mzv.cz (MZv ČR)
Zákony a právo  |  19.10.2021 16:20:00

Škoda Transportation opět uspěla na Slovensku

Škoda Transportation opět uspěla na Slovensku

14.10.2021 / 15:00 | Aktualizováno: 19.10.2021 / 16:20

Škoda Transportation slaví na Slovensku další významný úspěch. Plzeňská společnost je již dlouhodobě klíčovým obchodním partnerem Slovenska v oblasti modernizace kolejové dopravy. Podílí se na obnově jak tramvajového parku městské hromadné dopravy, tak i vozového parku osobní železniční dopravy na Slovensku.

Největší český výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation uspěl v soutěži na dodání nových elektrických vlakových jednotek. Pro slovenského národního dopravce Železniční společnost Slovensko dodá devět nových čtyř-vozových jednotek RegioPanter s opcí na dalších jedenáct kusů. Celková hodnota zakázky je 170 mil. EUR (4,3 mld. CZK). Škoda Transportation, v konsorciu s firmou ŽOS Trnava, předložila v tendru výrazně lepší nabídku než druhý účastník soutěže, švýcarská společnost Stadler Bussnang. Konsorcium zvítězilo v tendru nejen cenou, ale hlavně kvalitou a technickým řešením už osvědčeného moderního vozidla RegioPanter.

Škoda Transportation je na Slovensku, zejména v Bratislavě a Košicích, spojována s moderními a komfortními tramvajemi. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Škoda Electric se podílela i na obnově trolejbusů v Bratislavě. Nové elektrické jednotky RegioPanter mají být dodány do konce roku 2023. Po jejich dodání bude na Slovensku jezdit již 34 Panterů a s opcí až 45 těchto elektrických vlaků. Z toho 20 Panterů již jezdí v Žilinském kraji, kam má Škoda Transportation ještě do konce letošního roku dodat 5 těchto vlakových souprav.

Nové elektrické jednotky RegioPanter, které navazují na v současné době provozované jednotky v Žilině a okolí, budou dodávány pro provoz elektrifikovaných tratí v Košickéma Prešovském kraji na rychlost 160 km/h a napětí 3 kV a 25 kV. Výborné zkušenosti ze Žiliny a okolí, kde již vlaky ze Škoda Tansportation spolehlivě najezdily 1,15 milionu vlakových kilometrů, jsou podle představitele Železniční společnosti Slovensko zárukou, že i uživatelé těchto vlaků na východním Slovensku budou moci využívat bezpečnější a pohodlnější cestování. Cestující ocení zejména pohodlné sezení, elektrické zásuvky, klimatizaci, stylové LED-osvětlení interiéru a vybavení vozidla prostorným moderním WC přístupným také invalidům. Soupravy nabídnou rovněž přehledný informační systém s monitory, vysoce výkonnou WI-FI, dostatek místa pro přepravu invalidů, dětských kočárků, jízdních kol a snadný a bezbariérový nástup a výstup pro všechny cestující.

Podobně jako, v zakázce na celkem 25 elektrických jednotek pro Žilinu a okolí, proběhne část výroby v ŽOS Trnava, která se na tomto projektu podílí výrobou vložených vozů a za účasti expertů ze Škoda Transportation i na finálním spojování vozů.

Vzhledem k tomu, že slovenský kolejový park, a to jak tramvajový, tak i železniční, si žádá další pokračování obnovy svého vozového parku, jsme přesvědčeni o tom, že produkty českých výrobců kolejových vozidel budou díky své kvalitě čím dále více křižovat území Slovenska a v rámci měst posilovat městskou hromadnou dopravu jak tramvajemi, tak i trolejbusy.

Velvyslanectví ČR v Bratislavě je připraveno aktivity společnosti Škoda Transportation na slovenském trhu i nadále aktivně podporovat a poskytovat potřebnou součinnost.


Autoři: Hildegarda Horská, Petr Darmovzal, ekonomické oddělení, Velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688