZ. Irácký ministr uvedl, že již s delegací navštívil právě státní podnik VOP CZ nebo Českou zbrojovku a ocenil vysokou kvalitu produktů těchto společností, kterou stvrdil podpisem předběžných akvizičních dohod. Nyní se iráčtí zástupci chystají do Aero Vodochody, kde se seznámí s letounem nové generace a budou jednat o prodloužení kontraktu na podporu, údržbu, opravy a modernizaci letounů L-159.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688