Merck po slibných výsledcích žádá v USA o schválení léku proti covidu-19

Americká farmaceutická společnost Merck dnes oznámila, že požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby povolil léčit nemoc covid-19 jejím přípravkem molnupiravir. Podle výsledků klinických testů zveřejněných na začátku měsíce toto nové antivirotikum po nákaze koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na polovinu.

Očekává se, že FDA o "povolení nouzového použití" rozhodne do několika týdnů. Pokud žádosti vyhoví, budou mít USA první schválený lék proti koronaviru, a tím pádem i zcela novou a snadno použitelnou zbraň v boji proti nákaze, píše agentura AP. "Pohodlný a relativně levný lék by se mohl dostat k výrazně většímu počtu rizikových pacientů s covidem-19 ve srovnání s těžkopádnou léčbou protilátkami, která je momentálně aplikována," uvádí zase s odvoláním na experty list The New York Times.

Tabletu molnupiraviru podávali lékaři během testů dvakrát denně osobám, u nichž se v posledních pěti dnech prokázal koronavirus. U osob s molnupiravirem vyžadovalo hospitalizaci 7,3 procenta pacientů, zatímco v kontrolní skupině s placebem to bylo 14,1 procenta. Výsledky klinických testů byly podle Mercku tak dobré, že nezávislí poradci společnosti doporučili studie ukončit předčasně.

FDA bude nyní posuzovat údaje od výrobce ohledně bezpečnosti a účinnosti léku, zatímco americká federální vláda už si objednala prášky pro léčbu 1,7 milionu lidí v celkové hodnotě 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy Kč). Merck a jeho partner Ridgeback Biotherapeutic uvedli, že žádají o povolení podávat svůj nový přípravek dospělým lidem s mírnými až středně silnými příznaky covidu-19, kterým hrozí vážný průběh nemoci. AP uvádí, že to zhruba odpovídá podmínkám u dosud používaných léků, které vyžadují infuzi, jako je například remdesivir.

"Hodnota zde spočívá v tom, že jde o pilulku, takže se nemusíte obtěžovat s infuzními centry a všemi souvisejícími faktory," uvedl jeden z lídrů oddělení Merck pro infekční choroby Nicholas Kartsonis. "Myslím, že by tím ve výbavě přibyl velmi silný nástroj," dodal.

Merck je první firmou, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky, na podobných lécích však pracuje řada dalších společností. Společnost Pfizer nedávno zahájila klinické studie dvou svých antivirotik, na pilulkách proti covidu-19 pracují rovněž společnosti Atea Pharmaceuticals či švýcarská firma Roche.


Zařazenopo 11.10.2021 13:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4811335/merck-po-slibnych-vysledcich-zada-v-usa-o-schvaleni-leku-proti-covid...
KategorieAkcie

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V