Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  06.10.2021 00:00:00

Na vybudování inteligentního dopravního systému získal Hradec Králové dotaci více než 150 milionů korun

Začátkem července začalo město budovat nový inteligentní dopravní systém (IDS), jehož cílem je zajistit plynulejší a bezpečnější dopravu v Hradci Králové. Na vybraných křižovatkách proto dochází k obměně semaforů za moderní. Město na tuto akci schválilo uzavření rámcové smlouvy o financování projektu a přijetí dotace ve výši až 157,8 milionu korun, která by mohla pokrýt více než polovinu nákladů. Práce na IDS zatím nadále pokračují podle plánu, v těchto dnech čeká výměna světelné signalizace další místa a křižovatky.

„Vybudování inteligentního dopravního systému v Hradci Králové nás posune mezi takzvaná chytrá města nové generace. Od celého projektu čekáme především zajištění plynulejší a bezpečnější dopravy s ohledem na upřednostnění MHD,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Město na podzim loňského roku podalo žádost o dotaci na IDS do Operačního programu Doprava (OPD), o necelý rok později schválili radní města uzavření rámcové smlouvy a přijetí dotace až do výše 157,82 milionu korun včetně DPH. „O získání dotace v takovém rozsahu město usilovalo více než rok, nyní jsme téměř u konce a mohli jsme přijetí dotace schválit. Ta by mohla pokrýt až dvě třetiny nákladů na vybudování IDS,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

V těchto dnech začínají práce v rámci IDS na dalších místech. Jedná se o křižovatku na Pražské třídě v místě křížení s Kutnohorskou ulicí u stanice Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Dále na dvou křižovatkách na vnějším městském okruhu ve Střelecké ulici, a to v místě křížení s třídou Karla IV. a Rašínovou třídou. Poslední křižovatkou v rámci této etapy je ta v ulicích Antonína Dvořáka a Na Okrouhlíku u střední školy. Do této etapy je navíc zahrnutá výměna semaforů u přechodu pro chodce na Gočárově třídě, a to u Jeronýmovy ulice a na náměstí Svobody.

Výměna světelné signalizace již byla na několika místech dokončena, vyměněné jsou semafory na křižovatce Pražské třídy s ulicí Za Škodovkou, na křižovatce ulic Koutníkovy a Petra Jilemnického v Plotištích, dále u vily Aničky a na křižovatce Rašínovy třídy a ulice Na Rybárně. Dokončené jsou také semafory u základní školy v Kuklenách. „Tyto nové semafory jsou na většině míst spuštěny v novém režimu, který ale ještě nebude využívat výhody celého systému IDS. Křižovatky spolu prozatím nebudou komunikovat v plném rozsahu, to bude možné až po dokončení všech prací, což plánujeme během roku 2023,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Inteligentní dopravní systém zajistí ve městě plynulejší dopravu s důrazem na rychlejší průjezd MHD, větší bezpečnost a přehlednost na vozovkách. Celkem 38 křižovatek včetně signalizovaných chodeckých přechodů po Hradci Králové bude mít zabudováno chytré zařízení, které řízením světelné signalizace dokáže zajistit průjezdnost upřednostněných vozidel. Doplňkovou funkcí IDS je také penalizační modul. Za celý systém město zaplatí 229,3 milionu korun bez DPH.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 6.10.2021 / 6.10.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688