ECB ponechává svou politiku beze změny a vzdoruje sázkám na navýšení sazeb

Evropská centrální banka v dnešním rozhodnutí ponechala svou politiku beze změny, jak se očekávalo. Oči se nyní obrací ke klíčovému prosincovému zasedání, kdy rozhodne, zda ukončí nouzové stimuly a vrátí politiku na normálnější nastavení.

Banka znovu potvrdila svůj plán pokračovat v nakupování dluhopisů a tlačit tak výpůjční náklady k rekordním minimům. Také slíbila, že bude držet úrokové sazby na nízké úrovni i v příštích letech, což je závazek, který finanční investoři stále častěji zpochybňují - pochybují totiž, že vysoká inflace je pouze dočasná, jak tvrdí ECB.

Podle ECB současný nárůst cen brzy pomine a základní inflační tlaky jsou údajně dostatečně slabé na to, aby byla v příštích letech nutná její podpora. Inflační očekávání domácností ale rychle rostou a investoři o tomto názoru také pochybují. Naceňují proto jedno navýšení sazeb do konce příštího roku a otevírají mezeru mezi výhledem ECB a očekáváním trhu.

Problém je v tom, že inflace v eurozóně se příští měsíc přiblíží 4 %, a i když je tento nárůst způsoben jednorázovými faktory, jako jsou rostoucí ceny ropy a zvyšování daní, tak se i přechodná inflace může často zakořenit. Tento fenomén je však globální a centrální banky po celém světě na něj již reagují.

Poslední, která tak učinila, je Bank of Canada, která ve středu naznačila, že by mohla zvýšit úrokové sazby již v dubnu 2022, a uvedla, že inflace zůstane po většinu příštího roku nad cílem. Americká centrální banka a Bank of England také signalizovaly zpřísnění politiky, zatímco několik menších bank, od Norska až po Jižní Koreu, již sazby zvýšilo.

ECB si pravděpodobně dále pojede po své ose. V prosinci se pravděpodobně rozhodne ukončit nouzové stimuly, ale pravděpodobně rozšíří další podpůrný program, aby zmírnila oslabení a udržela výpůjční náklady nízko. ECB bude po dnešním rozhodnutí pokračovat v nákupech dluhopisů „mírně“ pomalejším tempem než v předchozích dvou čtvrtletích a ponechá si svou depozitní sazbu na minus 0,50 %.


Zařazenočt 28.10.2021 14:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4831151/ecb-ponechava-svou-politiku-beze-zmeny-a-vzdoruje-sazkam-na-navyseni...
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.