Provozujete e-shop? Pozor na účinnost novely zákona o DPH od 1. 10. 2021

Od 1. 10. 2021 dochází k účinnosti další významné změny zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „ZDPH“). Tato změna souvisí se zavedením nových pravidel v oblasti elektronického obchodování a zavedení tzv. systému One Stop Shop. Změny se dotknou hlavně prodejců provozujících e-shopy, kteří uskutečňují prodej zboží do zahraničí, a to koncovým zákazníkům. Kromě provozovatelů e-shopů se změna dotkne také těch, kteří provozují digitální platformy, které usnadňují dodání zboží.

Specifikum této novely bylo již blíže rozebráno v červnovém vydání, kdy jsme popisovali konkrétní dopady novely. Daňové subjekty podle této novely mohly postupovat dobrovolně, a to v období od 1. 7. 2021 do 30. 9. 2021 dle směrnice Rady EU, která nestihla být českými zákonodárci v této době implementována do národní legislativy. Od 1.10.2021 je již novela součástí národní legislativy a od tohoto data nabývá také účinnosti. Protože tato změna přechází z režimu dobrovolnosti do režimu povinnosti, předkládáme krátkou rekapitulaci hlavních změn:

Zdaňování zasílání zboží mezi členskými státy EU je s novelou nahrazeno pojmem „prodej zboží na dálku“, které má vliv na změny limitů u prodeje zboží na dálku. Konkrétně došlo ke zrušení limitů 35 000 nebo 100 000 EUR u zasílání zboží z ČR do EU, zrušení limitu 1 140 000 Kč u zasílání zboží z EU do ČR a zavedení jednotného limitu pro všechny členské státy ve výši 10 000 EUR bez daně. Limit 10 000 EUR je společný pro prodej zboží na dálku pro všechny státy EU, přičemž limit se stanovuje z hodnot poskytnutí služeb/zboží do všech států dohromady za kalendářní či bezprostřední předcházející kalendářní rok. Jako příklad můžeme uvést český e- shop, který zasílá zboží jak zákazníkům v ČR tak do jiných členských států EU, od 1.10.2021 musí svou povinnost k DPH řešit tak že v rámci ČR zboží podléhá české DPH, nutnost podat daňové přiznání v ČR. Při prodeji zboží do jiných členských států EU se při překročení limitu 10 000 EUR musí ve státech, kam zboží prodával registrovat. Obrat se však počítá za všechny státy dohromady, pokud tedy prodejce uskutečnil v období od 1.9.2020 do 1.7.2021 prodeje do Německa v hodnotě 11 000 EUR a do Rakouska v hodnotě 1 000 EUR, došlo k překročení limitu a daňový subjekt má povinnost se v těchto státech registrovat a zdaňovat tyto prodeje zde. Protože registrace v různých členských státech EU by mohla způsobit značnou administrativní zátěž, mohou prodejci využít nového institutu Zvláštního režimu správního místa (tzv. One Stop Shop) v ČR. Smyslem One Stop Shop je možnost zdaňovat evropské daně z jednoho místa, ze kterého je možno odvádět daň jiného členského státu EU, právě bez nutnosti registrace v jiném členském státě EU. Druhou výhodou je také možnost podávat pouze jedno daňové přiznání pro odvod DPH ve všech členských státech, kam se zboží dodává.

Možnost využít One Stop Shop se týká také neplátců DPH, pro které sice stále platí povinnost registrace k DPH až při překročení obratu 1 000 000 Kč, avšak pokud prodávají zboží či poskytují služby do jiných členských států EU, platí pro ně limit 10 000 EUR hodnoty zboží/služeb do všech členských států EU dohromady. V tomto případě mohou využít zmíněný institut One Stop Shop a registrovat se k DPH v tuzemsku, kde také budou odvádět DPH právě skrze One Stop Shop.

Výraznou změnou je také zrušení osvobození od DPH při dovozu zboží nízké hodnoty (22 EUR). V důsledku lze říct, že veškerý dovoz zboží ze třetích zemí bude nyní podléhat DPH.

Zde je nutné zmínit, že většina dodavatelů zboží ze třetích zemí již uplatňovala DPH na zásilky ze třetích zemí DPH od 1. 7. 2021.

Více informací naleznete zde:
https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy/2021/novela-zakona-o-dph-nabyva-ucinnosti-dnem-1-10-2021-11684

Článek pro Vás připravila spol. APOGEO Group, SE.

Download | APOGEO


Zařazenopo 25.10.2021 08:10:00
ZdrojASMP
Originálamsp.cz/provozujete-e-shop-pozor-na-ucinnost-novely-zakona-o-dph-od-1-10-2021/
KategorieZpravodaj AMSP ČR
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.