Úvodní stránka

ZASEDÁNÍ VÝBORU PRO UMĚLOU INTELIGENCI

Publikováno:
24.9.2021
Autor:

Dne 20. září 2021 uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu online zasedání Výboru pro umělou inteligenci.


Výbor pro umělou inteligenci informoval své členy a hosty o aktuálním vývoji v oblasti umělé inteligence v České republice a v Evropské unii.

Představil účastníkům návrh na přistoupení České republiky k iniciativě Globální partnerství pro umělou inteligenci (Global Partnership on Artificial Intelligence – GPAI), v níž jsou zapojeny země s cílem spojit teorii s praxí a podpořit špičkový výzkum a aplikované činnosti v oblasti umělé inteligence. GPAI poskytuje mechanismus pro sdílení multidisciplinárního výzkumu a identifikaci klíčových otázek mezi odborníky na umělou inteligenci, usnadňuje mezinárodní spolupráci a podporuje přijetí důvěryhodné umělé inteligence. Jejím cílem je od vzniku v červnu 2020 propojování teorie a praxe v oblasti umělé inteligence (AI) a rozvoj etických pravidel a politik v oblasti AI. GPAI se ve čtyřech pracovních skupinách zaměřuje především na zodpovědnou umělou inteligenci (včetně podskupiny zabývající se AI a reakcí na pandemii); správu dat; budoucnost práce a inovace a komercializaci. Veškerá činnost GPAI podporuje zodpovědný rozvoj AI založený na principech lidských práv, inkluze, diverzity, inovací a ekonomického růstu. Pro ČR je stěžejní, aby byla co nejúžeji zapojena do mezinárodních diskusí o rozvoji umělé inteligence. Zapojení ČR mezi klíčové země sdružené v GPAI bude určující pro udržení konkurenceschopnosti, rozvoj technologií, ale i pro národní bezpečnost.

Výbor dále projednal aktuální stav evropské regulace umělé inteligence, program Digitální Evropa, včetně sítě Evropských center pro digitální inovace (EDIHs) a Sektorových testovacích a experimentálních zařízení pro využití umělé inteligence (AI TEFs), které spolu s Centry excelence pro oblast AI tvoří hlavní pilíře propojeného digitálního inovačního ekosystému. Byly rovněž představeny výzvy Programu Horizont Evropa v souvislosti s umělou inteligencí a další plánované akce ČR a EU v oblasti AI.  

Ministerstvo průmyslu a obchodu avizovalo připravovaný Webinář AI regulace ve spolupráci s Úřadem vlády, se Svazem průmyslu a dopravy České republiky, Brno. AI a Masarykovou univerzitou, který se bude konat 19. a 20. 10. 2021. Úřad vlády zmínil ustavující jednání transatlantické platformy Trade and Technology Council (TTC) dne 29. 9. 2021. Ministerstvo financí informovalo zúčastněné členy Výboru pro AI o konferenci Cyber Space, která proběhne 26. a 27. 11. 2021 a kde MF připravuje panel AI ve finančních službách.

Na zasedání byl jednomyslně podpořen návrh přistoupení ČR k platformě GPAI a k návrhu bylo přijato usnesení č.2/2021 ze dne 20. 9. 2021.


Výsledky veřejné konzultace k aktualizace Národní strategie umělé inteligence

9.10.2023

Ministerstvo průmyslu a obchodu představuje výsledky veřejné konzultace k aktualizaci Národní strategie umělé inteligence, které se zúčastnilo 517 respondentů. Názory zástupců z řad široké veřejnosti, veřejné i soukromé sféry a neziskových organizací budou reflektovány při aktualizaci Národní strategie umělé inteligence.

Více