mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  15.10.2021 12:16:00

Delegace rakouského ministerstva obrany navštívila veletrh IDET v Brně

Delegace rakouského ministerstva obrany navštívila veletrh IDET v Brně

15.10.2021 / 10:18 | Aktualizováno: 15.10.2021 / 12:16

Ve dnech 6. – 8. října 2021 se uskutečnil mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně. Veletrh je významnou přehlídkou obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě se silnou mezinárodní účastí vystavovatelů a odborných návštěvníků. Na pozvání Velvyslanectví ČR v Rakousku navštívila veletrh i delegace rakouského ministerstva obrany pod vedením ředitele Odboru těžké vojenské techniky, brig.gen. Kollmanna. Mezi největší vystavovatele patří pravidelně Ministerstvo obrany ČR a Armáda ČR.

IDET je koncipován jako proexportní platforma pro český obranný a bezpečnostní průmysl. Koná se s podporou a za účasti nejvýznamnějších politických a vojenských představitelů České republiky a je pravidelně navštěvován zahraničními armádními delegacemi a delegacemi zahraničních ministerstev obrany pro vyzbrojování.

Za Rakousko se na pozvání Velvyslanectví zúčastnila delegace vedená ředitelem Odboru těžké vojenské techniky, brig.gen. Kollmannem, který navštívil stánky některých českých firem.

Kopřivnická automobilka, známá pod značkou TATRA, se řadí mezi nejstarší automobilky světa a svou více než 120letou nepřetržitou činností značným způsobem ovlivnila automobilový průmysl nejen v České republice, ale i zahraničí. Jedná se o výrobce těžkých nákladních plněpohonných vozidel s vysokou mobilitou v těžkém terénu díky podvozku s páteřovou rourou s nezávisle zavěšenými polonápravami a s nezávislým odpružením. Mezi hlavní lákadla expozice CSG a kandidáty na zisk Zlatého IDETu bezesporu patřil prototyp obrněného vozidla TITUS 6x6 ve variantě KOVS (kolové obrněné vozidlo spojovací), které vzniklo ve spolupráci společností Tatra Defence Vehicle, Tatra Trucks a francouzské zbrojovky Nexter. Vozidlo TITUS kategorie MRAV představuje kombinaci vysoké odolnosti a výjimečných vlastností v těžkém terénu. Česká armáda si objednala celkem 62 vozidel TITUS ve třech různých provedeních.

Na IDETu bylo představeno i další vozidlo modelové řady Tatra Force 6x6 s označením Bison, vyvinuté ve spolupráci s rakouskou společností EMPL Fahrzeugwerk. Jde o vyprošťovací a odsunové vozidlo s plně hydraulickou nástavbou pro vyproštění například uvízlých osobních či nákladních automobilů, autobusů, tahačů s návěsy či speciálních vozidel.

Speciální kolová technika na podvozcích Tatra byla největším lákadlem společné expozice CSG a Tatra Trucks. Společnost Excalibur Army na IDETu představila v české výstavní premiéře dělostřelecký systém DITA 155 mm, který je jako první v Česku vyrobená houfnice plně kompatibilní se standardy NATO. Z produkce Excalibur Army byl rovněž mostní automobil AM-70 EX. Firma dále na veletrhu IDET vystavila obrněné vozidlo Patriot II 4x4 na podvozku Tatra, transportní podvalník Demarco a tankový tahač Tatra Force 8x8.

Nabídka z dílny CSG Aerospace

Významnými vystavovateli byli na letošním IDETu také společnosti letecké divize CSG Aerospace. RETIA kromě již zmíněného radaru ReGUARD představili radar ReTWis 5 se schopností vidět skrz zeď. Radar je schopen zpracovat i nepatrné impulzy vyvolané lidským nebo zvířecím pohybem a díky těmto svým schopnostem již získal zákazníky v USA.

ELDIS Pardubice představila svůj komerčně úspěšný set letištních radarů. Radary ELDIS jsou instalovány už v bezmála 30 zemích a její zařízení kontrolují již 99 procent vzdušného prostoru sedmé největší země světa, Indie.

Aero Vodochody Aerospace je historicky největším výrobcem vojenských tréninkových letounů, za více než 100 let své existence jich vyrobilo přes 11 tis. Nyní je jeho hlavním produktem letoun L-39NG – zcela nový letoun sloužící pro kompletní výcvik vojenských pilotů. Zároveň může sloužit jako lehký bitevník v mnoha zbraňových konfiguracích. Aerodynamický koncept vychází z legendárního letounu L-39, nicméně je doplněn inovativními technologiemi a moderními systémy. Letoun je nabízen rakouské armádě jako náhrada za vysluhující výcvikové letouny Saab-105OE.

Ing. Pavlína Šrámková, vedoucí Obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví

© Ministerstvo obrany ČR

© Ministerstvo obrany ČR

© Ministerstvo obrany ČR

© Ministerstvo obrany ČR

© OEÚ Velvyslanectví ČR v Rakousku

© OEÚ Velvyslanectví ČR v Rakousku

© OEÚ Velvyslanectví ČR v Rakousku

© OEÚ Velvyslanectví ČR v Rakousku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688