Začala demontáž fotbalových „lízátek“ na hradeckém stadionu

O prázdninách zahájilo město Hradec Králové stavbu fotbalového stadionu, samotným stavebním pracím ale nyní předchází demontáž současného zařízení, jako jsou betonové tribuny, reklamní tabule, veřejná osvětlení, časomíra a mnohé další. V rámci těchto prací byla také dnes zahájena demontáž ikonického osvětlení nad hrací plochou, tzv. lízátek. První z nich se již stavbařům podařilo snést na plochu vedle stadionu dnes, demontáž zbývajících bude probíhat další dny. Spolu s tím pokračují práce i mimo staveniště. Projektová dokumentace pro změnu stavby před dokončením je již hotová a nyní se zajišťují stanoviska dotčených orgánů, aby mohlo být zažádáno o povolení změny stavby před dokončením.
Demontáž lízátka.

„Dnešní den je z hlediska stavby stadionu velmi významný, a to jak z pohledu samotného procesu stavby, tak i pro všechny Hradečáky, jelikož stavbaři zahájili demontáž ikonických „lízátek“ – osvětlení nad hrací plochou stávajícího stadionu. Od jejich prvotní instalace je ještě nikdy nikdo nesundával, nikdo s nimi nemanipuloval, proto to je pro všechny velká premiéra. I přes technickou náročnost celého procesu jsme přesvědčení, že dodavatelské sdružení firem je natolik zkušené a schopné, že se celá akce obejde bez komplikací,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Demontáž lízátek byla zahájena v úterý 14. září. „Příprava na dnešní demontáž prvního lízátka byla zahájena již průběhu minulého týdne, během něhož byly na všechny stožáry instalovány kotevní prvky, provedeny další potřebné přípravné práce a kontroly odborníky. Dnes ráno jsme otestovali pevnost úchytu na prvním lízátku. Pro vlastní demontáž byly použity dva jeřáby. Na silnější jeřáb s nosností 250 tun byla zavěšena horní část lízátka pod osvětlovacím kruhem. Menší jeřáb držel stožár ve spodní části u jeho paty. Po demontáži podpěr byly zahájeny práce na uvolnění kotevního systému. Přes drobné komplikace způsobené „stářím“ kotevního prvku se podařilo první lízátko uvolnit a poté již mohli přihlížející sledovat koordinovaný „tanec“ obou jeřábů, na jehož konci lízátko bezpečně spočinulo na zemi. V dalších dnech budeme sundávat ostatní stožáry a počítáme, že postup bude stejný. Po demontáži všech lízátek proběhne pečlivá kontrola jejich stavu, odborníky bude navržen postup jejich oprav a následně bude zahájeno jejich repasování, které si vyžádá několik měsíců,“ upřesňuje Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti STRABAG a.s. Na stadionu se tyto světelné stožáry nachází čtyři, vysoké jsou přibližně 55 metrů a každý z nich váží zhruba 46 tun.

Vedle toho pokračují práce také mimo staveniště, již je dokončena projektová dokumentace změny stavby před dokončením a nyní se připravuje žádost o změnu stavby před dokončením. „Právě díky tomu, že jsme zvolili možnost stavby stadionu podle metody „design and build“, tedy „navrhni a postav“, mohla se projektová dokumentace ještě upravit a doplnit o vylepšení, která se týkají například multifunkce nebo technických parametrů, které zajistí úspornější provoz, než jsme plánovali,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. O změnu stavby před dokončením bude moci zhotovitel požádat, jakmile budou zajištěna nezbytná stanoviska dotčených orgánů.

V dubnu letošního roku podepsalo město Hradec Králové smlouvu s dodavatelským sdružením firem Strabag, Geosan a D&D Elektromont na vybudování nového multifunkčního fotbalového stadionu s cenou 568 milionů korun bez DPH. Nová aréna má být dokončena o dva roky později, tedy v dubnu 2023. Kapacita multifunkčního fotbalového stadionu bude 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst, pro fotbalové zápasy bude splňovat kategorii UEFA 4 pro mezinárodní utkání.

Fotogalerii z demontáže prvního lízátka naleznete na www.facebook.com/mestohradeckralove.

VIDEO:


Kateřina Šmídová, tisková mluvčí

Demontáž prvního lízátka

  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
  • Foto: Strabag ČeskoFoto: Strabag Česko
    • Demontáž prvního lízátka
    • Foto: Strabag Česko
Zodpovídá: Michal Komárek
Vytvořeno / změněno: 14.9.2021 / 14.9.2021

Zařazenost 15.09.2021 08:09:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=76729

Související témata

Kálovéhradecký kraj
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V