Prezidium Hospodářské komory: Vláda připravila podnikatelsky vstřícný program. Některé body je ale nutné zpřesnit, další doplnit

Prezidium Hospodářské komory: Vláda připravila podnikatelsky vstřícný program. Některé body je ale nutné zpřesnit, další doplnit

11.11.2021 Miroslav Beneš

Program vznikající koaliční vlády je pro podnikatele vstřícný. Shodli se na tom členové Prezidia Hospodářské komory, kteří oceňují mj. to, že nový kabinet vyslyšel řadu z 34 doporučení nové vládě, která Hospodářská komora formulovala na letošním sněmu. Nová vláda naopak ve svém programu na další čtyři roky nezohlednila sektor zahraničního ani domácího obchodu, služeb a cestovního ruchu. Problematická zůstává také otázka stavebního zákona, nejasná je oblast ekonomické diplomacie, podpora řemesel i důchodová reforma. Z programu vlády totiž není jasné, jakým směrem se chce koalice vydat.

Prezidium Hospodářské komory oceňuje, že koaliční vláda v programu zohlednila doporučení Komory snížit odvody na sociální zabezpečení o dva procentní body. Právě odvodová zátěž patří v ČR dlouhodobě k nejvyšším mezi státy OECD.

„Dalším důležitým bodem je i zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH z 1 na 2 miliony korun, které je důležité z pohledu snižování administrativní zátěže, nebo plán valorizace minimální mzdy. Nezaznamenali jsme ale některá další opatření, která měla ulevit drobným podnikatelům i státu od byrokracie. Příkladem je zvýšení limitu pro paušální daň OSVČ z 1 na 2 miliony korun,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dopravní infrastruktura

Komora vnímá rozhodnutí nastupující politické reprezentace, která chystá změny nového stavebního zákona. Ale v případě, že vláda a parlament přistoupí k jeho úpravě, mělo by v něm zůstat co nejvíce prvků vedoucích ke zrychlení povolování staveb, k digitalizaci, koncentraci rozhodování a zkrácení lhůt. „To je stěžejní jak z hlediska dostupnějšího bydlení a efektivnější bytové výstavby, tak z pohledu dopravních projektů,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl.

Hospodářská komora vítá, že jednou z vládních priorit bude rozvoj vysokorychlostních železničních tratí, kterou dosluhující vláda poměrně efektivně rozjela. Stejně tak vítá závazek budoucího kabinetu budovat klíčové dálniční tahy jako pražský okruh, dálnici D35 nebo dokončení D1. „Je nicméně také pravdou, že rozvoj dopravní infrastruktury byl mantrou všech porevolučních vlád. Přesto dosud není naše dálniční síť ani zdaleka hotová. V době, kdy nás okolní státy v rychlosti výstavby dlouhodobě překonávají, nemůžeme zůstat jen u slibů. Vedle zmíněných úseků považuji za klíčové vyřešení dálničního spojení s Rakouskem, které zatím chybí jak v jižních Čechách, tak na jihu Moravy,“ dodává Štefl.

Digitalizace

Prezidium Hospodářské komory během jednání ocenilo vysoké ambice státu v otázce digitalizace, zejména veřejné správy. „Jednoduchá intuitivní komunikace s úřady byla celé roky pro ČR bolavým místem, zejména při pohledu do zahraničí. Základem celého procesu musí být obíhání dat, nikoliv podnikatelů a občanů po úřadech,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

V této oblasti považuje Komora za důležité dokončení realizace zákona na digitální služby, na jehož vzniku se právě Zdeněk Zajíček odborně podílel. „Platí jednoduché pravidlo. Pokud už stát vaše data má, nebude je vyžadovat opakovaně, což bude revoluční krok, který si nicméně musí vláda ve spolupráci s odborníky ještě tvrdě odpracovat,“ doplnil Zajíček.

S rozvojem digitalizace souvisí i nutné změny v oblasti duševního vlastnictví a také celková podpora kreativního průmyslu.

Cestovní ruch a obchod

Programové prohlášení vlády se naopak vůbec nevěnuje sektorům cestovního ruchu, obchodu nebo gastronomii. „Jsou to přitom obory, které si vzhledem k tomu, čím si prošly během covidové uzávěry, pozornost zaslouží. Odvětví, která v předkrizovém roce 2019 odvedla do státního rozpočtu 125 miliard korun a zaměstnávají statisíce lidí, si vláda nemůže dovolit ignorovat. Vláda by měla nabídnout větší flexibilitu pracovního trhu, podpořit investice do budování udržitelné infrastruktury obchodu a cestovního ruchu, udržet co nejnižší úroveň DPH pro tyto krizí postižené segmenty a více investovat do propagace celého Česka jako atraktivní destinace. Je také potřeba výrazně omezit zbytečnou administrativu a zrušit zbytečnou regulaci, jako je například nesmyslné omezení otevírací doby v maloobchodě o státních svátcích,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Odborné vzdělávání a řemesla

Vláda ve svém programu počítá s podporou odborného vzdělávání na středních školách včetně postupného zavádění duálního systému, který prohlubuje spolupráci škol se zaměstnavateli, jejichž poptávka po pracovní síle dlouhodobě neodpovídá struktuře absolventů. „Měli bychom se přiblížit modelu, který desítky let úspěšně funguje v Německu nebo Rakousku, kde je praxe a následné zaměstnání učňů a studentů ve firmách běžnou praxí. Důležitá je i vyšší prestiž řemesel. Proto pokládám za nezbytné dotáhnout Mistrovskou zkoušku a pravidelně poskytovat státní podporu na tak prestižních mezinárodních akcích, jako je Euroskills,“ vyjmenovává priority viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

Ekonomická diplomacie

Hospodářské komoře v programovém prohlášení chybí alespoň rámcový plán rozvoje ekonomické diplomacie, kde je Komora pro vrcholné ústavní činitele dlouholetým partnerem. „V době, kdy celý svět restartuje své ekonomiky a hledá podnikatelské příležitosti, musí i čeští politici navázat na trend z minulých let a pravidelně cestovat se zástupci firem do zahraničí. Za nejdůležitější považuji otevírání dveří českým podnikatelům v rychle se rozvíjejících regionech, jako jihovýchodní Asie, Blízký východ nebo Jižní Amerika,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský s tím, že Hospodářská komora je připravena podnikatelské delegace s vrcholnými politiky vést a pořádat.

Hospodářská komora je připravena s novou vládou o jednotlivých prioritách v následujících dnech a týdnech jednat. „Rozumíme tomu, že programové prohlášení nemůže obsáhnout všechny důležité body do detailu. Na nejasné nebo úplně chybějící body programu je ale nezbytné upozornit a vést o tom se vznikajícím kabinetem debatu,“ uzavírá Vladimír Dlouhý. Stejně tak jsou zástupci Hospodářské komory připraveni přispět svými odbornými kapacitami k co nejrychlejšímu plnění stanovených vládních cílů.


Zařazenočt 11.11.2021 10:11:00
ZdrojKomora.cz
Originálkomora.cz/press_release/prezidium-hospodarske-komory-vlada-pripravila-podnikatelsky-vstricny-program...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.