Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  04.10.2021 00:00:00

Projekt RE-USE v Hradci Králové se rozšíří o možnost využití velkého nábytku

Od loňského jara funguje v Hradci Králové projekt RE-USE, jehož cílem je opětovné použití drobných předmětů, a tím zmenšení množství vznikajícího odpadu. Místa, kde je možné takové zboží za drobný finanční příspěvek pořídit, se nacházejí ve sběrných dvorech Bratří Štefanů a Na Brně. Vybraná částka je vždy darována společnosti Městské lesy, která díky tomu může vysázet nové stromy. Vzhledem ke stoupající oblibě bude projekt v říjnu rozšířen o další tzv. RE-USE pointy, a to ve sběrném dvoře Temešvár, kde bude k dispozici zejména nábytek větších rozměrů.
 

 
 
„Projekt RE-USE tedy „opětovné použití“ funguje v Hradci Králové zhruba rok, věřím, že se už dostal do povědomí veřejnosti a tato služba se stává čím dál oblíbenější. Princip je naprosto jednoduchý, do sběrného dvora mohou lidé darovat předměty pro opětovné využití, za drobný obnos si je pak může někdo další koupit,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Doposud fungovaly tzv. RE-USE pointy ve sběrných dvorech Bratří Štefanů a Na Brně. Od října dojde k rozšíření projektu o další RE-USE point ve sběrném dvoře Temešvár. Ten bude určen především na nábytek větších rozměrů. „Zatím ještě připravujeme prostory, do kterých budeme následně přesouvat regály. Budeme sem moci umísťovat nábytek větších rozměrů, to znamená například skříně, postele, stoly, židle, knihovny a podobně. Výjimkou je čalouněný nábytek, který nebudeme přijímat z hygienických důvodů. Stejně jako v ostatních RE-USE pointech i sem bude možné donést drobné předměty jako jsou obrazy, svítidla, knihy, domácí potřeby, nádobí, nářadí, sportovní potřeby a mnoho dalšího,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb.

Kromě dalších věcí k užívání jako je dětská autosedačka nebo kočárek je možné ve sběrném dvoře nalézt funkční jízdní kola nebo součástky jízdních kol. Tato oblast by se navíc mohla do budoucna ještě rozšířit. „Již nějakou chvíli řešíme situaci s cyklovraky po městě, které jsou bez majitele a mnohdy z kola zbývá už jen rám. Do budoucna proto zvažujeme rozšíření RE-USE pointů ještě o cyklo oblast, a ačkoliv již teď nějaká kola ve sběrných dvorech jsou, mohli bychom tomu věnovat více prostoru. Zatím jednáme s Technickými službami o možnostech svozu cyklovraků po městě,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast správy městského majetku Pavel Marek.

Vybrané finance z RE-USE pointů jsou darovány společnosti Městské lesy. „Ačkoliv byl bohužel provoz RE-USE pointů omezen covidovými opatřeními, podařilo se v loňském roce vybrat částku pět tisíc korun. Za tyto finance vysázely hradecké Městské lesy letos na jaře 600 nových sazenic dubu,“ dodává náměstek Bláha. V letošním roce už vybraná suma dosáhla téměř deset tisíc korun.

VIDEO:


Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 9.9.2021 / 4.10.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688