Děti si díky projektu POKOS vyzkoušely základy přežití

„Na našich akcích klademe důraz především na to, aby si děti mohly vše samy vyzkoušet. Dnes jsme pro ně připravili devět stanovišť, kde je chceme připravit na situace, se kterými se mohou v dnešní době setkat. Učí se základy přežití, první pomoci, jak se orientovat v neznámém terénu nebo jak správně pracovat s mapou. Snažíme se, aby žáci rozvíjeli i svoji fyzickou zdatnost nebo aby se uměli ubránit. Prostřednictvím zábavných kvízů a soutěží chceme obohatit i jejich vědomosti,“ představila den s armádou Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany.

Orientace v terénu není silná stránka skoro žádného z dětí

Děti postupně absolvují vědomostní soutěže, zastřílí si na laserové střelnici, prověří síly na veslařském trenažeru pražské Dukly a na topografickém stanovišti se seznámí s prací s mapami a buzolami. Tady mohou prokázat své schopnosti orientace v terénu. „Někteří ovšem nevidí v práci s mapou žádný důvod – mají přece mobil a v něm navigaci, která jim ukáže cestu,“ přiblížil postoj mladé generace jeden z topografů a trochu smutně to doplnil: „Vůbec je nenapadne, že se telefon může vybít, rozbít, že dotykový displej nelze používat v dešti nebo to, že terén nemusí být vždy pokryt signálem.“ Nakonec ale optimisticky dodal, že oni dětem ukázali, jak si v takovém případě poradit.

Dovednosti, které jsou důležité pro přežití

„Kdyby to šlo, mohli bychom o přežití v přírodě mluvit celý den, nebo spíš celý týden,“ vysvětlil instruktor přežití, proč se právě na tomto stanovišti děti nejvíce hromadily. „Seznámíme tu děti s tím, jak se zachovat v případě, když zůstanou samy venku a musí se spolehnout jen samy na sebe. Vyzkouší si, jak připravit přístřešek, jak rozdělat i v mokru oheň nebo je seznámíme s bylinami, které jsou pro přežití nezbytné a které jsou naopak životu nebezpečné. Také jim ukážeme, jak si vyrobit jednoduchý luk nebo oštěp a jak s nimi zacházet,“ shrnul na závěr.

Lákadlem byla DANA i závody v protichemických oblecích

Šesťáci, sedmáci, osmáci i deváťáci byli svorně potěšeni možností prošmejdit si vojenskou techniku – k dispozici měli velikánskou Tatrovku, maskovaný Land Rover a jako dělostřeleckou specialitu i houfnici DANA. „Hodně jsme se nasmáli při závodech v masce, protichemické pláštěnce až na paty a ještě k tomu v návlecích,“ s rozesmátými tvářemi hodnotila skupinka osmáků, co se jim líbilo na chemickém stanovišti. Na branném dni samozřejmě nechyběla ani zdravověda a fyzičku si děti pořádně prověřily na překážkové dráze i při základech sebeobrany a boje zblízka.

]]>
Zařazenopá 06.05.2022 04:05:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/deti-si-diky-projektu-pokos-vyzkousely-zaklady-preziti-23527...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V