V listopadu si celý svět připomíná hrozbu ztráty účinnosti antibiotik

         

Antibiotická rezistence, neboli stále větší odolnost bakterií na účinky antibiotik, je problém, který stále nabírá na síle. Pokud bychom nezměnili své chování k antibiotikům, jejich nesprávné a často nadměrné užívání, odolnost bakterií vůči antibiotikům by mohla mít v roce 2050 na svědomí až 10 milionů úmrtí ročně. Proto v České republice startuje projekt „Prevence antibiotické rezistence“, jehož cílem je šířit osvětu o této problematice. Navíc v listopadu probíhá také Evropský antibiotický den (18. 11.) a Světový antibiotický týden (18. 11. – 24. 11.), jejichž ústředním tématem je právě antibiotická rezistence.

Navzdory tomu, že odolnost bakterií vůči antibiotikům představuje pro veřejné zdraví globální hrozbu, značná část společnosti se s tímto pojmem ještě nesetkala. To demonstrují také výsledky průzkumu agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021 na vzorku 2000 respondentů reprezentativní populace České republiky ve věku 16 – 65 let. Prozrazuje, že o pojmu „antibiotická rezistence“ u nás neslyšela ani polovina dotazovaných (pouhých 43,5 %). V cílové skupině vysokoškoláků znají antibiotickou rezistenci 2 ze 3 (64,6 %) respondentů.

„Průzkum jedině potvrzuje, jak je šíření osvěty náramně důležité. Lidé obecně často chybují z nevědomosti. Pokud konkrétně v našem případně netuší, že nějaká antibiotická rezistence vůbec existuje, pak nás nemůže překvapit, že nezachází s antibiotiky zodpovědně,“ upozorňuje doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika Státního zdravotního ústavu.

Nový projekt bude šířit osvětu o antibiotické rezistenci mezi Čechy

Zkušenosti s osvětovými kampaněmi dávají naději na změnu, protože jejich dopad na veřejnost je ověřen praxí. V letech 2000-2007 probíhala obdobná akce ve Francii a během kampaně se skutečně v zemi radikálně snížil počet předepisovaných antibiotik, o desítky procent.

V současné době u nás startuje projekt „Prevence antibiotické rezistence“, jehož realizátorem je Státní zdravotní ústav. Doufejme, že se nám podaří situaci změnit. Důležitým krokem je rozšířit mezi populaci povědomí o tom, jak správně antibiotika užívat a čeho se naopak vyvarovat. Pouze tak si ochráníme funkčnost „zázraku“ jménem antibiotika,“ dodává H. Žemličková.

Na naléhavost problému antibiotické rezistence poukazují i 2 světové iniciativy

Objasňovat lidem principy správného zacházení s antibiotiky a naopak se snažit vyvracet o nich dezinformace bude i letos program Evropského antibiotického dne (EAAD) i Světového antibiotického týdne (WAAW). Nadbytečné a nesprávné užívání antibiotik ke vzniku a šíření rezistence jednoznačně přispívá. Proto bakterie na antibiotika přestávají reagovat, a tím se značně komplikuje léčba infekcí, což zvyšuje riziko šíření onemocnění i úmrtí. Jedná se tedy o téma, které je třeba neustále připomínat.

Zajímají vás fakta o antibiotické rezistenci? Zúčastněte se 18. 11. online přednášky

Evropský antibiotický den (EAAD) organizuje Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC). Poskytuje platformu a podporu jednotlivým národním kampaním o tom, jak svědomitě užívat antibiotika v EU/EHP. Koná se tradičně 18. 11. po celé Evropě. Kvůli pandemii bude letos EAAD probíhat v digitální formě včetně kampaní a spolupráce s „influencery“. K akci se váží následující hashtagy: #EAAD, #AntibioticResistance, #Antibiotics a #KeepAntibioticsWorking.

Kdo se chce dozvědět více, může se registrovat na webu ESCAIDE. V rámci EAAD bude právě 18. 11. od 10:00 do 11:30 SEČ probíhat online přednáška na téma: „Ani v době COVID-19 nezapomínejme na antibiotickou rezistenci. Zachovejme společně účinnost antibiotik.“ Akce je bezplatná a můžete se dozvědět nejnovější a především relevantní informace o antibiotické rezistenci od největších kapacit svého oboru.

Šiřme povědomí, zastavme rezistenci

Světový antibiotický týden (WAAW), který začíná současně s Evropským antibiotickým dnem (18. 11.) a končí 24. 11., zaštiťují hned 3 organizace – Světová zdravotnická organizace (WHO), Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Tématem letošní iniciativy je „Šiřme povědomí, zastavme rezistenci“. Zastřešující slogan zní „Antibiotika – zacházejme s nimi opatrně“.

Kampaň WAAW 2021 vyzývá zúčastněné včetně zákonodárců, poskytovatelů zdravotní péče a širokou veřejnost, aby se sami pokusili šířit povědomí o tom, co se pod pojmem antibiotická rezistence skrývá. K zastavení tohoto negativního trendu může dopomoci naprosto každý. Je třeba komunikovat s okolím a sdílet s ním třeba své zkušenosti s problematikou.

Podpoříte boj proti antibiotické rezistenci modrou barvou?

V rámci Světového antibiotického týdne proběhne „barevná“ kampaň nazvaná „Go blue“, čímž se téma více vizuálně zviditelní. Světle modrá barva symbolizuje naději a také představuje spolupráci různých odvětví pro řešení této celosvětové zdravotní hrozby. Zapojit se můžete i vy tím, že v termínu 18. 11. – 24. 11. kamkoliv obléknete modrou barvu ať už fyzicky, nebo třeba na fotografiích pro online prostředí.

Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz



Zařazenopá 12.11.2021 17:11:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/v-listopadu-si-cely-svet-pripomina-hrozbu-ztraty-ucinnosti-antibiotik/
KategorieAktuality

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.